2015-01-05 06:00

2015-01-20 23:13

Här är jobbet en livsstil

BRANÄS: Utförsåkning både på jobbet och fritiden

Skidanläggningarna konkurrerar om de ambitiösa säsongsarbetarna. Branäs lockar med karriärmöjligheter och en gemytlig tillvaro.

– Förra året var jag säsongare i Åre, men här i Branäs är det mycket mysigare, säger 22 åriga Linnea Nilsson från Varberg.

Hon älskar att åka snowboard i backarna och åker så mycket hon hinner. Det är också detta fritidsintresse som gjort att hon valt att bli säsongsarbetare, samtidigt som hon också gillar den sociala gemenskapen. Linnea Nilsson är en av de totalt 250 personer som kommer att arbeta i Branäs under vintersäsongen från december till april, en stor ökning i jämförelse med de 30-tal fastanställda som jobbar på helårsbasis.

– Av de säsongsanställda är det cirka 30 som kommer från närområdet, en radie om fem mil från anläggningen, säger personalchefen Karin Modin Svärd.

Branäs står inför en expansion och inför nästa vintersäsong kommer fler säsongsanställda att behövas.

– Då öppnar vi en Ski Lodge uppe på berget och då behöver vi ha ytterligare ett tiotal anställda, säger hon.

Branäs är mån om att duktiga säsongsarbetare kommer tillbaka. Därför finns det nu karriärmöjligheter som säsongsanställd.

– Kommer man tillbaka ett andra år blir man teamledare och återkommer man ett tredje år blir man arbetsledare. Och det är inte dåligt att ha i sitt CV om man är 22-23 år, säger platschefen Martin Sturmhoefel.

En som redan fastnat för Branäs är liftvärden Tim Larsson från Trelleborg som redan tänker på nästa vintersäsong i Branäs.

– Då vill jag komma tillbaka och jobba som pistör. Jag hade aldrig varit här tidigare, men sökte jobbet för att jag är intresserad av skidåkning. Här är ännu bättre än jag kunnat föreställa mig och jag kom in i den sociala gemenskapen direkt. Jag bor tillsammans med fyra andra säsongare i ett hus i Sysslebäck och det känns som vi känt varandra jättelänge, fastän det bara är ett par veckor, säger han.

Skidläraren Cecilia Härdmark från Kållered ägnar sig åt skidor året runt.

– När skidsäsongen är slut i Branäs ska jag återuppta träningen i vattenskidor och åker till Florida på träningsläger. Jag tävlar i vattenskidor på nationell nivå, den säsongen håller på till oktober. Sedan kanske jag kommer tillbaka hit igen, säger hon.

Emma Einarsson från Mölnlycke var säsongsanställd på Astid Linggrens Värld innan hon började i Branäs. Hon har fått smak på livet som säsongsanställd.

– Nästa vintersäsong ska jag jobba på en farm i Australien, säger hon.

De flesta säsongsanställda är yngre, men vi hittar pistören Andreas Gustafsson från Eskilstuna som är 43 år.

– Jag hade kontorsjobb på Astrazeneca och levde i en 9-5 tillvaro. Jag kände att jag ville göra något annat i livet och få möjlighet att ägna mig åt min favoritsysselsättning skidåkning. Det känns som om jag gjort rätt val, säger han innan han susar i väg på skotern.

– Förra året var jag säsongare i Åre, men här i Branäs är det mycket mysigare, säger 22 åriga Linnea Nilsson från Varberg.

Hon älskar att åka snowboard i backarna och åker så mycket hon hinner. Det är också detta fritidsintresse som gjort att hon valt att bli säsongsarbetare, samtidigt som hon också gillar den sociala gemenskapen. Linnea Nilsson är en av de totalt 250 personer som kommer att arbeta i Branäs under vintersäsongen från december till april, en stor ökning i jämförelse med de 30-tal fastanställda som jobbar på helårsbasis.

– Av de säsongsanställda är det cirka 30 som kommer från närområdet, en radie om fem mil från anläggningen, säger personalchefen Karin Modin Svärd.

Branäs står inför en expansion och inför nästa vintersäsong kommer fler säsongsanställda att behövas.

– Då öppnar vi en Ski Lodge uppe på berget och då behöver vi ha ytterligare ett tiotal anställda, säger hon.

Branäs är mån om att duktiga säsongsarbetare kommer tillbaka. Därför finns det nu karriärmöjligheter som säsongsanställd.

– Kommer man tillbaka ett andra år blir man teamledare och återkommer man ett tredje år blir man arbetsledare. Och det är inte dåligt att ha i sitt CV om man är 22-23 år, säger platschefen Martin Sturmhoefel.

En som redan fastnat för Branäs är liftvärden Tim Larsson från Trelleborg som redan tänker på nästa vintersäsong i Branäs.

– Då vill jag komma tillbaka och jobba som pistör. Jag hade aldrig varit här tidigare, men sökte jobbet för att jag är intresserad av skidåkning. Här är ännu bättre än jag kunnat föreställa mig och jag kom in i den sociala gemenskapen direkt. Jag bor tillsammans med fyra andra säsongare i ett hus i Sysslebäck och det känns som vi känt varandra jättelänge, fastän det bara är ett par veckor, säger han.

Skidläraren Cecilia Härdmark från Kållered ägnar sig åt skidor året runt.

– När skidsäsongen är slut i Branäs ska jag återuppta träningen i vattenskidor och åker till Florida på träningsläger. Jag tävlar i vattenskidor på nationell nivå, den säsongen håller på till oktober. Sedan kanske jag kommer tillbaka hit igen, säger hon.

Emma Einarsson från Mölnlycke var säsongsanställd på Astid Linggrens Värld innan hon började i Branäs. Hon har fått smak på livet som säsongsanställd.

– Nästa vintersäsong ska jag jobba på en farm i Australien, säger hon.

De flesta säsongsanställda är yngre, men vi hittar pistören Andreas Gustafsson från Eskilstuna som är 43 år.

– Jag hade kontorsjobb på Astrazeneca och levde i en 9-5 tillvaro. Jag kände att jag ville göra något annat i livet och få möjlighet att ägna mig åt min favoritsysselsättning skidåkning. Det känns som om jag gjort rätt val, säger han innan han susar i väg på skotern.

  • Pia Holmström