2014-12-16 21:38

2015-01-20 23:11

Iskallt avslut avgjorde i Umeå

ISHOCKEY: Olofsson matchhjälte

(UPPDATERAD) Björklöven har inte varit någon drömmotståndare för BIK.
Två tappade ledningar.
Två förluster på förlängningstid.
Så när Jesper Olofsson 1.34 in i tisdagens förlängning bröt sig fri och iskallt prickade in 2–1-målet kunde det inte ha varit mer rättvist.

Matchen mot Björklöven fick en otäck start. Efter två minuter blev BIK:s forwardsstjärna Henrik Björklund brutalt överkörd då han i offensiv zon tacklades in i sargen av backen Alexander Hellström. ”Björka” blev liggandes oroväckande länge innan han försiktigt åkte av isen uppenbara påverkad av smällen. Hellströms tilltag var fult men genererade ingen påföljd från domarens sida.

I stället drog hemmalaget på sig en utvisning i sekvensen efter då Johan Nilsson drogs ned i höjd med offensiv blå. I spelet med en man mer bjöd sedan trion Linus Fröberg, Christian Berglund och ”Nisse” på en fin kombination som tvingade Kevin Lindskoug till en jätteräddning. I övrigt lämnade matchens första powerplay mycket att önska ur BIK-perspektiv.

Alexander Hellström klarade sig undan en utvisning för tacklingen på ”Björka”. Lika lätt slapp han inte undan en solklar tripping efter sex minuter.

Hemmaledning

Den här gången stämde spelet i numerärt överläge bättre och BIK:s Johan Nilsson och Alexander Ytterell kom till var sina luriga avslut. I det numerära överläget drog dock Marcus Nilsson på sig en onödig tvåminutare för hakning och bara minuten senare tog hemmalaget ledningen. Felix Maegaard–Scheel gled in i BIK-zonen och överrumplade Joel Gistedt i BIK-målet med ett rappt och välplacerat skott i vänstra krysset.

BIK var aggressivare, förde spelet långa sekvenser och vann skotten i första perioden med 16–6. Men ledning för ett effektivt Björklöven alltså.

I den andra perioden gav ett rörigt BIK-försvar hemmalaget möjlighet att sätta press på Joel Gistedt och dryga ut sin ledning. Men när försvaret var i brygga spelade Gistedt (vilken gång i ordningen nu?) bländande. 27-åringen stod för flera kvalificerade räddningar och höll ensam kvar BIK i matchen.

”Högga” kvitterade

Efter sju minuter och tekning i offensiv zon snappade Fredrik Höggren åt sig pucken och tryckte blixtsnabbt in kvitteringsmålet – hans fjärde fullträff på tre matcher nu. Därefter åt sig BIK tillbaka in i matchen och tog också över spelet. Gästerna – anförda av fjärdekedjan med Fredrik Höggren, Mikael Eriksson och Gustaf Thorell – bombarderade i perioder Kevin Lindskoug med skott och Thorells ribbträff i numerärt överläge var definitivt värt ett bättre – och rättvisare – öde.

BIK-anstormningen fortsatte resterande delen av perioden och laget vann skotten med 16–12.

Den tredje perioden blev en betydligt jämnare historia än de två föregående och båda lagen hade gott om möjligheter att ta kommandot i matchen. Drygt halvvägs in i perioden åkte målskytten Fredrik Höggren på en riktigt ful höfttackling av Stefan Öhman och med endast två ordinarie kedjor intakta fick motståndaren ett visst spelmässigt övertag.

Olofsson iskall

Precis som de två föregående mötena lagen emellan denna säsong gick matchen till förlängning. Och efter två snöpliga förluster var det tredje gången gillt för BIK. Jesper Olofsson åkte sig fri i mittzon, fintade Lindskoug och drog iskallt upp pucken i plockkrysset 01.34 på matchuret.

Ett rättvisare slut än så kunde matchen inte ha fått.

Enda smolket i glädjebägaren var skadan på Henrik Björklund.

– Henrik är inne på röntgen just nu. Han tappade känseln i högerarmen efter smällen och då är det praxis att man röntgar nacken. Han saknade funktion, det vill säga rörlighet, i armen men den blev lite bättre under tiden som vi väntade på ambulansen, informerar BIK:s massageterapeut Håkan Persson.

Som inte vill säga mer än så i väntan på besked från röntgenundersökningen.

– Vi får vänta och se vad undersökningen visar.

Imponerande svit

BIK har nu en segersvit på sex raka matcher. På torsdag har man chansen att ta den sjunde då Asplöven står för motståndet. Haparandalaget som startade säsongen överraskande bra har sjunkit som en sten i tabellen och ligger efter tisdagens förlust mot Almtuna på elfte plats. Per Kenttä har lite att fundera över efter sju raka förluster.

Matchen mot Björklöven fick en otäck start. Efter två minuter blev BIK:s forwardsstjärna Henrik Björklund brutalt överkörd då han i offensiv zon tacklades in i sargen av backen Alexander Hellström. ”Björka” blev liggandes oroväckande länge innan han försiktigt åkte av isen uppenbara påverkad av smällen. Hellströms tilltag var fult men genererade ingen påföljd från domarens sida.

I stället drog hemmalaget på sig en utvisning i sekvensen efter då Johan Nilsson drogs ned i höjd med offensiv blå. I spelet med en man mer bjöd sedan trion Linus Fröberg, Christian Berglund och ”Nisse” på en fin kombination som tvingade Kevin Lindskoug till en jätteräddning. I övrigt lämnade matchens första powerplay mycket att önska ur BIK-perspektiv.

Alexander Hellström klarade sig undan en utvisning för tacklingen på ”Björka”. Lika lätt slapp han inte undan en solklar tripping efter sex minuter.

Hemmaledning

Den här gången stämde spelet i numerärt överläge bättre och BIK:s Johan Nilsson och Alexander Ytterell kom till var sina luriga avslut. I det numerära överläget drog dock Marcus Nilsson på sig en onödig tvåminutare för hakning och bara minuten senare tog hemmalaget ledningen. Felix Maegaard–Scheel gled in i BIK-zonen och överrumplade Joel Gistedt i BIK-målet med ett rappt och välplacerat skott i vänstra krysset.

BIK var aggressivare, förde spelet långa sekvenser och vann skotten i första perioden med 16–6. Men ledning för ett effektivt Björklöven alltså.

I den andra perioden gav ett rörigt BIK-försvar hemmalaget möjlighet att sätta press på Joel Gistedt och dryga ut sin ledning. Men när försvaret var i brygga spelade Gistedt (vilken gång i ordningen nu?) bländande. 27-åringen stod för flera kvalificerade räddningar och höll ensam kvar BIK i matchen.

”Högga” kvitterade

Efter sju minuter och tekning i offensiv zon snappade Fredrik Höggren åt sig pucken och tryckte blixtsnabbt in kvitteringsmålet – hans fjärde fullträff på tre matcher nu. Därefter åt sig BIK tillbaka in i matchen och tog också över spelet. Gästerna – anförda av fjärdekedjan med Fredrik Höggren, Mikael Eriksson och Gustaf Thorell – bombarderade i perioder Kevin Lindskoug med skott och Thorells ribbträff i numerärt överläge var definitivt värt ett bättre – och rättvisare – öde.

BIK-anstormningen fortsatte resterande delen av perioden och laget vann skotten med 16–12.

Den tredje perioden blev en betydligt jämnare historia än de två föregående och båda lagen hade gott om möjligheter att ta kommandot i matchen. Drygt halvvägs in i perioden åkte målskytten Fredrik Höggren på en riktigt ful höfttackling av Stefan Öhman och med endast två ordinarie kedjor intakta fick motståndaren ett visst spelmässigt övertag.

Olofsson iskall

Precis som de två föregående mötena lagen emellan denna säsong gick matchen till förlängning. Och efter två snöpliga förluster var det tredje gången gillt för BIK. Jesper Olofsson åkte sig fri i mittzon, fintade Lindskoug och drog iskallt upp pucken i plockkrysset 01.34 på matchuret.

Ett rättvisare slut än så kunde matchen inte ha fått.

Enda smolket i glädjebägaren var skadan på Henrik Björklund.

– Henrik är inne på röntgen just nu. Han tappade känseln i högerarmen efter smällen och då är det praxis att man röntgar nacken. Han saknade funktion, det vill säga rörlighet, i armen men den blev lite bättre under tiden som vi väntade på ambulansen, informerar BIK:s massageterapeut Håkan Persson.

Som inte vill säga mer än så i väntan på besked från röntgenundersökningen.

– Vi får vänta och se vad undersökningen visar.

Imponerande svit

BIK har nu en segersvit på sex raka matcher. På torsdag har man chansen att ta den sjunde då Asplöven står för motståndet. Haparandalaget som startade säsongen överraskande bra har sjunkit som en sten i tabellen och ligger efter tisdagens förlust mot Almtuna på elfte plats. Per Kenttä har lite att fundera över efter sju raka förluster.

  • Christian Fredriksson