2015-01-09 10:37

2015-01-20 23:18

Skandalstjärna toppar

ÅMÅL: Nästan färdigbokat till årets bluesfest

Med lite drygt ett halvår kvar till invigningen är startfältet i stort sett spikat inför sommarens upplaga av Åmåls bluesfest.
Den största stjärnan är Bobby Rush, som brukar väcka uppståndelse med sina vågade scenshower.

Precis som i fjol innehåller årets festivalprogram många kvinnliga akter, bland andra återvänder publikfavoriterna Sofie Reed och Lisa Lystam. Men utan de amerikanska toppnamnen skulle Åmåls bluesfest knappast kunna försvara sin titel som Sveriges största internationella bluesarrangemang.

Både Tim Mitchell och Alvin Youngblood Hart har kvaliteter nog att toppa affischen, men allra överst återfinns Bobby Rush.

– Han är en av de riktigt stora bluesartisterna i staterna, säger festivalgeneralen Nils Lönnsjö, som hoppas och tror att 74-åringen från Louisiana kommer att varva låtar med roligt mellansnack.

Har blivit stoppad

I skivstudion har den amerikanske stjärnan gång på gång visat sin klass, men när det gäller hans konserter råder det mer delade meningar. Åtminstone bland folk som säger sig värna om god, kristen underhållning.

– Det har varit lite skandaler kring Bobby Rush. På nått ställe blev han nobbad och stoppad när han försökte dra dit sin show. Anledningen är att han ofta brukar ha med sig ett par bredarslade damer som dansar på scenen, säger Nils Lönnsjö, som menar att 74-åringen närmast är att betrakta som ett slags varietéartist.

– Han representerar den typ av musiker som kan höras på chitlin´circuit. Det är en turné som går runt i södra staterna, bland ställen som vänder sig till svarta. Där har uppträdanden med sensuella akter varit legio.

Dessvärre finns det inte utrymme i årets budget för att Bobby Rush ska kunna ta med sina dansare till Åmål, men arrangörerna utlovar en underhållande spelning ändå.

Redig bluesrock

Roligt blir det också att se vad Alvin Youngblood Hart kan hitta på. Senast han spelade i hamnterminalen var 2008.

– Då gjorde han inget av sin egen musik, utan följde bara med i släptåg till Kenny Brown. Nu blir det redig bluesrock, men inte av den typ som folk kanske väntar sig, säger Nils Lönnsjö.

Den tredje influgna amerikanen, Tim Mitchell, har bland annat varit medlem i The Drifters och spelat bas för The Stylistics. Båda grupperna har flera hitlåtar i bagaget, men som soloartist är Mitchell relativt okänd.

Precis som i fjol innehåller årets festivalprogram många kvinnliga akter, bland andra återvänder publikfavoriterna Sofie Reed och Lisa Lystam. Men utan de amerikanska toppnamnen skulle Åmåls bluesfest knappast kunna försvara sin titel som Sveriges största internationella bluesarrangemang.

Både Tim Mitchell och Alvin Youngblood Hart har kvaliteter nog att toppa affischen, men allra överst återfinns Bobby Rush.

– Han är en av de riktigt stora bluesartisterna i staterna, säger festivalgeneralen Nils Lönnsjö, som hoppas och tror att 74-åringen från Louisiana kommer att varva låtar med roligt mellansnack.

Har blivit stoppad

I skivstudion har den amerikanske stjärnan gång på gång visat sin klass, men när det gäller hans konserter råder det mer delade meningar. Åtminstone bland folk som säger sig värna om god, kristen underhållning.

– Det har varit lite skandaler kring Bobby Rush. På nått ställe blev han nobbad och stoppad när han försökte dra dit sin show. Anledningen är att han ofta brukar ha med sig ett par bredarslade damer som dansar på scenen, säger Nils Lönnsjö, som menar att 74-åringen närmast är att betrakta som ett slags varietéartist.

– Han representerar den typ av musiker som kan höras på chitlin´circuit. Det är en turné som går runt i södra staterna, bland ställen som vänder sig till svarta. Där har uppträdanden med sensuella akter varit legio.

Dessvärre finns det inte utrymme i årets budget för att Bobby Rush ska kunna ta med sina dansare till Åmål, men arrangörerna utlovar en underhållande spelning ändå.

Redig bluesrock

Roligt blir det också att se vad Alvin Youngblood Hart kan hitta på. Senast han spelade i hamnterminalen var 2008.

– Då gjorde han inget av sin egen musik, utan följde bara med i släptåg till Kenny Brown. Nu blir det redig bluesrock, men inte av den typ som folk kanske väntar sig, säger Nils Lönnsjö.

Den tredje influgna amerikanen, Tim Mitchell, har bland annat varit medlem i The Drifters och spelat bas för The Stylistics. Båda grupperna har flera hitlåtar i bagaget, men som soloartist är Mitchell relativt okänd.

  • Andreas Dagström