2015-01-07 13:41

2015-01-20 23:18

ÅSK fick lyfta pokalen

UNGDOMSISHOCKEY: Överraskande seger i B-slutspelet

Under helgen arrangerades Nordic Youth Trophy U12 av Färjestad BK hockeyallians. I Åmåls ishall spelades både ett gruppspel och D-slutspelet. Åmåls U12-lag överraskade genom att gå till B-slutspel, där de till slut stod som segrare.

Efter lördagens gruppspel i Åmål slutade ÅSK på tredje plats efter Färjestad och Kungälv och kvalificerade sig därmed för söndagens B-slutspel, som avgjordes i Hammarö ishall.

Semifinalen där, mot Charlottenbergs HC, blev en riktig rysare då CHC ledde med 2-0 efter den första perioden. Åmål ryckte upp sig och vann till slut matchen med 3-2 efter att ha gjort tre mål i den andra och sista perioden och vunnit skottstatistiken med 15-1.

ÅSK vann på bredd

– Den enda gången under turneringen som vi matchade våra mest målfarliga spelare var i andra perioden i semifinalen. Många av de andra lagen har några få toppspelare och saknar vår bredd. Eftersom vi allt som oftast går runt på många spelare är vi jobbiga att möta och tröttar ut motståndarna, berättar Peter Storm.

I finalen mot Vålerenga IF tog Åmål ledningen med 1-0 i den första perioden. Även fast VIF hade störst puckinnehav fick de aldrig riktigt vassa målchanser, något som Peter Storm tackade försvarsspelet i ÅSK för.

Klar finalseger

Under periodpausens taktiksnack fick ÅSK-killarna uppmaningen att våga vårda och hålla i pucken lite mer. Det i kombination med lagets bredd och jämnhet gjorde att VIF-spelarna blev allt tröttare och slutade spela som ett lag. Det ledde till att ÅSK kunde gå ifrån och vinna finalen i B-slutspelet med hela 6-0.

Fem olika gruppspel

Turneringen Nordic Youth Trophy avgjordes först som gruppspel, där lagen delades in i fem grupper med sex lag i varje. Efter gruppspelet i Arvika, Åmål, Hammarö, Grums och Munkfors delades lagen in i fyra slutspelsgrupper. I söndagens D-slutspel i Åmåls ishall spelade fyra norska lag och två svenska.

På förhand trodde många på de norska lagen i turneringen. Men hela turneringens bästa norska lag blev Vålerengen. Det var det lag som ÅSK besegrade i B-slutspelets final med klara 6-0.

” Vi var bättre”

– Det var flera innan som snackade om att Stavanger Hockey och några av de andra norska lagen skulle vara riktigt bra, men det visade sig att vi var bättre. Det är svårt att veta hur konkurrenskraftiga vi är, när vi annars spelar i en serie med flera väldigt bra lag. Jag hade aldrig kunnat tro att vi skulle gå till B-slutspel och än mindre vinna det, säger Peter Storm, huvudtränare för ÅSK:s U12-lag.

Efter lördagens gruppspel i Åmål slutade ÅSK på tredje plats efter Färjestad och Kungälv och kvalificerade sig därmed för söndagens B-slutspel, som avgjordes i Hammarö ishall.

Semifinalen där, mot Charlottenbergs HC, blev en riktig rysare då CHC ledde med 2-0 efter den första perioden. Åmål ryckte upp sig och vann till slut matchen med 3-2 efter att ha gjort tre mål i den andra och sista perioden och vunnit skottstatistiken med 15-1.

ÅSK vann på bredd

– Den enda gången under turneringen som vi matchade våra mest målfarliga spelare var i andra perioden i semifinalen. Många av de andra lagen har några få toppspelare och saknar vår bredd. Eftersom vi allt som oftast går runt på många spelare är vi jobbiga att möta och tröttar ut motståndarna, berättar Peter Storm.

I finalen mot Vålerenga IF tog Åmål ledningen med 1-0 i den första perioden. Även fast VIF hade störst puckinnehav fick de aldrig riktigt vassa målchanser, något som Peter Storm tackade försvarsspelet i ÅSK för.

Klar finalseger

Under periodpausens taktiksnack fick ÅSK-killarna uppmaningen att våga vårda och hålla i pucken lite mer. Det i kombination med lagets bredd och jämnhet gjorde att VIF-spelarna blev allt tröttare och slutade spela som ett lag. Det ledde till att ÅSK kunde gå ifrån och vinna finalen i B-slutspelet med hela 6-0.

Fem olika gruppspel

Turneringen Nordic Youth Trophy avgjordes först som gruppspel, där lagen delades in i fem grupper med sex lag i varje. Efter gruppspelet i Arvika, Åmål, Hammarö, Grums och Munkfors delades lagen in i fyra slutspelsgrupper. I söndagens D-slutspel i Åmåls ishall spelade fyra norska lag och två svenska.

På förhand trodde många på de norska lagen i turneringen. Men hela turneringens bästa norska lag blev Vålerengen. Det var det lag som ÅSK besegrade i B-slutspelets final med klara 6-0.

” Vi var bättre”

– Det var flera innan som snackade om att Stavanger Hockey och några av de andra norska lagen skulle vara riktigt bra, men det visade sig att vi var bättre. Det är svårt att veta hur konkurrenskraftiga vi är, när vi annars spelar i en serie med flera väldigt bra lag. Jag hade aldrig kunnat tro att vi skulle gå till B-slutspel och än mindre vinna det, säger Peter Storm, huvudtränare för ÅSK:s U12-lag.

  • Angelica Janson