2014-12-31 06:00

2015-01-20 23:13

Skänk till seriösa organisationer

TIGGERI: Gåvor som stjälper i stället för hjälper

Under det senaste året har åsikterna varit delade om man ska ge pengar till tiggare eller inte. Det är glädjande att många vill hjälpa utsatta människor, men ibland kan hjälpen i själva verket stjälpa.

För drygt tio år sedan arbetade jag i Pakistan för FN. På väg till och från arbetsplatsen vid en större korsning fanns alltid tiggare, varav många barn. Särskilt en liten pojke på cirka tio år, som var utan ben och tog sig fram mellan bilarna på en liten planka med hjul, fångade vår sympati. Han fick varje dag några rupier av oss svenskar som arbetade ihop, men en dag bestämde vi att vi ville göra lite mer för denna stackars pojke: vi ville samla in pengar så att han kunde gå i skola istället för att tigga.

Vår letade rätt på pojkens hem tillsammans med tolk och till vår stora bestörtning berättade tolken senare för oss att föräldrarna hade låtit amputera pojkens ben för att han skulle kunna tigga bättre. Ett halvår senare var pojken borta, kidnappad av något kriminellt gäng och förd till annan stad för att tigga för dem där.

Efter denna skakande upplevelse bestämde vi oss för att inte ge pengar till tiggare. Det ligger faktiskt ett ansvar på oss som ger till tiggare. Om ingen hade gett pengar till tiggare så skulle pojken ha haft sina ben kvar. I vår välvilja bidrog vi i själva verket till ytterligare misär.

Nyligen omhändertog polisen i Jönköping en tolvårig romsk pojke som var kidnappad och förd till Sverige för att tigga. Detta hade inte hänt om det inte hade varit för att vi är frikostiga med att skänka pengar.

Alla vet att det inte hjälper att ge pengar på gatan till en alkoholist eller narkoman, det bara förvärrar missbruket. Det är annan hjälp de behöver. Lite av samma hänsyn måste man ta med tiggeriet. Det hjälper inte tiggarna, utan försätter dem i en förnedrande situation samt i värsta fall som offer för kriminella. De enda som hjälps är givarna, som tror att de gör en god gärning och kan döva sitt samvete.

Alla godhjärtade människor som vill hjälpa bör I stället ge pengar till UNHCR, Röda Korset eller andra seriösa organisationer. Där kan ni vara säkra på att pengarna gör skillnad och kommer behövande tillgodo. Det finns miljoner människor i yttersta nöd som behöver vår hjälp!

Thomas H

Under det senaste året har åsikterna varit delade om man ska ge pengar till tiggare eller inte. Det är glädjande att många vill hjälpa utsatta människor, men ibland kan hjälpen i själva verket stjälpa.

För drygt tio år sedan arbetade jag i Pakistan för FN. På väg till och från arbetsplatsen vid en större korsning fanns alltid tiggare, varav många barn. Särskilt en liten pojke på cirka tio år, som var utan ben och tog sig fram mellan bilarna på en liten planka med hjul, fångade vår sympati. Han fick varje dag några rupier av oss svenskar som arbetade ihop, men en dag bestämde vi att vi ville göra lite mer för denna stackars pojke: vi ville samla in pengar så att han kunde gå i skola istället för att tigga.

Vår letade rätt på pojkens hem tillsammans med tolk och till vår stora bestörtning berättade tolken senare för oss att föräldrarna hade låtit amputera pojkens ben för att han skulle kunna tigga bättre. Ett halvår senare var pojken borta, kidnappad av något kriminellt gäng och förd till annan stad för att tigga för dem där.

Efter denna skakande upplevelse bestämde vi oss för att inte ge pengar till tiggare. Det ligger faktiskt ett ansvar på oss som ger till tiggare. Om ingen hade gett pengar till tiggare så skulle pojken ha haft sina ben kvar. I vår välvilja bidrog vi i själva verket till ytterligare misär.

Nyligen omhändertog polisen i Jönköping en tolvårig romsk pojke som var kidnappad och förd till Sverige för att tigga. Detta hade inte hänt om det inte hade varit för att vi är frikostiga med att skänka pengar.

Alla vet att det inte hjälper att ge pengar på gatan till en alkoholist eller narkoman, det bara förvärrar missbruket. Det är annan hjälp de behöver. Lite av samma hänsyn måste man ta med tiggeriet. Det hjälper inte tiggarna, utan försätter dem i en förnedrande situation samt i värsta fall som offer för kriminella. De enda som hjälps är givarna, som tror att de gör en god gärning och kan döva sitt samvete.

Alla godhjärtade människor som vill hjälpa bör I stället ge pengar till UNHCR, Röda Korset eller andra seriösa organisationer. Där kan ni vara säkra på att pengarna gör skillnad och kommer behövande tillgodo. Det finns miljoner människor i yttersta nöd som behöver vår hjälp!

Thomas H