2015-01-02 06:00

2015-01-20 22:45

Uppgörelsen är bra för Sverige

POLITIK: Nytt läge kräver nya former i politiken

Sex demokratiska partier med stöd av ett sjunde (V) har kommit överens om former för hur landet ska styras. Dessa sju partier representerar 87 % av väljarkåren. Det kallar jag en överväldigande majoritet. Ett 13%-parti tycker det är odemokratiskt att de inte får bestämma. Vilket är mest odemokratiskt? Att 13 % bestämmer eller att 87% gör det?Nämnda 13%-parti tycker också det är konstigt att ingen vill samarbeta med dem och att det är odemokratiskt. Lektion 1 A för ett riksdagsparti borde vara att om man inte ensam har minst 50,1% så måste man ha kompisar om man ska bestämma. I åtta år har (s) varit största parti men helt utan inflytande. Det tillhör spelreglerna och ingen har skrikit över det.

Nu har vi ett 13 %-parti som hyllar praxis när det passar dem och struntar i det när det inte passar. Talmansvalet skulle genomföras enligt praxis och det gjordes. Men när budgeten skulle tas så var inte praxis viktigt längre.Det är hyckleri att praxis bara gäller när det passar en själv.

Varje demokratiskt sinnad person inser att det blir horribelt när ett 13 %-parti hotar att fälla varje regering som inte gör exakt som de säger.

Vi är i ett alldeles nytt läge i svensk politik och då måste vi ha alldeles nya former för styret i landet. Det blir fullständigt orimligt att ha nyval en gång i halvåret när nämnda 13%-parti inte får exakt som det vill.

Tommy Augustsson (s)

Sex demokratiska partier med stöd av ett sjunde (V) har kommit överens om former för hur landet ska styras. Dessa sju partier representerar 87 % av väljarkåren. Det kallar jag en överväldigande majoritet. Ett 13%-parti tycker det är odemokratiskt att de inte får bestämma. Vilket är mest odemokratiskt? Att 13 % bestämmer eller att 87% gör det?Nämnda 13%-parti tycker också det är konstigt att ingen vill samarbeta med dem och att det är odemokratiskt. Lektion 1 A för ett riksdagsparti borde vara att om man inte ensam har minst 50,1% så måste man ha kompisar om man ska bestämma. I åtta år har (s) varit största parti men helt utan inflytande. Det tillhör spelreglerna och ingen har skrikit över det.

Nu har vi ett 13 %-parti som hyllar praxis när det passar dem och struntar i det när det inte passar. Talmansvalet skulle genomföras enligt praxis och det gjordes. Men när budgeten skulle tas så var inte praxis viktigt längre.Det är hyckleri att praxis bara gäller när det passar en själv.

Varje demokratiskt sinnad person inser att det blir horribelt när ett 13 %-parti hotar att fälla varje regering som inte gör exakt som de säger.

Vi är i ett alldeles nytt läge i svensk politik och då måste vi ha alldeles nya former för styret i landet. Det blir fullständigt orimligt att ha nyval en gång i halvåret när nämnda 13%-parti inte får exakt som det vill.

Tommy Augustsson (s)