2014-12-30 06:00

2015-01-20 23:13

Decemberuppgörelsen är bra

SVERIGE: Nytt politiskt läge kräver nya styresformer

Sex demokratiska partier har, med stöd av ett sjunde (V), kommit överens om former för hur landet ska styras. Dessa sju partier representerar 87 procent av väljarkåren. Det kallar jag en överväldigande majoritet.

Ett 13-procentsparti, Sverigedemokraterna, tycker att det är odemokratiskt att de inte får bestämma. Vilket är mest odemokratiskt, att 13 procent bestämmer eller att 87 procent gör det?

Nämnda 13-procentsparti tycker också att det är konstigt att ingen vill samarbeta med dem och att det är odemokratiskt. Lektion 1 A för ett riksdagsparti borde vara att om man inte ensam har fått minst 50,1 procent av rösterna, så måste man ha kompisar om man ska bestämma. I åtta år har Socialdemokraterna varit största parti – men helt utan inflytande. Det tillhör spelreglerna och ingen har skrikit över det.

Nu har vi ett 13-procentsparti som hyllar praxis när det passar dem och struntar i det när det inte passar. Talmansvalet skulle genomföras enligt praxis och det gjordes. Men när budgeten skulle tas så var inte praxis viktigt längre. Det är hyckleri att praxis bara ska gälla när det passar en själv.

Varje demokratiskt sinnad person inser att det blir horribelt när ett 13-procentsparti hotar att fälla varje regering som inte gör exakt som de säger.

Vi är i ett alldeles nytt läge i svensk politik och då måste vi ha alldeles nya former för styret i landet. Det blir fullständigt orimligt att ha nyval en gång i halvåret när nämnda 13-procentsparti inte får exakt som det vill.

Tommy Augustsson

Sex demokratiska partier har, med stöd av ett sjunde (V), kommit överens om former för hur landet ska styras. Dessa sju partier representerar 87 procent av väljarkåren. Det kallar jag en överväldigande majoritet.

Ett 13-procentsparti, Sverigedemokraterna, tycker att det är odemokratiskt att de inte får bestämma. Vilket är mest odemokratiskt, att 13 procent bestämmer eller att 87 procent gör det?

Nämnda 13-procentsparti tycker också att det är konstigt att ingen vill samarbeta med dem och att det är odemokratiskt. Lektion 1 A för ett riksdagsparti borde vara att om man inte ensam har fått minst 50,1 procent av rösterna, så måste man ha kompisar om man ska bestämma. I åtta år har Socialdemokraterna varit största parti – men helt utan inflytande. Det tillhör spelreglerna och ingen har skrikit över det.

Nu har vi ett 13-procentsparti som hyllar praxis när det passar dem och struntar i det när det inte passar. Talmansvalet skulle genomföras enligt praxis och det gjordes. Men när budgeten skulle tas så var inte praxis viktigt längre. Det är hyckleri att praxis bara ska gälla när det passar en själv.

Varje demokratiskt sinnad person inser att det blir horribelt när ett 13-procentsparti hotar att fälla varje regering som inte gör exakt som de säger.

Vi är i ett alldeles nytt läge i svensk politik och då måste vi ha alldeles nya former för styret i landet. Det blir fullständigt orimligt att ha nyval en gång i halvåret när nämnda 13-procentsparti inte får exakt som det vill.

Tommy Augustsson