2014-12-30 06:00

2015-01-20 23:13

"Det fungerar som tändvätska för mig"

ISHOCKEY: Asplund deppar inte ihop

Rasmus Asplund tvingades lämna JVM i Kanada.
Besvikelsen har lagt sig – nu är han revanschsugen.
– Jag får försöka vända det negativa till något positivt, säger han.

Rasmus Asplund benämndes som ”skrällen” i stora medier när den svenska JVM-truppen offentliggjordes i början på december. Med sina 17 år var han yngst i truppen.

25 spelare togs ut till den preliminära truppen som åkte till Kanada. Juniorkronorna spelade två träningsmatcher mot Kanada och USA innan mästerskapet. Det blev förlust i båda matcherna.

Rasmus Asplund fick då agera extraforward.

– Det gick helt okej men jag fick inte spela så mycket. De bytena jag kom in kändes det ganska bra men det är svårt att komma in som extraforward. Om man får spela från start så är det lättare att komma in i matchen, säger han.

Två spelare bort

Inför mästerskapet skulle truppen bantas ned till 23 spelare. Oliver Kylington tvingades lämna på grund av skada – den andre spelaren som fick lämna var Rasmus Asplund.

– Jag blev självklart besviken. Men nu har jag fått distans till det och jag känner att jag gjort ett bra jobb som tog mig så långt. Nu ska jag visa att jag inte var den som skulle åka hem. Jag får försöka vända det negativa till något positivt, säger han.

Var det oväntat?

– På sätt och vis. Det har gått bra och det känns som jag gjorde det som förbundskaptenen ville se. Men jag får inte glömma att jag är tre år yngre än de flesta och att jag har två år kvar i juniorlandslaget. Ge mig en sommarträning och nästan en hel säsong till så kommer jag vara oerhört mycket längre fram i min fysiska status.

Häftig upplevelse

Nu är Asplund rejält revanschsugen.

– Det fungerar som tändvätska för mig. Jag är sån som person – det här tänder mig mer än drar ner mig.

Trots att det inte blev något spel i junior-VM denna gång så fick han åtminstone spendera några veckor i Kanada. Och det var en häftig upplevelse för en hockeyfrälst tonåring.

– Man måste nästan vara där för att förstå hur stor hockeyn är. Här i Sverige är det bara en sport – där borta är det nästan en religion. Folk andas hockey, det går nästan inte att förklara. Jag har haft skitroligt de veckorna jag var där. Det gäller att ta den här upplevelsen som en erfarenhet.

Rasmus Asplund kom hem till Filipstad på eftermiddagen på annandag jul. Han får lite ledigt – men snart återvänder han till Karlstad för att träna och spela matcher med Färjestads A-lag.

Han väntas spela mot Brynäs på hemmaplan den 3 januari.

– Jag tränar med Filipstad fram till nyår, sen är tanken att jag ska tillbaka till Färjestads A-lag. Vi har lagt upp en plan som jag känner fungerar bra.

Han ser fram emot vårsäsongen.

– Laget börjar verkligen komma i gång nu så det gäller att vi tar vara på det spelet.

Trots att han fick lämna Kanada och mästerskapet så följer han sina landslagskamrater som just nu spelar JVM.

– Jag känner grabbarna så det är klart jag följer dem. Det är skitkul att kolla på! Jag tycker det ser bra ut. Det finns mycket att jobba på men jag tror det kan bli riktigt bra om de får ihop det, säger Rasmus Asplund.

Rasmus Asplund benämndes som ”skrällen” i stora medier när den svenska JVM-truppen offentliggjordes i början på december. Med sina 17 år var han yngst i truppen.

25 spelare togs ut till den preliminära truppen som åkte till Kanada. Juniorkronorna spelade två träningsmatcher mot Kanada och USA innan mästerskapet. Det blev förlust i båda matcherna.

Rasmus Asplund fick då agera extraforward.

– Det gick helt okej men jag fick inte spela så mycket. De bytena jag kom in kändes det ganska bra men det är svårt att komma in som extraforward. Om man får spela från start så är det lättare att komma in i matchen, säger han.

Två spelare bort

Inför mästerskapet skulle truppen bantas ned till 23 spelare. Oliver Kylington tvingades lämna på grund av skada – den andre spelaren som fick lämna var Rasmus Asplund.

– Jag blev självklart besviken. Men nu har jag fått distans till det och jag känner att jag gjort ett bra jobb som tog mig så långt. Nu ska jag visa att jag inte var den som skulle åka hem. Jag får försöka vända det negativa till något positivt, säger han.

Var det oväntat?

– På sätt och vis. Det har gått bra och det känns som jag gjorde det som förbundskaptenen ville se. Men jag får inte glömma att jag är tre år yngre än de flesta och att jag har två år kvar i juniorlandslaget. Ge mig en sommarträning och nästan en hel säsong till så kommer jag vara oerhört mycket längre fram i min fysiska status.

Häftig upplevelse

Nu är Asplund rejält revanschsugen.

– Det fungerar som tändvätska för mig. Jag är sån som person – det här tänder mig mer än drar ner mig.

Trots att det inte blev något spel i junior-VM denna gång så fick han åtminstone spendera några veckor i Kanada. Och det var en häftig upplevelse för en hockeyfrälst tonåring.

– Man måste nästan vara där för att förstå hur stor hockeyn är. Här i Sverige är det bara en sport – där borta är det nästan en religion. Folk andas hockey, det går nästan inte att förklara. Jag har haft skitroligt de veckorna jag var där. Det gäller att ta den här upplevelsen som en erfarenhet.

Rasmus Asplund kom hem till Filipstad på eftermiddagen på annandag jul. Han får lite ledigt – men snart återvänder han till Karlstad för att träna och spela matcher med Färjestads A-lag.

Han väntas spela mot Brynäs på hemmaplan den 3 januari.

– Jag tränar med Filipstad fram till nyår, sen är tanken att jag ska tillbaka till Färjestads A-lag. Vi har lagt upp en plan som jag känner fungerar bra.

Han ser fram emot vårsäsongen.

– Laget börjar verkligen komma i gång nu så det gäller att vi tar vara på det spelet.

Trots att han fick lämna Kanada och mästerskapet så följer han sina landslagskamrater som just nu spelar JVM.

– Jag känner grabbarna så det är klart jag följer dem. Det är skitkul att kolla på! Jag tycker det ser bra ut. Det finns mycket att jobba på men jag tror det kan bli riktigt bra om de får ihop det, säger Rasmus Asplund.