2015-01-14 06:00

2015-01-20 23:15

Bergman: "Fuskarna ska bort – för alltid!"

SKIDSKYTTE: Förlorade pallplats och 80 000 kronor

Carl Johan Bergman fick aldrig kliva upp på prispallen i sin sista världscuptävling. Anledning: Den nu dopingavstängde ryssen Alexander Loginov.
– Det är skillnad att vara fyra mot trea, säger Bergman som inte vill se Loginov i skidspåret igen.

Det var i Holmenkollens jaktstart i mars i fjol Bergman var fyra i sin näst sista världscupstart och efter ett kanonlopp – startade som sextonde man och avancerade tolv placeringar. Den nu avstängde Alexander Loginov var tvåa och Björn Ferry trea. Bergman fick kliva fram som fyra och gratulerade förstås de tre på prispallen.

– Även om man haft sina misstankar så gick jag inte runt och misstänkte någon för att vara dopad. Nu när de åker fast tänker man lite mer, kanske att jag också snuvats på en VM-medalj av någon av de här. Jag tänker på stafetten i Östersunds-VM 2008.

Tappade 80 000

Det handlar också om pengar. För Carl Johan Bergmans del handlar bara jaktstarten i Holmenkollen om uteblivna pengar på runt 80 000 kronor.

– Med prispengar och mina bonusar från skidfabrikanten är det de pengarna. Om jag kan få dem retroaktivt vet jag inte. Det är egentligen inte pengarna det handlar om, det är mer sättet att ha blivit fråntagen glädjen över en bra placering av en fuskare.

”De ska bort...”

Bergman är mycket tydlig – fuskarna ska bort från sporten och han hyllar de nya testmetoderna som nu gör att fler dopade åker fast.

– Loginov har slutat. Men det är en yngre kille. Vem vet, om ett par år kanske han är tillbaka. Nej, det vill jag inte se. Det daltas alldeles för mycket med de som dopat sig. De ska bort helt och hållet, strykas ur resultatlistorna för alltid, de förstör sporten.

Nytt jobb

Även om Carl Johan Bergman har sin aktiva karriär bakom sig så följer han skidskyttet från nära håll. Detta i egenskap av expertkommentator åt Eurosport.

Några problem att fylla dagarna har han inte.

– Jag jobbar och försöker locka företag och skidklubbar att lägga sina konferenser till Sjusjöen här i Norge. Ett ganska nystartat konferenscenter. Ett intressant och trivsamt jobb. Jag klagar inte – tittar jag ut genom fönstret är det fem grader kallt och rikligt med snö och fina spår.

Det var i Holmenkollens jaktstart i mars i fjol Bergman var fyra i sin näst sista världscupstart och efter ett kanonlopp – startade som sextonde man och avancerade tolv placeringar. Den nu avstängde Alexander Loginov var tvåa och Björn Ferry trea. Bergman fick kliva fram som fyra och gratulerade förstås de tre på prispallen.

– Även om man haft sina misstankar så gick jag inte runt och misstänkte någon för att vara dopad. Nu när de åker fast tänker man lite mer, kanske att jag också snuvats på en VM-medalj av någon av de här. Jag tänker på stafetten i Östersunds-VM 2008.

Tappade 80 000

Det handlar också om pengar. För Carl Johan Bergmans del handlar bara jaktstarten i Holmenkollen om uteblivna pengar på runt 80 000 kronor.

– Med prispengar och mina bonusar från skidfabrikanten är det de pengarna. Om jag kan få dem retroaktivt vet jag inte. Det är egentligen inte pengarna det handlar om, det är mer sättet att ha blivit fråntagen glädjen över en bra placering av en fuskare.

”De ska bort...”

Bergman är mycket tydlig – fuskarna ska bort från sporten och han hyllar de nya testmetoderna som nu gör att fler dopade åker fast.

– Loginov har slutat. Men det är en yngre kille. Vem vet, om ett par år kanske han är tillbaka. Nej, det vill jag inte se. Det daltas alldeles för mycket med de som dopat sig. De ska bort helt och hållet, strykas ur resultatlistorna för alltid, de förstör sporten.

Nytt jobb

Även om Carl Johan Bergman har sin aktiva karriär bakom sig så följer han skidskyttet från nära håll. Detta i egenskap av expertkommentator åt Eurosport.

Några problem att fylla dagarna har han inte.

– Jag jobbar och försöker locka företag och skidklubbar att lägga sina konferenser till Sjusjöen här i Norge. Ett ganska nystartat konferenscenter. Ett intressant och trivsamt jobb. Jag klagar inte – tittar jag ut genom fönstret är det fem grader kallt och rikligt med snö och fina spår.