2015-01-14 06:00

2015-01-20 22:46

Terror mot civilisation

TERROR: Dra inte alla muslimer över en kam

Idag ringde min muslimska släkt till mig. De berättade att de ber mot terroristerna som plågar människor och samhällen i både väst och öst. I Syrien såg jag hur muslimska gerillasoldater försvarade kristna och yazidiska byar mot den gemensamma fienden, det svarta gardet från IS, civilisationens fiende. Vanliga muslimer inser alltså att terroristerna är inte bara det kristna samhällets motståndare utan också deras fiende.

Det är lätt att dra alla över samma kam och uttala sig svepande om alla muslimer men nu krävs det mer av oss. Vi måste kunna se att det som börjat i vår tid inte är ett krig mellan civilisationer utan ett terrorkrig mot civilisationen. Det är ett angrepp mot allt som vi tycker är gott, vänligt och öppet. Det är ett angrepp mot folk som vill bygga ett fredligt och fritt samhälle och en hygglig framtid för sina barn.

Det man kan beskylla vanliga hyggliga muslimer för är inte extremism. Vanliga muslimer kan beskyllas för samma sak som man kan beskylla andra svenskar, tidningsredaktioner och politiska partier för idag: Att vi alla är flata och tysta inför dem som hotar fred och frihet, att vi hellre duckar, hellre håller tyst, hellre ägnar oss åt självcensur än att ta konflikten med dem som vill stjäla våra barns framtid.

Terroristernas huvudmål och främsta hatobjekt är friheten religions-, yttrande- och mötesfriheten. Därför angriper de en tidning i Paris. Därnäst hatar de demokratin. Därför propagerade de i Rinkeby för att inte muslimer skulle rösta och därför sköt de väljare i Afghanistan.

Allt det som jag och min muslimske vän älskar i vår värld av godhet, tolerans, öppenhet, skratt och självdistans är det svarta gardets hatobjekt. Vi måste alla bli modiga nog att stå upp mot mörkret för att Europa inte ska bli ett nytt Bosnien.

Soheila Fors

Föreningen Khatoon

Idag ringde min muslimska släkt till mig. De berättade att de ber mot terroristerna som plågar människor och samhällen i både väst och öst. I Syrien såg jag hur muslimska gerillasoldater försvarade kristna och yazidiska byar mot den gemensamma fienden, det svarta gardet från IS, civilisationens fiende. Vanliga muslimer inser alltså att terroristerna är inte bara det kristna samhällets motståndare utan också deras fiende.

Det är lätt att dra alla över samma kam och uttala sig svepande om alla muslimer men nu krävs det mer av oss. Vi måste kunna se att det som börjat i vår tid inte är ett krig mellan civilisationer utan ett terrorkrig mot civilisationen. Det är ett angrepp mot allt som vi tycker är gott, vänligt och öppet. Det är ett angrepp mot folk som vill bygga ett fredligt och fritt samhälle och en hygglig framtid för sina barn.

Det man kan beskylla vanliga hyggliga muslimer för är inte extremism. Vanliga muslimer kan beskyllas för samma sak som man kan beskylla andra svenskar, tidningsredaktioner och politiska partier för idag: Att vi alla är flata och tysta inför dem som hotar fred och frihet, att vi hellre duckar, hellre håller tyst, hellre ägnar oss åt självcensur än att ta konflikten med dem som vill stjäla våra barns framtid.

Terroristernas huvudmål och främsta hatobjekt är friheten religions-, yttrande- och mötesfriheten. Därför angriper de en tidning i Paris. Därnäst hatar de demokratin. Därför propagerade de i Rinkeby för att inte muslimer skulle rösta och därför sköt de väljare i Afghanistan.

Allt det som jag och min muslimske vän älskar i vår värld av godhet, tolerans, öppenhet, skratt och självdistans är det svarta gardets hatobjekt. Vi måste alla bli modiga nog att stå upp mot mörkret för att Europa inte ska bli ett nytt Bosnien.

Soheila Fors

Föreningen Khatoon