2014-12-24 06:00

2015-01-20 22:45

Varg – på vår bekostnad?

NATUR:

I Sverige finns cirka 400 vargar. Nästan hälften av alla vargrevir finns i Värmland. Det gör vargen till ett lokalt problem, inte till ett nationellt. Det är väldigt lätt för politiker och miljöorganisationer i Stockholm att sitta och säga att vi ska ha varg i Sverige när den största delen av populationen finns i skogarna i norra Svealand och inte alls i städerna. Varför ska några få behöva bära den bördan att hålla undan för vargen, bara för att vissa ”djurvänner” vill ha en vargstam på cirka 3 000 djur? Vargen är verklighet för oss och det är vi och inte de som behöver leva med problemet. För mig som jägare, hundägare och skogsälskare känns det inte tryggt att gå i skogen eller att släppa mina hundar lösa under älgjakten, när jag vet att det finns så mycket varg där ute. Det är en rädsla som jag delar med många andra runt omkring mig och inte minst med de som äger boskap. Det går självklart att sätta upp rovdjursstängsel, men det kostar mycket och de är inte helt säkra. För ett tag sedan dödades 38 stycken får under en vargattack, trots att hagen hade rovdjursstängsel. Det är alltså inte hållbart i längden. Det är stora ekonomiska värden i älgjakten, men de minskar när vargen dödar älgar. Det beror på att det inte blir lika många älgar kvar för jägarna att skjuta. Jakten på älg ger inkomster via arrende och köttvärde. Vargen kostar istället otroligt mycket på grund av utgifterna för bl.a. rovdjursstängsel och vargspårare. Vissa anser att vargen är en nödvändighet för att bibehålla det ekosystemet som vi idag har i våra skogar. Men då får vi inte glömma bort att vargen länge var utrotad i Sverige. Vi klarade oss då så varför skulle vi inte kunna klara oss nu? När vi begränsar antalet älgar för att minska älgolyckor och förhindra att de äter upp våra skogar, så är det även självklart att vi ska begränsa antalet av de rovdjur som dödar älgen. Det är bättre att en älg dör direkt av ett skott i lungan än att den ska förblöda och plågas på grund av att den har fått bakdelen sönderriven av en varg.

Orolig värmlänning

I Sverige finns cirka 400 vargar. Nästan hälften av alla vargrevir finns i Värmland. Det gör vargen till ett lokalt problem, inte till ett nationellt. Det är väldigt lätt för politiker och miljöorganisationer i Stockholm att sitta och säga att vi ska ha varg i Sverige när den största delen av populationen finns i skogarna i norra Svealand och inte alls i städerna. Varför ska några få behöva bära den bördan att hålla undan för vargen, bara för att vissa ”djurvänner” vill ha en vargstam på cirka 3 000 djur? Vargen är verklighet för oss och det är vi och inte de som behöver leva med problemet. För mig som jägare, hundägare och skogsälskare känns det inte tryggt att gå i skogen eller att släppa mina hundar lösa under älgjakten, när jag vet att det finns så mycket varg där ute. Det är en rädsla som jag delar med många andra runt omkring mig och inte minst med de som äger boskap. Det går självklart att sätta upp rovdjursstängsel, men det kostar mycket och de är inte helt säkra. För ett tag sedan dödades 38 stycken får under en vargattack, trots att hagen hade rovdjursstängsel. Det är alltså inte hållbart i längden. Det är stora ekonomiska värden i älgjakten, men de minskar när vargen dödar älgar. Det beror på att det inte blir lika många älgar kvar för jägarna att skjuta. Jakten på älg ger inkomster via arrende och köttvärde. Vargen kostar istället otroligt mycket på grund av utgifterna för bl.a. rovdjursstängsel och vargspårare. Vissa anser att vargen är en nödvändighet för att bibehålla det ekosystemet som vi idag har i våra skogar. Men då får vi inte glömma bort att vargen länge var utrotad i Sverige. Vi klarade oss då så varför skulle vi inte kunna klara oss nu? När vi begränsar antalet älgar för att minska älgolyckor och förhindra att de äter upp våra skogar, så är det även självklart att vi ska begränsa antalet av de rovdjur som dödar älgen. Det är bättre att en älg dör direkt av ett skott i lungan än att den ska förblöda och plågas på grund av att den har fått bakdelen sönderriven av en varg.

Orolig värmlänning