2015-01-08 06:00

2015-01-20 23:14

Välfylld kyrka njöt av vackra toner

LÅNGSERUD: Traditionell julkonsert

På trettondedagen framfördes traditionsenligt en julkonsert i Långseruds kyrka. Den första gavs i Gillberga och den tredje och avslutande äger rum i Kila kyrka den första februari. Kyrkan var välfylld när Anders Segerström tog ton.

– På jul kommer de författare till heders som kanske annars är delvis lite bortglömda, sade Anders Segerström.

Han tänkte då på bland andra Zacharias Topelius som fick med två sånger denna gång.

– Man tänker kanske inte på att han skrivit Klang min vackra bjällra och Giv mig ej glans, sade Anders vidare.

Juletid framfördes av kör och orkester varpå Elin Andreasson vackert sjöng Nu är julen här. Ding Dong var en skojig sång som böljade fram och tillbaka i kören. Därefter kom just Klang min vackra bjällra av Topelius och Anders berättade för övrigt under hela konserten på ett trevligt och informativt sätt.

Lockade applåder

Något av julgransskakning blev det när damerna sjöng och herrarna agerade och lät. Skratt och applåder i publiken. Därefter kom en del soloinslag först sjöng Elin med orkestern Betlehems krubba och därefter följde Maria går i Rosengård som framfördes vackert och behärskat.

Cantus Gillberg, det vill säga Martin Krooni och Louise Emilsson, violin, Göran Lindskog, viola, Ann-Helen Lindskog, cello, samt Ulf Andersson, kontrabas, briljerade med Corellis julkonsert. Två versioner eller tonsättningar av bönen Ave Maria sjöngs först solo av Elin med Anders Segerström på piano och Ann-Helen Lindskog, cello.

Martin Rhodèn spelade piano när Anders och Elin sjöng duett i den andra tonsättningen.

Anna Thorstensson höll aftonbön och hon talade om julklappar i olika bemärkelser innan hon läste en välsignelse.

– Vi kan jämföra vår julkonsert idag med en konståkningstävling med den skillnaden att vi avslutar med det obligatoriska programmet, skojade Anders lite.

Nu tändas tusen juleljus och Giv mig ej glans, Topelius igen, följdes av O Helga natt där Anders sjöng och publiken njöt.

Blommor delades ut

Som extranummer följde Stilla Natt. Rune Bryngel framförde Långseruds församlings och publikens stora tack och önskade gärna en trettondedagskonsert varje helg. Blommor utdelades till Elin Andreasson, Anders Segerström, Marin Rhodén och medlemmarna i Cantus Gillberg. Körerna fick godis. Vid utgången upptogs en kollekt till Världens barn.

Som helhet var det en mycket välkomponerad konsert där det fanns sånger och framföranden som nästan gav en tår i ögonvrån och andra där det skrattades friskt i publiken och även stampades med fötterna. De tre kyrkokörerna från Långserud, Gillberga och Kila har övat länge och det blev ett fint resultat.

– På jul kommer de författare till heders som kanske annars är delvis lite bortglömda, sade Anders Segerström.

Han tänkte då på bland andra Zacharias Topelius som fick med två sånger denna gång.

– Man tänker kanske inte på att han skrivit Klang min vackra bjällra och Giv mig ej glans, sade Anders vidare.

Juletid framfördes av kör och orkester varpå Elin Andreasson vackert sjöng Nu är julen här. Ding Dong var en skojig sång som böljade fram och tillbaka i kören. Därefter kom just Klang min vackra bjällra av Topelius och Anders berättade för övrigt under hela konserten på ett trevligt och informativt sätt.

Lockade applåder

Något av julgransskakning blev det när damerna sjöng och herrarna agerade och lät. Skratt och applåder i publiken. Därefter kom en del soloinslag först sjöng Elin med orkestern Betlehems krubba och därefter följde Maria går i Rosengård som framfördes vackert och behärskat.

Cantus Gillberg, det vill säga Martin Krooni och Louise Emilsson, violin, Göran Lindskog, viola, Ann-Helen Lindskog, cello, samt Ulf Andersson, kontrabas, briljerade med Corellis julkonsert. Två versioner eller tonsättningar av bönen Ave Maria sjöngs först solo av Elin med Anders Segerström på piano och Ann-Helen Lindskog, cello.

Martin Rhodèn spelade piano när Anders och Elin sjöng duett i den andra tonsättningen.

Anna Thorstensson höll aftonbön och hon talade om julklappar i olika bemärkelser innan hon läste en välsignelse.

– Vi kan jämföra vår julkonsert idag med en konståkningstävling med den skillnaden att vi avslutar med det obligatoriska programmet, skojade Anders lite.

Nu tändas tusen juleljus och Giv mig ej glans, Topelius igen, följdes av O Helga natt där Anders sjöng och publiken njöt.

Blommor delades ut

Som extranummer följde Stilla Natt. Rune Bryngel framförde Långseruds församlings och publikens stora tack och önskade gärna en trettondedagskonsert varje helg. Blommor utdelades till Elin Andreasson, Anders Segerström, Marin Rhodén och medlemmarna i Cantus Gillberg. Körerna fick godis. Vid utgången upptogs en kollekt till Världens barn.

Som helhet var det en mycket välkomponerad konsert där det fanns sånger och framföranden som nästan gav en tår i ögonvrån och andra där det skrattades friskt i publiken och även stampades med fötterna. De tre kyrkokörerna från Långserud, Gillberga och Kila har övat länge och det blev ett fint resultat.

  • Kjell Olsson