2014-12-16 06:00

2015-01-20 23:10

Leif har fällt 250 älgar

FILIPSTAD: Svårslagen bedrift

I helgen fällde storjägaren Leif Eriksson, 61 år, sin 250:e älg. Ett svårslaget rekord av en jägare som jagat sedan han var 19 år gammal.

Jaktlaget var ute under lördagen.

– Det var inga stora problem. Min yngste grabb gick med hund och då fick den tag på älg sydväst om mig, sedan drog det i väg åt fel håll tyckte jag men sedan svängde det. Jag satt still och tänkte att den älgen kommer inte till mig, men jag satt på mitt pass och rätt var det var så knäppte det till och jag fick se tjuren och det vara bara att skjuta, berättar Leif Eriksson.

Jagar i Stjälpet

Tjuren hade fem taggar och vikten bedöms till cirka 180-200 kilo. Leif jagar i Stjälpets jaktvårdsklubb.

– Vi jagar sju kilometer norr om Nordmark, mellan Stjälpet och Motjärnshyttan. Området är på 3 044 hektar och vi är 18 personer i jaktlaget, berättar Eriksson som är jaktledare.

Jaktlaget har sex vuxna djur och fyra kalvar på tilldelningen.

– Vi har skjutit kalvarna och fyra vuxna djur.

Han har varit med och jagat på den tiden det var gott om älgar.

– År 1978 var det som mest älg. På tre man sköt vi då 115-120 älgar. Vi jagade om dagarna och flådde på kvällar och nätter. I princip var vi yrkesjägare en hel säsong.

Färre älgar

Han tycker att det börjar bli dåligt med tillgång på älg. En förklaring är den ökande vargstammen, menar han.

– Det går inte vidare bra för grannlagen heller.

Jaktintresset har han ärvt från sin far.

– Jag fick börja vara med ute på harjakt när jag var omkring åtta år gammal. Sedan växte jaktintresset ju äldre jag blev. Jag har varit skogshuggare under 20 år och då fick jag jakträtt. Först började jag med småviltsjakt och sedan blev det älgjakt. Nu har jag en hamiltontik och jagar även hare.

Vilket är ditt bästa råd till älgjägare som sitter på pass?

– Det är att sitta tyst och stilla, samt vara väldigt uppmärksam på olika ljud och rörelser. Om det kommer älg så måste man ha kyla i sig. Jag har sagt åt mina två grabbar att låta älgen göra första draget och sedan är det ert drag.

Jaktlaget var ute under lördagen.

– Det var inga stora problem. Min yngste grabb gick med hund och då fick den tag på älg sydväst om mig, sedan drog det i väg åt fel håll tyckte jag men sedan svängde det. Jag satt still och tänkte att den älgen kommer inte till mig, men jag satt på mitt pass och rätt var det var så knäppte det till och jag fick se tjuren och det vara bara att skjuta, berättar Leif Eriksson.

Jagar i Stjälpet

Tjuren hade fem taggar och vikten bedöms till cirka 180-200 kilo. Leif jagar i Stjälpets jaktvårdsklubb.

– Vi jagar sju kilometer norr om Nordmark, mellan Stjälpet och Motjärnshyttan. Området är på 3 044 hektar och vi är 18 personer i jaktlaget, berättar Eriksson som är jaktledare.

Jaktlaget har sex vuxna djur och fyra kalvar på tilldelningen.

– Vi har skjutit kalvarna och fyra vuxna djur.

Han har varit med och jagat på den tiden det var gott om älgar.

– År 1978 var det som mest älg. På tre man sköt vi då 115-120 älgar. Vi jagade om dagarna och flådde på kvällar och nätter. I princip var vi yrkesjägare en hel säsong.

Färre älgar

Han tycker att det börjar bli dåligt med tillgång på älg. En förklaring är den ökande vargstammen, menar han.

– Det går inte vidare bra för grannlagen heller.

Jaktintresset har han ärvt från sin far.

– Jag fick börja vara med ute på harjakt när jag var omkring åtta år gammal. Sedan växte jaktintresset ju äldre jag blev. Jag har varit skogshuggare under 20 år och då fick jag jakträtt. Först började jag med småviltsjakt och sedan blev det älgjakt. Nu har jag en hamiltontik och jagar även hare.

Vilket är ditt bästa råd till älgjägare som sitter på pass?

– Det är att sitta tyst och stilla, samt vara väldigt uppmärksam på olika ljud och rörelser. Om det kommer älg så måste man ha kyla i sig. Jag har sagt åt mina två grabbar att låta älgen göra första draget och sedan är det ert drag.