2014-12-20 06:00

2015-01-20 23:12

Priset för en stulen gran

KARLSKOGA: Skogsägare tog tjuv på bar gärning

Det är många som vill ha en fin, äkta gran vid jul. För att spara in några kronor kanske det tas en gran ute i skogen. Men i andra änden finns en skogsägare som drabbas.

Förra helgen var en skogsägare i Karlskoga ute och gick. Då fick han se en man som var i färd med att hugga ner en gran i skogen. Eftersom det var skogsägarens mark konfronterade han mannen, som ursäktande ska ha antytt att det väl inte kunde vara någon fara att ta en gran.

– Men det är ju fina granar, som är på uppväxt och som ska bli fint timmer, som de tar. Det blir ju flera tusenlappar varje år som försvinner.

Den här gången löste det sig dock. Mannen fick ta med sig en gran hem, men det var en som skogsägaren valde ut.

Enligt en enkät genomförd av Skogssverige har 660 av 2 211 svarande någon gång stulit en gran. Flera uppger att de tar en gran varje år och en del hugger även ner flera granar innan de väljer ut den som tas med hem.

– Man har köpt plantor, planterat, haft på skydd. Det är mycket pengar och arbete som läggs ner. Det är inte så kul när man kommer ut och hittar stubbar eller granar som står utan topp, säger skogsägaren.

Den som stjäl en gran riskerar att få böter och kan även bli ersättningsskyldig.

Förra helgen var en skogsägare i Karlskoga ute och gick. Då fick han se en man som var i färd med att hugga ner en gran i skogen. Eftersom det var skogsägarens mark konfronterade han mannen, som ursäktande ska ha antytt att det väl inte kunde vara någon fara att ta en gran.

– Men det är ju fina granar, som är på uppväxt och som ska bli fint timmer, som de tar. Det blir ju flera tusenlappar varje år som försvinner.

Den här gången löste det sig dock. Mannen fick ta med sig en gran hem, men det var en som skogsägaren valde ut.

Enligt en enkät genomförd av Skogssverige har 660 av 2 211 svarande någon gång stulit en gran. Flera uppger att de tar en gran varje år och en del hugger även ner flera granar innan de väljer ut den som tas med hem.

– Man har köpt plantor, planterat, haft på skydd. Det är mycket pengar och arbete som läggs ner. Det är inte så kul när man kommer ut och hittar stubbar eller granar som står utan topp, säger skogsägaren.

Den som stjäl en gran riskerar att få böter och kan även bli ersättningsskyldig.