2014-12-11 06:00

2015-01-20 23:09

En riktigt god jul med Therésia

JULBAK: Aktuell med sin tredje bakbok "Julens söta saker"

”Det finns nog ingen högtid som väcker så mycket glädje och matlust som julen”, skriver Therésia Erneborg i sin bok Julens söta saker (Votum 2014). Hon fullkomligt älskar julen med dess tända ljus, granbarrsdoft, lediga dagar, snöpromenader, värmande glögg, nykokt knäckkola och kryddiga kakor.

I Julens söta saker har Therésia samlat ett drygt 90-tal av sina allra bästa julrecept med inspiration från svenska klassiker, utländska julfavoriter och några ”helt galna och vansinnigt söta nykomlingar”. Som titeln antyder rör det sig om bakverk–kakor, bullar, efterrätter, julgodis och tips på allt från hur man gör sin egen julkalender till hur man bygger pepparkakshus.

Det är överlag väldigt trevliga recept och Josefin Casteryds vackra foton gör att man vill kasta sig över bakbordet. Men ”använd ekologiska ingredienser till bakningen”, uppmanar Therésia. ”Hönor och kor ska inte behöva lida för att man är sugen på en kaka.”

Therésia Erneborg har tidigare utkommit med två frestande bakböcker, båda på Votum. Första boken kom 2010. För boken Sött från förr, också den med foto av Josefin Casteryd, som kom 2013 med gamla släktrecept och baktips från det tidiga 1900-talet, utsågs hon till Årets hembagare 2013. Dessutom har hon en egen blogg Söta saker. För den vann hon Matbloggspriset 2011 Bak & Dessert.

Att välja recept ur Julens söta saker är inte helt lätt men här är några smakprov.

I Julens söta saker har Therésia samlat ett drygt 90-tal av sina allra bästa julrecept med inspiration från svenska klassiker, utländska julfavoriter och några ”helt galna och vansinnigt söta nykomlingar”. Som titeln antyder rör det sig om bakverk–kakor, bullar, efterrätter, julgodis och tips på allt från hur man gör sin egen julkalender till hur man bygger pepparkakshus.

Det är överlag väldigt trevliga recept och Josefin Casteryds vackra foton gör att man vill kasta sig över bakbordet. Men ”använd ekologiska ingredienser till bakningen”, uppmanar Therésia. ”Hönor och kor ska inte behöva lida för att man är sugen på en kaka.”

Therésia Erneborg har tidigare utkommit med två frestande bakböcker, båda på Votum. Första boken kom 2010. För boken Sött från förr, också den med foto av Josefin Casteryd, som kom 2013 med gamla släktrecept och baktips från det tidiga 1900-talet, utsågs hon till Årets hembagare 2013. Dessutom har hon en egen blogg Söta saker. För den vann hon Matbloggspriset 2011 Bak & Dessert.

Att välja recept ur Julens söta saker är inte helt lätt men här är några smakprov.

  • Lena Sewall