2015-01-15 06:00

2015-01-20 23:18

Barn plundrade julgran

TÖSSE: Musik, dans och godis på Solsäter

Klassiker. Tjugondag Knut kastas julen ut, åtminstone på äldreboendet Solsäter i Tösse. Traditionsenligt hade de boende pyntat granen med godsaker, som dagisbarn från orten tog för sig av efter fartfylld ringdans.

Den 7 januari år 1131 mördades den danske prinsen Knut Lavard. Drygt 30 år senare blev han helgonförklarad och sedan 1600-talet har vi markerat illdådet (som förmodligen utfördes av en svensk) med olika gillen 20 dagar efter juldagen.

Hur många invånare i Tösse som känner till helgonlegenden är oklart, men firandet av Knutdagen är närmast ett måste i flera av ortens kalendrar.

– Det har blivit en väldigt uppskattad tradition, säger Marianne Lundvall, som är aktiveringsledare på Solsäter.

Traditionen innebär att alla barn som går på dagis eller hos dagmamma i Tösse bjuds in till äldreboendet för ringdans och julgransplundring.

Lång förberedelse

– Det är fint att se de gamla göra i ordning godispåsarna. Sorteringen och packningen brukar ta två dagar, säger Marianne Lundvall.

Men innan barnen fick lov att kasta sig över sötsakerna i granen brände de en och annan kalori ihop till ackompanjemang av sångerskan Ann-Kristin Frisk och pianisten Siv Hedén. Bland annat framförde duon klassiker som ”Mormors lilla kråka”, ”Karusellen” och ”Sju vackra flickor i en ring”. Kring dansgolvet satt många äldre och sjöng med i de trallvänliga melodierna. Var och en hade försetts med allsångshäfte.

Den 7 januari år 1131 mördades den danske prinsen Knut Lavard. Drygt 30 år senare blev han helgonförklarad och sedan 1600-talet har vi markerat illdådet (som förmodligen utfördes av en svensk) med olika gillen 20 dagar efter juldagen.

Hur många invånare i Tösse som känner till helgonlegenden är oklart, men firandet av Knutdagen är närmast ett måste i flera av ortens kalendrar.

– Det har blivit en väldigt uppskattad tradition, säger Marianne Lundvall, som är aktiveringsledare på Solsäter.

Traditionen innebär att alla barn som går på dagis eller hos dagmamma i Tösse bjuds in till äldreboendet för ringdans och julgransplundring.

Lång förberedelse

– Det är fint att se de gamla göra i ordning godispåsarna. Sorteringen och packningen brukar ta två dagar, säger Marianne Lundvall.

Men innan barnen fick lov att kasta sig över sötsakerna i granen brände de en och annan kalori ihop till ackompanjemang av sångerskan Ann-Kristin Frisk och pianisten Siv Hedén. Bland annat framförde duon klassiker som ”Mormors lilla kråka”, ”Karusellen” och ”Sju vackra flickor i en ring”. Kring dansgolvet satt många äldre och sjöng med i de trallvänliga melodierna. Var och en hade försetts med allsångshäfte.

  • Andreas Dagström