2015-01-10 06:00

2015-01-20 22:46

Hoppa inte på pensionärerna igen– andra trafikantgrupper är värre

TRAFIK: Många fördelar som erfarna bilförare

Den 9/1 kunde vi i NWT läsa om att pensionärer, enligt en färsk avhandling, har dåliga vanor beträffande användandet av sin bil: pensionärer är vana att använda bilen ofta och har därför svårare att utnyttja allmänna kommunikationer då de använt bil i ett långt liv på ett helt annat sätt än dagens trafikanter, och de kan på grund av detta bli isolerade i bostaden om bilen tas ifrån dem.

Underförstått är det inte bilen utan körkortet som avses. Jag skulle vilja peka på en del petitesser som hänger ihop med pensionärer i trafiken. Visst har vi som vana att använda bil, och det finns fler vanor och olater som vi har lagt oss till med under ett långt liv:

Vi har ovanan att blinka i tid och otid när vi tänker byta körfält, åka ur en rondell eller svänga; att hålla ett säkert avstånd till framförvarande fordon; att hellre följa trafikrytmen än att göra den ena meningslösa och riskabla omkörningen efter den andra; att anpassa hastigheten till väglaget, liksom att lägga på lite extra restid vid dåligt väder/väglag. Vi har inte tillägnat oss nymodigheter som att prata i telefon, sms:a, se på streamade filmer eller avläsa gps:er och annat medan vi kör bil. Vi har lärt oss att när olyckan sker, när viltet eller fotgängaren plötsligt står framför kylaren, då hinner man sällan ens byta pedal under foten. Vi tror inte, som i unga år, att allt händer alla andra och att vi är odödliga.

Om man ser till hur somliga far fram i dag får man lätt intrycket att de antingen har tröttnat på livet eller inte begriper ovanstående.

Vi förstår att poliser, hastighetsbegränsningar och annat finns av en anledning och att det definitivt behövs.

Utöver detta så kan vi ju ha fysiska begränsningar som motiverar användandet av bil mer än andra åldersgrupper.

Självklart blir vi till slut helt enkelt för gamla för att köra bil, men den debatten är en annan.

Hoppa hellre på en annan trafikantgrupp som kanske är svårare att komma åt men där effekten av insatserna blir avsevärd!

Ove af Jochnick

Yrkeschaufför emeritus och pensionär, Ölme

Den 9/1 kunde vi i NWT läsa om att pensionärer, enligt en färsk avhandling, har dåliga vanor beträffande användandet av sin bil: pensionärer är vana att använda bilen ofta och har därför svårare att utnyttja allmänna kommunikationer då de använt bil i ett långt liv på ett helt annat sätt än dagens trafikanter, och de kan på grund av detta bli isolerade i bostaden om bilen tas ifrån dem.

Underförstått är det inte bilen utan körkortet som avses. Jag skulle vilja peka på en del petitesser som hänger ihop med pensionärer i trafiken. Visst har vi som vana att använda bil, och det finns fler vanor och olater som vi har lagt oss till med under ett långt liv:

Vi har ovanan att blinka i tid och otid när vi tänker byta körfält, åka ur en rondell eller svänga; att hålla ett säkert avstånd till framförvarande fordon; att hellre följa trafikrytmen än att göra den ena meningslösa och riskabla omkörningen efter den andra; att anpassa hastigheten till väglaget, liksom att lägga på lite extra restid vid dåligt väder/väglag. Vi har inte tillägnat oss nymodigheter som att prata i telefon, sms:a, se på streamade filmer eller avläsa gps:er och annat medan vi kör bil. Vi har lärt oss att när olyckan sker, när viltet eller fotgängaren plötsligt står framför kylaren, då hinner man sällan ens byta pedal under foten. Vi tror inte, som i unga år, att allt händer alla andra och att vi är odödliga.

Om man ser till hur somliga far fram i dag får man lätt intrycket att de antingen har tröttnat på livet eller inte begriper ovanstående.

Vi förstår att poliser, hastighetsbegränsningar och annat finns av en anledning och att det definitivt behövs.

Utöver detta så kan vi ju ha fysiska begränsningar som motiverar användandet av bil mer än andra åldersgrupper.

Självklart blir vi till slut helt enkelt för gamla för att köra bil, men den debatten är en annan.

Hoppa hellre på en annan trafikantgrupp som kanske är svårare att komma åt men där effekten av insatserna blir avsevärd!

Ove af Jochnick

Yrkeschaufför emeritus och pensionär, Ölme