2015-01-15 06:00

2015-01-20 23:18

Barn tycker om barn

BARNKONVENTIONEN: Cecilia Meyer kombinerar artiklar i Barnkonventionen med läkeörter

Jag tycker att alla har rätt att tycka olika. Jag tycker att alla barn har rätt till ett tryggt liv. Jag vill att alla barn ska få gå i skolan gratis.

Det är tre exempel på pratbubblor gjorda av barn i årskurs 4 på Stråningstorps skola som från och med i går och fram till 15 februari pryder kortväggen i Karlskoga konsthall. Tanken är att hela väggen ska fyllas med pratbubblor gjorda av barn eftersom utställningen tillkommit för att Barnkonventionen i år fyller 25 år.

– Det är 25 år sedan Sverige skrev under men egentligen var det 25 år i fjol så vi får anledning att fira två år i rad, säger Ulrika Lundgren, chef på folkhälsoförvaltningen som är en av initiativtagarna till utställningen.

Det var den 20 november 1989 som FN:s generalförsamling antog konventionen om barnets rättigheter, som nu är internationell lag.

– Jag vill att Barnkonventionen ska bli lag även i Sverige, säger Cecilia Meyer som gjort de målningar och skulpturer som ingår i utställningen.

Cecilia Meyer har kallat utställningen ”Mamma - Hela universum är du” och de orden har på senare år blivit ett genomgående tema för hennes arbete.

– Det var min son som sa det när han var fem år och jag tycker det beskriver så bra hur barn ser på världen, fortsätter Cecilia Meyer som bor i Örebro och förutom att vara konstnär även arbetar som kulturassistent på ÖBO.

– Jag vill med mina verk öka engagemanget för barn och Barnkonventionen. Det är det allra viktigaste för mig, säger Cecilia Meyer och berättar att hon för ungefär fem år sedan läste mycket om Barnkonventionen och samtidigt studerade läkeörter.

– Det finns 54 artiklar i Barnkonventionen och ungefär lika många läkeörter som är särskilt bra för barn. Då kom jag på att jag skulle kombinera dessa, tillägger hon och kopplar artikel 2 till maskrosor.

Barnkonventionens artikel 2 lyder: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Och i floran står att maskrosor växer på ängar och avfallsplatser över hela landet. Maskrosen är vattendrivande och stärkande för lever, galla och matsmältning samt bra mot reumatism.

– En del tycker att maskrosor är ogräs. Men det finns ju maskrosbarn och en indisk filosof menar att maskrosor är himlens stjärnor på jorden och såväl maskrosor som maskrosbarn är väldigt starka överlevare, konstaterar Cecilia Meyer.

Det är tre exempel på pratbubblor gjorda av barn i årskurs 4 på Stråningstorps skola som från och med i går och fram till 15 februari pryder kortväggen i Karlskoga konsthall. Tanken är att hela väggen ska fyllas med pratbubblor gjorda av barn eftersom utställningen tillkommit för att Barnkonventionen i år fyller 25 år.

– Det är 25 år sedan Sverige skrev under men egentligen var det 25 år i fjol så vi får anledning att fira två år i rad, säger Ulrika Lundgren, chef på folkhälsoförvaltningen som är en av initiativtagarna till utställningen.

Det var den 20 november 1989 som FN:s generalförsamling antog konventionen om barnets rättigheter, som nu är internationell lag.

– Jag vill att Barnkonventionen ska bli lag även i Sverige, säger Cecilia Meyer som gjort de målningar och skulpturer som ingår i utställningen.

Cecilia Meyer har kallat utställningen ”Mamma - Hela universum är du” och de orden har på senare år blivit ett genomgående tema för hennes arbete.

– Det var min son som sa det när han var fem år och jag tycker det beskriver så bra hur barn ser på världen, fortsätter Cecilia Meyer som bor i Örebro och förutom att vara konstnär även arbetar som kulturassistent på ÖBO.

– Jag vill med mina verk öka engagemanget för barn och Barnkonventionen. Det är det allra viktigaste för mig, säger Cecilia Meyer och berättar att hon för ungefär fem år sedan läste mycket om Barnkonventionen och samtidigt studerade läkeörter.

– Det finns 54 artiklar i Barnkonventionen och ungefär lika många läkeörter som är särskilt bra för barn. Då kom jag på att jag skulle kombinera dessa, tillägger hon och kopplar artikel 2 till maskrosor.

Barnkonventionens artikel 2 lyder: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Och i floran står att maskrosor växer på ängar och avfallsplatser över hela landet. Maskrosen är vattendrivande och stärkande för lever, galla och matsmältning samt bra mot reumatism.

– En del tycker att maskrosor är ogräs. Men det finns ju maskrosbarn och en indisk filosof menar att maskrosor är himlens stjärnor på jorden och såväl maskrosor som maskrosbarn är väldigt starka överlevare, konstaterar Cecilia Meyer.