2015-01-13 06:00

2015-01-20 23:15

"Vi ska tillbaka till SSL"

INNEBANDY: Nobbade anbud från flera storklubbar

De har fått anbud från flera toppklubbar, men bröderna Colling jagar revansch med Karlstad IBF.– Vi vill ta upp laget till Svenska Superligan igen.

Det är en mild vinterdag när Karlstad IBF har sin kvällsträning i Tingvallahallarna. Läktaren, som har en gul framtoning, står relativt tom och nere på planen kör laget en tvåmålsövning med mycket korta och snabba byten.

Några ungdomar, uppskattningsvis i 15-årsåldern, kommer in, iklädda full träningsmundering med innebandyklubborna i sina händer och slår sig ner på första raden. De ska träna efter A-laget och sitter nu snällt och väntar på att deras förebilder ska avsluta träningen. För visst drömmer de om att en dag få stå där själva iklädda full A-lagsmundering och få spela med de bästa. Kanske drömmer de om att en dag få spela tillsammans med Adam, 22, och Tom Colling, snart 24?

Det är tio minuter kvar av träningen när blickarna riktas mot planen, lillebror Adam kommer fri efter en riktigt fin passning från storebror Tom och sätter bollen enkelt bakom målvakten efter en snabb dragning till höger. Några viga handleder, som kompletteras med en lång och spänstig kropp, gör Adam till ett innebandyideal. Det går nästan att känna ungdomarnas förtjusning när han sprätter in bollen.

Träningen är slut och storebror Tom kommer och räcker fram handen. Det är via ett ordentligt handslag som han presenterar sig. Han är likt sin bror lång och vältränad med ett långt hår, som han håller i schack med ett hårband. Lillebror Adam kommer strax därefter och presenterar sig. Han har också långt hår, som han har lagt bakåt med hjälp av ett hårband.

Långhåriga bröder

Vi slår oss ner vid ett av de runda bord intill ett stort fönster som finns i kafeterian. Regnet slår mot fönstret, samtidigt som det är väldigt blåsigt utomhus. Både Adam och Tom har satt på sig sina svarta träningsoveraller.

Innebandyn tog fart redan vid sex års ålder och sedan dess har bröderna Colling trofast följt varandra.

– När vi var små började Adam och pappa spela innebandy på Norrstrandsskolan. Sedan blev vi fler och fler ju längre tiden gick och efter ett år så var vi ett lag på 12–15 kompisar. Sedan dess har vi spelat i samma kedja, berättar Tom.

Stora fördelar

De trivs riktigt bra tillsammans, vilket innebär stora fördelar både på planen och utanför. I spelet hittar de varandra i stort sett överallt genom sina inövade varianter och blir därför en stor tillgång för laget.

Har ni sporrat varandra mycket?

– Jo, fast inte så mycket som många kanske tror. Jag har inte känt någon prestige gentemot Tom. Om han gör fem poäng på en match så känner jag inte att jag måste göra fem poäng nästa match, utan man gläds mer åt den andre hela tiden, säger Adam.

”Kändes bäst”

Både Tom och Adam har fått anbud från flera toppklubbar i SSL. Vilka klubbar det är vill de inte gå in på, men däremot så berättar de gärna om varför de inte har nappat på något av anbuden.

– Karlstad IBF kändes bäst. Det blev ändå den satsning som vi ville att det skulle bli för att vi skulle vara kvar. Det kändes bra med de ledare som kom in, de spelare som blev kvar och de nya spelarna som kom in vilket gjorde valet enkelt, säger Tom.

– Det handlar också om revansch från förra säsongen när vi så snöpligt åkte ut i kvalet. Vi kände båda två att vi ville ta upp laget till SSL igen, fortsätter Adam.

Adam har under säsongen haft en strålande form då han mäktat med hela 28 mål och 13 assist på 13 matcher vilket gör att han också leder poängligan i hela södra allsvenskan.

– Det har gått riktigt bra denna säsong. Framför allt har jag fått mycket bra passningar av de andra i laget och sen så har de blivit en del medstuds vissa gånger också, säger Adam med ett leende på läpparna.

Blev skadad

Tom är också en notorisk poänggörare, men har under denna säsong lidit av en handledsfraktur, som han drog på sig i omgång sex mot Malmö.

– Det var riktigt tråkigt att åka på skadan eftersom att jag då låg tvåa i poängligan om man ser till sig själv. Men rehabiliteringen har gått bra och nu är det skönt att vara tillbaka och börja jaga Adam, skrattar Tom.

Tom har trots skadan hunnit med elva matcher. Han ligger på 13:e plats i poängligan med nio mål och tolv målgivande passningar.

Det är inte bara Adam och Tom som spelar innebandy i familjen Colling. Deras ene yngre bror Jesper, 17 i slutet av januari, har precis börjat träna med A-laget och sedan finns det ytterligare en lillebror (William, 14) som är aktiv inom sporten.

– Det är riktigt kul att Jesper är på gång nu, säger Tom.

Då får vi se tre bröder i samma kedja snart då?

– Ja, det skulle vara roligt, säger Tom.

Plus ytterligare en bror om några år?

– Precis, snart är vi en hel femma och han är back dessutom så det passar ju bra, skrattar Tom.

Stöttande föräldrar

När de pratar om sina framgångar belyser de familjen som en stor anledning. Pappa Tomas har varit tränare för A-laget och har betytt väldigt mycket för Adams och Toms framgångar.

– Han har betytt nästan allt. De som har spelat i laget vet hur det har varit och det har verkligen inte varit någon favorisering och det tror jag att vi har mått väldigt bra av, berättar Tom.

– Det är nästan så att vi har fått jobba hårdare för att bevisa att vi inte bara spelar för att han är tränare, fyller Adam i.

De pratar en del om miljön utanför innebandyn och nämner mamma som också har betytt mycket för dem.

– Maten var alltid klar efter träningar och matcher. Vi hade det så smidigt så att när vi kom hem efter träning eller match så stod maten klar och då var det ju bara att äta och sen hitta på något roligt. Det spelar mer roll än vad man tror, just att man har fått allting serverat, berättar Tom.

Stora framgångar på innebandyplanen, men trots det så är det två ödmjuka killar som berättar om hur viktigt det är att vara tacksam över det som man har runt omkring sig. Goda föredömen som många profiler inom sportens värld skulle kunna ta efter.

Det är en mild vinterdag när Karlstad IBF har sin kvällsträning i Tingvallahallarna. Läktaren, som har en gul framtoning, står relativt tom och nere på planen kör laget en tvåmålsövning med mycket korta och snabba byten.

Några ungdomar, uppskattningsvis i 15-årsåldern, kommer in, iklädda full träningsmundering med innebandyklubborna i sina händer och slår sig ner på första raden. De ska träna efter A-laget och sitter nu snällt och väntar på att deras förebilder ska avsluta träningen. För visst drömmer de om att en dag få stå där själva iklädda full A-lagsmundering och få spela med de bästa. Kanske drömmer de om att en dag få spela tillsammans med Adam, 22, och Tom Colling, snart 24?

Det är tio minuter kvar av träningen när blickarna riktas mot planen, lillebror Adam kommer fri efter en riktigt fin passning från storebror Tom och sätter bollen enkelt bakom målvakten efter en snabb dragning till höger. Några viga handleder, som kompletteras med en lång och spänstig kropp, gör Adam till ett innebandyideal. Det går nästan att känna ungdomarnas förtjusning när han sprätter in bollen.

Träningen är slut och storebror Tom kommer och räcker fram handen. Det är via ett ordentligt handslag som han presenterar sig. Han är likt sin bror lång och vältränad med ett långt hår, som han håller i schack med ett hårband. Lillebror Adam kommer strax därefter och presenterar sig. Han har också långt hår, som han har lagt bakåt med hjälp av ett hårband.

Långhåriga bröder

Vi slår oss ner vid ett av de runda bord intill ett stort fönster som finns i kafeterian. Regnet slår mot fönstret, samtidigt som det är väldigt blåsigt utomhus. Både Adam och Tom har satt på sig sina svarta träningsoveraller.

Innebandyn tog fart redan vid sex års ålder och sedan dess har bröderna Colling trofast följt varandra.

– När vi var små började Adam och pappa spela innebandy på Norrstrandsskolan. Sedan blev vi fler och fler ju längre tiden gick och efter ett år så var vi ett lag på 12–15 kompisar. Sedan dess har vi spelat i samma kedja, berättar Tom.

Stora fördelar

De trivs riktigt bra tillsammans, vilket innebär stora fördelar både på planen och utanför. I spelet hittar de varandra i stort sett överallt genom sina inövade varianter och blir därför en stor tillgång för laget.

Har ni sporrat varandra mycket?

– Jo, fast inte så mycket som många kanske tror. Jag har inte känt någon prestige gentemot Tom. Om han gör fem poäng på en match så känner jag inte att jag måste göra fem poäng nästa match, utan man gläds mer åt den andre hela tiden, säger Adam.

”Kändes bäst”

Både Tom och Adam har fått anbud från flera toppklubbar i SSL. Vilka klubbar det är vill de inte gå in på, men däremot så berättar de gärna om varför de inte har nappat på något av anbuden.

– Karlstad IBF kändes bäst. Det blev ändå den satsning som vi ville att det skulle bli för att vi skulle vara kvar. Det kändes bra med de ledare som kom in, de spelare som blev kvar och de nya spelarna som kom in vilket gjorde valet enkelt, säger Tom.

– Det handlar också om revansch från förra säsongen när vi så snöpligt åkte ut i kvalet. Vi kände båda två att vi ville ta upp laget till SSL igen, fortsätter Adam.

Adam har under säsongen haft en strålande form då han mäktat med hela 28 mål och 13 assist på 13 matcher vilket gör att han också leder poängligan i hela södra allsvenskan.

– Det har gått riktigt bra denna säsong. Framför allt har jag fått mycket bra passningar av de andra i laget och sen så har de blivit en del medstuds vissa gånger också, säger Adam med ett leende på läpparna.

Blev skadad

Tom är också en notorisk poänggörare, men har under denna säsong lidit av en handledsfraktur, som han drog på sig i omgång sex mot Malmö.

– Det var riktigt tråkigt att åka på skadan eftersom att jag då låg tvåa i poängligan om man ser till sig själv. Men rehabiliteringen har gått bra och nu är det skönt att vara tillbaka och börja jaga Adam, skrattar Tom.

Tom har trots skadan hunnit med elva matcher. Han ligger på 13:e plats i poängligan med nio mål och tolv målgivande passningar.

Det är inte bara Adam och Tom som spelar innebandy i familjen Colling. Deras ene yngre bror Jesper, 17 i slutet av januari, har precis börjat träna med A-laget och sedan finns det ytterligare en lillebror (William, 14) som är aktiv inom sporten.

– Det är riktigt kul att Jesper är på gång nu, säger Tom.

Då får vi se tre bröder i samma kedja snart då?

– Ja, det skulle vara roligt, säger Tom.

Plus ytterligare en bror om några år?

– Precis, snart är vi en hel femma och han är back dessutom så det passar ju bra, skrattar Tom.

Stöttande föräldrar

När de pratar om sina framgångar belyser de familjen som en stor anledning. Pappa Tomas har varit tränare för A-laget och har betytt väldigt mycket för Adams och Toms framgångar.

– Han har betytt nästan allt. De som har spelat i laget vet hur det har varit och det har verkligen inte varit någon favorisering och det tror jag att vi har mått väldigt bra av, berättar Tom.

– Det är nästan så att vi har fått jobba hårdare för att bevisa att vi inte bara spelar för att han är tränare, fyller Adam i.

De pratar en del om miljön utanför innebandyn och nämner mamma som också har betytt mycket för dem.

– Maten var alltid klar efter träningar och matcher. Vi hade det så smidigt så att när vi kom hem efter träning eller match så stod maten klar och då var det ju bara att äta och sen hitta på något roligt. Det spelar mer roll än vad man tror, just att man har fått allting serverat, berättar Tom.

Stora framgångar på innebandyplanen, men trots det så är det två ödmjuka killar som berättar om hur viktigt det är att vara tacksam över det som man har runt omkring sig. Goda föredömen som många profiler inom sportens värld skulle kunna ta efter.

  • Per Karlsson

Adam Colling

Ålder: 22 år.

Position: Forward.

Styrka: Teknik och målfarlighet.

Att förbättra: Fysiken. Att bli starkare.

Bor: Lägenhet tillsammans med sin sambo.

Jobbar: Axfood.

Tom Colling

Ålder: 23 år.

Position: Center.

Styrka: Passningsspel och spelförståelse.

Att förbättra: Fysiken. Att bli starkare.

Bor: Lägenhet.

Jobbar: Karlstad Hammarö idrottsgymnasium.

Poängligan i södra allsvenskan

1) Adam Colling, Karlstad IBF, 41.

2) Robin Blåberg, Fagerhult Habo, 32.

3) Efraim Björnell, Fagerhult Habo, 29.

4) Anton Vestrlund, Karlstad IBF, 27.

5) Mattias Bremer, Åstorp/Kvidinge, 26.

6) Johan Wittberg, Kalmarsund, 23.

13) Tom Colling, Karlstad IBF, 21.