2014-12-29 06:00

2015-01-20 23:13

Ljus i mörkret på annandagskonsert

ÖSTRA ÄMTERVIK: Välbesökt julkonsert

Med gnistrande snö utanför fönstren, facklande marschaller vid kyrkporten och en närapå full kyrka infann sig den rätta stämningen snabbt när bygdens son Mats Backlund höll traditionsenlig julkonsert tillsammans med pianisten Jan Sundqvist på annandagskvällen.

Lite mer andaktsfullt än vanligt blev det kanske ändå, med tanke på att det var på dagen tio år sedan tsunamin i Indiska oceanen krävde cirka 300 000 människoliv och gjorde ytterligare fem miljoner hemlösa. För tsunamins offer inleddes konserten med en tyst minut. Församlingsprästen Joakim Leroy ville dock även lyfta fram den godhet och det ljus som föddes i räddningsarbetet av tsunamin.

– En fantastisk motvikt till den här katastrofen var alla som hjälpte offren och den medmänsklighet de visade upp, sa han till församlingen.

Mats Backlund och Jan Sundqvist inledde sedan konserten passande nog med en stämningsfull Vi tänder ett ljus i advent, följd av en lång rad julvisor och psalmer som Nu tändas tusen juleljus, En stjärna lyser så klar och Det är en ros utsprungen, och även andra sakrala men i sammanhanget mer ovanliga stycken som Jerusalem, den heliga staden.

– Det är fantastiskt att vara här igen och få sjunga i sin egen hemkyrka, berättade solisten mellan låtarna, om annandagskonserten som blivit en tradition.

– Jag tror det är trettonde gången vi gör detta tillsammans, men det syns nog inte så väl på oss, skojade han.

Lite mer andaktsfullt än vanligt blev det kanske ändå, med tanke på att det var på dagen tio år sedan tsunamin i Indiska oceanen krävde cirka 300 000 människoliv och gjorde ytterligare fem miljoner hemlösa. För tsunamins offer inleddes konserten med en tyst minut. Församlingsprästen Joakim Leroy ville dock även lyfta fram den godhet och det ljus som föddes i räddningsarbetet av tsunamin.

– En fantastisk motvikt till den här katastrofen var alla som hjälpte offren och den medmänsklighet de visade upp, sa han till församlingen.

Mats Backlund och Jan Sundqvist inledde sedan konserten passande nog med en stämningsfull Vi tänder ett ljus i advent, följd av en lång rad julvisor och psalmer som Nu tändas tusen juleljus, En stjärna lyser så klar och Det är en ros utsprungen, och även andra sakrala men i sammanhanget mer ovanliga stycken som Jerusalem, den heliga staden.

– Det är fantastiskt att vara här igen och få sjunga i sin egen hemkyrka, berättade solisten mellan låtarna, om annandagskonserten som blivit en tradition.

– Jag tror det är trettonde gången vi gör detta tillsammans, men det syns nog inte så väl på oss, skojade han.

  • Marina Johansson