2014-12-29 06:00

2015-01-20 23:13

Större lugn hjälpte "Carre" till målen

FOTBOLL: Caroline Karlsson vann skytteligan i storartad stil

Caroline ”Carre” Karlsson producerade gång på gång.
Rävåsens målfarliga forward vann skytteligan i division 2-fotbollen i överlägsen stil och är årets skyttedrottning.
– Det har varit en skitrolig säsong. När jag gjorde fem mål i två matcher på rad var jag riktigt chockad – det var nog ”once in a lifetime”, säger målsprutan.

Rävåsens IK gick som tåget i damernas division 2 västra Svealand under året. Till sist stod det klart att Karlskoga-lagets målsättning att nå division 1 inom tre år gick i lås redan direkt. Rävåsen tog hem seriesegern och blev därmed klart för avancemang.

Att det var lagmaskinen Rävåsen som gjorde det möjligt är en självklarhet. Men målgöraren Caroline Karlsson är omöjlig att missa. Hennes seger i skytteligan var storartad och hon är årets skyttedrottning i vårt område.

Hon gjorde hela 23 mål på 16 matcher – att jämföra med skytteligans tvåa som slutade på 13 mål.

– Jätteroligt. Det är alltid kul att vinna skytteligan. Jag hade det som mål och efter hand blev det målsättningen från hela lagets sida att jag skulle vinna, säger Caroline ”Carre” Karlsson.

Tio mål på två matcher

Målen kom lite här och där. Hon beskriver det själv som att det inte handlade om någon uppåtgående trend under säsongen utan mer toppar och dalar under hela seriespelet.

– Jag kunde ha någon match där det gick trögt, men sedan kom målskyttet i gång igen. Det blir lite som en bomb – en flaskeffekt – när det lossnar, säger Karlsson.

Höjdpunkten var i augusti/september då hon gjorde tio mål på två matcher. Först gjorde hon hela fem mål i Rävåsens seger med 8–1 över Hertzöga den 30 augusti – och i matchen därpå blev det en repris. Den 14 september satte hon nämligen alla fem målen i RIK:s 5–0-seger över Lillån.

– Efter de fem målen mot Hertzöga var jag chockad. Då trodde jag att det var nog. När det sedan blev fem mål till i nästa match var det riktigt oväntat. Sådant händer ju inte... Alla tyckte att det var lite sjukt. Det var nog ”once in a lifetime”, säger Karlsson.

Vilket av alla dina mål minns du mest?

– Det var ett som var väldigt oväntat. Det kom i matchen mot Lillån när vi vann med 5–0. Jag stod vid hörnflaggan ungefär och skulle passa snett inåt bakåt, men det blev ett felpass och bollen gick i stället i bortre krysset. Helt omöjligt. Jag stod bara och gapade...

Signaturmålet

Annars har många av målen kommit till som Caroline Karlssons signaturmål.

– De kallar det för ”Carre”-mål. Jag fintar målvakten och bara lägger in den. Det är nog ungefär 80 procent av mina mål som jag gör så, säger den snabba forwarden.

Hon lyfter fram hela laget som en förklaring till alla hennes mål. Lagandan, kämpaglöden och den seriösa satsningen var anledningen till att Rävåsen kunde ta klivet upp till division 1.

– Alla ville verkligen och kämpade hela tiden. Vi har en jäkla vilja och ger inte upp. Den hårda träningen gav oss mycket – vi orkade mer än de andra lagen, säger Karlsson.

– Vi hade en treårsperiod som mål och det var ingen som räknade med att vi skulle gå upp det här året. Det var roligt när vi vann trean också, men det här var nog den roligaste säsongen tror jag.

Hittat lugnet

En annan förklaring till hennes produktivitet är också att hennes självförtroende blivit bättre och att hon hittat ett lugn i sitt spel och i målfarliga lägen. Mycket tack vare extratränaren Sonny Laurberg som fokuserade på anfallarna i Rävåsen.

– Sonny hade hand om oss forwards och har verkligen varit superviktig för min del. Han har tagit upp mig och gjorde mig lugnare, säger Karlsson.

Självförtroendet stärktes förstås också i takt med målen.

– Det är ju så – ju fler mål du gör, desto bättre blir självförtroendet. Det har varit väldigt bra för mig. Självförtroendet är något som jag har jobbat på och det är först nu som jag kan säga att jag tycker att jag har bra självförtroende.

Hon fortsätter:

– Min största motståndare är mig själv. Jag är väldigt självkritisk och ställer höga krav på mig själv. Men att jag blivit äldre har hjälpt till – jag har blivit lugnare i mig själv.

Intresse utifrån

Karlsson trivs bra i Rävåsen, men stänger heller inga dörrar för att eventuellt röra på sig. Den notoriska målgörarens talanger har förstås inte gått andra lag förbi. Hon vill inte avslöja vilka lag det handlar om, men det är på högre nivå.

– Jag har fått lite förfrågningar från andra lag och är öppen för alla möjligheter, säger hon.

Rävåsens IK gick som tåget i damernas division 2 västra Svealand under året. Till sist stod det klart att Karlskoga-lagets målsättning att nå division 1 inom tre år gick i lås redan direkt. Rävåsen tog hem seriesegern och blev därmed klart för avancemang.

Att det var lagmaskinen Rävåsen som gjorde det möjligt är en självklarhet. Men målgöraren Caroline Karlsson är omöjlig att missa. Hennes seger i skytteligan var storartad och hon är årets skyttedrottning i vårt område.

Hon gjorde hela 23 mål på 16 matcher – att jämföra med skytteligans tvåa som slutade på 13 mål.

– Jätteroligt. Det är alltid kul att vinna skytteligan. Jag hade det som mål och efter hand blev det målsättningen från hela lagets sida att jag skulle vinna, säger Caroline ”Carre” Karlsson.

Tio mål på två matcher

Målen kom lite här och där. Hon beskriver det själv som att det inte handlade om någon uppåtgående trend under säsongen utan mer toppar och dalar under hela seriespelet.

– Jag kunde ha någon match där det gick trögt, men sedan kom målskyttet i gång igen. Det blir lite som en bomb – en flaskeffekt – när det lossnar, säger Karlsson.

Höjdpunkten var i augusti/september då hon gjorde tio mål på två matcher. Först gjorde hon hela fem mål i Rävåsens seger med 8–1 över Hertzöga den 30 augusti – och i matchen därpå blev det en repris. Den 14 september satte hon nämligen alla fem målen i RIK:s 5–0-seger över Lillån.

– Efter de fem målen mot Hertzöga var jag chockad. Då trodde jag att det var nog. När det sedan blev fem mål till i nästa match var det riktigt oväntat. Sådant händer ju inte... Alla tyckte att det var lite sjukt. Det var nog ”once in a lifetime”, säger Karlsson.

Vilket av alla dina mål minns du mest?

– Det var ett som var väldigt oväntat. Det kom i matchen mot Lillån när vi vann med 5–0. Jag stod vid hörnflaggan ungefär och skulle passa snett inåt bakåt, men det blev ett felpass och bollen gick i stället i bortre krysset. Helt omöjligt. Jag stod bara och gapade...

Signaturmålet

Annars har många av målen kommit till som Caroline Karlssons signaturmål.

– De kallar det för ”Carre”-mål. Jag fintar målvakten och bara lägger in den. Det är nog ungefär 80 procent av mina mål som jag gör så, säger den snabba forwarden.

Hon lyfter fram hela laget som en förklaring till alla hennes mål. Lagandan, kämpaglöden och den seriösa satsningen var anledningen till att Rävåsen kunde ta klivet upp till division 1.

– Alla ville verkligen och kämpade hela tiden. Vi har en jäkla vilja och ger inte upp. Den hårda träningen gav oss mycket – vi orkade mer än de andra lagen, säger Karlsson.

– Vi hade en treårsperiod som mål och det var ingen som räknade med att vi skulle gå upp det här året. Det var roligt när vi vann trean också, men det här var nog den roligaste säsongen tror jag.

Hittat lugnet

En annan förklaring till hennes produktivitet är också att hennes självförtroende blivit bättre och att hon hittat ett lugn i sitt spel och i målfarliga lägen. Mycket tack vare extratränaren Sonny Laurberg som fokuserade på anfallarna i Rävåsen.

– Sonny hade hand om oss forwards och har verkligen varit superviktig för min del. Han har tagit upp mig och gjorde mig lugnare, säger Karlsson.

Självförtroendet stärktes förstås också i takt med målen.

– Det är ju så – ju fler mål du gör, desto bättre blir självförtroendet. Det har varit väldigt bra för mig. Självförtroendet är något som jag har jobbat på och det är först nu som jag kan säga att jag tycker att jag har bra självförtroende.

Hon fortsätter:

– Min största motståndare är mig själv. Jag är väldigt självkritisk och ställer höga krav på mig själv. Men att jag blivit äldre har hjälpt till – jag har blivit lugnare i mig själv.

Intresse utifrån

Karlsson trivs bra i Rävåsen, men stänger heller inga dörrar för att eventuellt röra på sig. Den notoriska målgörarens talanger har förstås inte gått andra lag förbi. Hon vill inte avslöja vilka lag det handlar om, men det är på högre nivå.

– Jag har fått lite förfrågningar från andra lag och är öppen för alla möjligheter, säger hon.

  • Marie Remnevik