2014-12-12 06:00

2015-01-20 23:09

Surrealistiska labyrinter

ROLLSPEL: 3Joakim Kilman

Persona Q: Shadow of the Labyrinth
Nintendo 3DS
Atlus

Shin Megami Tensei är en långlivad, klassisk rollspelsserie från Japan. Den har flera sidospår, varav den mest populära heter Persona. De omhuldade Persona-spelen blandar rollspelsstrider med skolintriget och låter dig som spelare skaffa vänner, och kärleksintressen, och leva livet som en japansk tonåring. Spelen genomsyras av originell humor och syrlig ironi, blandat med mer allvarliga teman.

Persona Q är en spinoff på spinoff-serien. Det säger en del om vilken djungel de japanska rollspelen kan vara att navigera för den oinsatte. I grund och botten är spelet en så kallad grottkravlare, där du navigerar runt i en stor labyrint, ritar kartor och slåss med fiender för att bli starkare. Spelet påminner inte särskilt mycket om tidigare Persona-spel, egentligen. Istället är det en kopia på Etrian Odyssey-spelen, en annan populär japansk rollspelsserie, fast med bekanta karaktärer från Persona 3 och 4.

Tyvärr är det inte riktigt lika bra som varken tidigare Persona- eller Etrian Odyssey-spel. Kartritarskärmen är ett steg tillbaka jämfört med den i Etrian Odyssey Untold från tidigare i år, och de surrealistiska labyrinterna är ganska fula, tyvärr. Persona Q är välgjort och underhållande för vad det är, dock. Du kan välja mellan karaktärerna från Persona 3 eller Persona 4, och spelets handling blir olika beroende på vilka du väljer. Det ger ett fint mervärde. För fans av serien är detta ett litet måste, alla andra bör söka upp Persona 3 och 4 först.

Shin Megami Tensei är en långlivad, klassisk rollspelsserie från Japan. Den har flera sidospår, varav den mest populära heter Persona. De omhuldade Persona-spelen blandar rollspelsstrider med skolintriget och låter dig som spelare skaffa vänner, och kärleksintressen, och leva livet som en japansk tonåring. Spelen genomsyras av originell humor och syrlig ironi, blandat med mer allvarliga teman.

Persona Q är en spinoff på spinoff-serien. Det säger en del om vilken djungel de japanska rollspelen kan vara att navigera för den oinsatte. I grund och botten är spelet en så kallad grottkravlare, där du navigerar runt i en stor labyrint, ritar kartor och slåss med fiender för att bli starkare. Spelet påminner inte särskilt mycket om tidigare Persona-spel, egentligen. Istället är det en kopia på Etrian Odyssey-spelen, en annan populär japansk rollspelsserie, fast med bekanta karaktärer från Persona 3 och 4.

Tyvärr är det inte riktigt lika bra som varken tidigare Persona- eller Etrian Odyssey-spel. Kartritarskärmen är ett steg tillbaka jämfört med den i Etrian Odyssey Untold från tidigare i år, och de surrealistiska labyrinterna är ganska fula, tyvärr. Persona Q är välgjort och underhållande för vad det är, dock. Du kan välja mellan karaktärerna från Persona 3 eller Persona 4, och spelets handling blir olika beroende på vilka du väljer. Det ger ett fint mervärde. För fans av serien är detta ett litet måste, alla andra bör söka upp Persona 3 och 4 först.

  • Joakim Kilman