2014-12-13 16:59

2015-01-20 23:10

Foto: Aron Eriksson/NWT

Luciakortegen i Torsby blev storslagen folkfest

TORSBY

Inspiration hämtades från den Bovil-designade förlagan daterad 1948.
När luciakortegen upprepades kantade tusentals nyfikna Torsbybor och tillresta gatorna.

NWT skrev 1948 att 7 000 personer bevittnade luciakortegen genom centrum. Vagnarna hade designats av den kände serietecknaren Bovil. Under hösten har ideella krafter, med föreningen Bovilgårdens vänner i spetsen, arbetat hårt för att återskapa den unika traditionen.

– Jag är rörd, det här är helt fantastiskt, sa Björn Vilson, en av Bovils söner när det var dags för lucian Frida Henriksson att ta plats på den vackra tronen.

Midvinterfirande

Kortegen 2014 bestod av två traktordragna ekipage, lucian och tärnorna i själva tronvagnen, stjärngossar och tomtar i ”Karlavagnen”. Dessutom deltog ridklubben, brukshundsklubben, barn och brandmän i festligheterna. Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) höll tal när kortegen stannade utanför kommunhuset där lucian Frida Henriksson skulle krönas.

– Vad är karnevalen i Rio mot luciakortegen i Torsby? Det här är helt otroligt. När jag först fick vetskap om planerna trodde jag aldrig att det skulle gå. Torsby har sedan länge ett stort och välkänt midsommarfirande, nu har vi också ett fantastiskt midvinterfirande. Jag ser kortegen som en symbol för gemenskap och framtidstro, sa Järåsen.

Mäktigt

Bland de tusentals som kantade gatorna var omdömena odelat positiva.

– Det var mäktigt, jag hade inte trott att det skulle bli en sådan folkfest. Det är kul att de blåst liv i en gammal tradition och jag hoppas det blir en kortege även nästa år, sa Kersti Lundqvist.

Efter en timmes paraderande genom Torsby fortsatte lucian och hennes sällskap mot kyrkan för luciakonsert.

– Att utses till lucia är en stor ära. Vi har tidigare under dagen sjungit på fyra äldreboenden i Torsby, berättar Frida Henriksson.

NWT skrev 1948 att 7 000 personer bevittnade luciakortegen genom centrum. Vagnarna hade designats av den kände serietecknaren Bovil. Under hösten har ideella krafter, med föreningen Bovilgårdens vänner i spetsen, arbetat hårt för att återskapa den unika traditionen.

– Jag är rörd, det här är helt fantastiskt, sa Björn Vilson, en av Bovils söner när det var dags för lucian Frida Henriksson att ta plats på den vackra tronen.

Midvinterfirande

Kortegen 2014 bestod av två traktordragna ekipage, lucian och tärnorna i själva tronvagnen, stjärngossar och tomtar i ”Karlavagnen”. Dessutom deltog ridklubben, brukshundsklubben, barn och brandmän i festligheterna. Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) höll tal när kortegen stannade utanför kommunhuset där lucian Frida Henriksson skulle krönas.

– Vad är karnevalen i Rio mot luciakortegen i Torsby? Det här är helt otroligt. När jag först fick vetskap om planerna trodde jag aldrig att det skulle gå. Torsby har sedan länge ett stort och välkänt midsommarfirande, nu har vi också ett fantastiskt midvinterfirande. Jag ser kortegen som en symbol för gemenskap och framtidstro, sa Järåsen.

Mäktigt

Bland de tusentals som kantade gatorna var omdömena odelat positiva.

– Det var mäktigt, jag hade inte trott att det skulle bli en sådan folkfest. Det är kul att de blåst liv i en gammal tradition och jag hoppas det blir en kortege även nästa år, sa Kersti Lundqvist.

Efter en timmes paraderande genom Torsby fortsatte lucian och hennes sällskap mot kyrkan för luciakonsert.

– Att utses till lucia är en stor ära. Vi har tidigare under dagen sjungit på fyra äldreboenden i Torsby, berättar Frida Henriksson.