2014-12-12 06:00

2015-01-20 23:09

Tiggare avvisas från Ica Toria

TORSBY: "Känns inte ärligt", säger butikschefen

Utanför många av butikerna i Torsby har det under hösten stått tiggare. Men inte utanför Ica Toria.
– Vi har bett dem att inte stå här, säger butikschef Jakob Walfridson.

Tiggare, företrädelsevis från Rumänien, finns numera utanför butiker på nästan varje ort i Värmland. Torsby är inget undantag. Men vid Ica Toria har inga tiggare synts till.

– Vi har bett dem att inte stå här sedan lång tid tillbaka. Säkert de senaste tio åren. Vi har ingen laglig rätt att förbjuda dem från att stå här, men vi ber dem att inte göra det och det har accepterats, säger butikschef Jakob Walfridson.

Varför vill ni inte ha tiggare utanför butiken?

– Vi försöker hjälpa behövande på ett bra sätt. Vi har till exempel skänkt reflexvästar till asylboenden, vi sponsrar julbord för behövande i Hagfors. Men det här tiggeriet känns inte ärligt, det är min personliga uppfattning. Vi vill inte riskera att våra kunder blir lurade på något sätt.

Hur menar du?

– Vi ser ju hur personer skjutsar ut tiggarna och sedan sitter chaufförerna här och surfar, fikar och köper lotter hela dagen till dess att tiggarna ska skjutsas hem. Jag tror att väldigt lite av det som skänks går till den som ber om pengarna.

Hur ser du på att det finns så många tiggare i Värmland nu?

– Jag tycker synd om de som kommer hit, det känns lite liknande situationen för en del bärplockare. De kanske luras i att de ska komma till guld och gröna skogar. Är det så är det för jäkligt.

Att avvisa tiggare är kontroversiellt.

– Ja, det är väldigt kontroversiellt. Bland våra kunder kan jag tänka mig att det är 50/50 som tycker att det vi gör är bra eller dåligt. Går pengarna till rätt sak är jag väldigt positiv till att skänka pengar både privat och genom företaget. Men det här känns inte bra. Det är synd om de som måste tigga, särskilt om de kanske inte får särskilt mycket av pengarna som skänks.

Agerar ni på samma sätt när det gäller insamlingar med bössor?

– Nej, vi välkomnar insamlingar när vi vet att pengarna går till något bra. Vi tillåter också småföretagare att sitta här ibland, även om det i vissa fall kan konkurrera med det vi säljer.

Tiggare, företrädelsevis från Rumänien, finns numera utanför butiker på nästan varje ort i Värmland. Torsby är inget undantag. Men vid Ica Toria har inga tiggare synts till.

– Vi har bett dem att inte stå här sedan lång tid tillbaka. Säkert de senaste tio åren. Vi har ingen laglig rätt att förbjuda dem från att stå här, men vi ber dem att inte göra det och det har accepterats, säger butikschef Jakob Walfridson.

Varför vill ni inte ha tiggare utanför butiken?

– Vi försöker hjälpa behövande på ett bra sätt. Vi har till exempel skänkt reflexvästar till asylboenden, vi sponsrar julbord för behövande i Hagfors. Men det här tiggeriet känns inte ärligt, det är min personliga uppfattning. Vi vill inte riskera att våra kunder blir lurade på något sätt.

Hur menar du?

– Vi ser ju hur personer skjutsar ut tiggarna och sedan sitter chaufförerna här och surfar, fikar och köper lotter hela dagen till dess att tiggarna ska skjutsas hem. Jag tror att väldigt lite av det som skänks går till den som ber om pengarna.

Hur ser du på att det finns så många tiggare i Värmland nu?

– Jag tycker synd om de som kommer hit, det känns lite liknande situationen för en del bärplockare. De kanske luras i att de ska komma till guld och gröna skogar. Är det så är det för jäkligt.

Att avvisa tiggare är kontroversiellt.

– Ja, det är väldigt kontroversiellt. Bland våra kunder kan jag tänka mig att det är 50/50 som tycker att det vi gör är bra eller dåligt. Går pengarna till rätt sak är jag väldigt positiv till att skänka pengar både privat och genom företaget. Men det här känns inte bra. Det är synd om de som måste tigga, särskilt om de kanske inte får särskilt mycket av pengarna som skänks.

Agerar ni på samma sätt när det gäller insamlingar med bössor?

– Nej, vi välkomnar insamlingar när vi vet att pengarna går till något bra. Vi tillåter också småföretagare att sitta här ibland, även om det i vissa fall kan konkurrera med det vi säljer.