2015-01-07 06:00

2015-01-20 22:40

Förbjud smällare och raketer

NYÅRSFIRANDE: Nu får det vara nog

Nu är det dags att Karlskoga kommun tar sitt förnuft till fånga och förbjuder smällare och raketer i god tid före nästa nyårsafton! Det finns flera kommuner i landet som redan har tagit steget - nu är det Karlskogas tur! Om ni inte bryr er om alla djur, vilda och tama, som plågas nånting alldeles förskräckligt av allt skjutande, så kanske ni bryr er om miljön! Flera djurägare har tillbringat nyårskvällen och -natten i källare med plastsäckar över fönstren och musik på högsta volym, i duschar, i bilen eller i stallet med bomull i öronen på hästarna, eller i ladugården hos vettskrämda djur av olika slag. Allt för att försöka ge djuren lite hjälp att hantera sin skräck i allt dessa smällande.

Det kan inte fortsätta så här, även djurägare vill kunna ha en trevlig kväll, även om det är nyårsafton. Ja inte bara djurägare, alla kanske inte vill vara vakna till 1-tiden på natten, utan vill kunna sova i lugn och ro! Vad gäller miljön så innehåller fyrverkeripjäser bl a hexaklorbensen (som är ett förbjudet ämne men som av nån underlig anledning ändå finns där), bly, kvicksilver, kadmium och krom. En hund (som jag känner till, kan ju vara flera) har omkommit av Brom-förgiftning efter att ha undersökt resterna av en smällare. Hundar har man oftast koll på, men katter och vilda djur rör sej fritt överallt - undrar hur många som har strukit med på grund av detta!

Hur många djur, vilda som tama, som har dött av skräck, eller som har fått lov att avlivas efter nyårshelgen känner jag inte till, men varje år är det flera runt om i landet. Själv bor jag i Aggerud och där lät det som om kriget brutit ut - å det började tidigt, jag tror grannarna skrämde slag på min hund redan vid 21.30-tiden genom att smälla av raketer precis utanför vårt hus!

Ingela Karlsson

Nu är det dags att Karlskoga kommun tar sitt förnuft till fånga och förbjuder smällare och raketer i god tid före nästa nyårsafton! Det finns flera kommuner i landet som redan har tagit steget - nu är det Karlskogas tur! Om ni inte bryr er om alla djur, vilda och tama, som plågas nånting alldeles förskräckligt av allt skjutande, så kanske ni bryr er om miljön! Flera djurägare har tillbringat nyårskvällen och -natten i källare med plastsäckar över fönstren och musik på högsta volym, i duschar, i bilen eller i stallet med bomull i öronen på hästarna, eller i ladugården hos vettskrämda djur av olika slag. Allt för att försöka ge djuren lite hjälp att hantera sin skräck i allt dessa smällande.

Det kan inte fortsätta så här, även djurägare vill kunna ha en trevlig kväll, även om det är nyårsafton. Ja inte bara djurägare, alla kanske inte vill vara vakna till 1-tiden på natten, utan vill kunna sova i lugn och ro! Vad gäller miljön så innehåller fyrverkeripjäser bl a hexaklorbensen (som är ett förbjudet ämne men som av nån underlig anledning ändå finns där), bly, kvicksilver, kadmium och krom. En hund (som jag känner till, kan ju vara flera) har omkommit av Brom-förgiftning efter att ha undersökt resterna av en smällare. Hundar har man oftast koll på, men katter och vilda djur rör sej fritt överallt - undrar hur många som har strukit med på grund av detta!

Hur många djur, vilda som tama, som har dött av skräck, eller som har fått lov att avlivas efter nyårshelgen känner jag inte till, men varje år är det flera runt om i landet. Själv bor jag i Aggerud och där lät det som om kriget brutit ut - å det började tidigt, jag tror grannarna skrämde slag på min hund redan vid 21.30-tiden genom att smälla av raketer precis utanför vårt hus!

Ingela Karlsson