2014-12-10 18:22

2015-01-20 23:09

Storbrand ger oss många lärdomar

KARLSTAD: 180 intresserade samlades till heldagskonferens

I somras drabbades Sverige av den största skogsbranden i mannaminne. På onsdagen samlades 180 företrädare för olika delar av samhället för att lyssna på vilka lärdomar man kan dra av denna gigantiska olyckshändelse.

Visst minns vi sommaren som gick. Vecka efter vecka var det nästan osannolikt varmt och soligt. Precis en sådan sommar som kanske de flesta av oss vill ha när vi är semesterlediga.

Riskfyllt väder

Men den typen av väder har också sina risker. Det visade sig när en skogsbrand uppstod i samband med markberedning några mil norr om Västerås i Västmanland. I kombination med starka vindar och – kanske – att räddningstjänsten inte drog på tillräckligt stort redan från början utvecklades branden till den klart största i mannaminne i Sverige.

Händelsen togs som utgångspunkt för en konferens i Gamla Wermlandsbanken i Karlstad på onsdagen.

Aldrig fullärda

– Vi måste alla lära oss av de misstag som begicks, säger Morgan Palmquist. Men också se de möjligheter som den här unika erfarenheten kan ge oss inför framtiden.

Morgan Palmquist jobbar på Räddningstjänsten i Karlstadsregionen men representerade i detta sammanhang Försäkringsbranschens Restvärdesräddning.

– Ja, det är viktigt att sprida kunskapen även om det som de flesta av oss aldrig kommer att uppleva, inflikar Lars-Göran Uddholm.

Uddholm är till vardags räddningschef på Södertörn utanför Stockholm men kallades in som räddningsledare i Västmanland när räddningstjänsten var på väg att tappa kontrollen över skogsbranden.

Frivilliga behövs

Palmqvist och Uddholm för också ett resonemang om vilka resurser samhället har när en händelse som den i Västmanland inträffar. För 20 år sedan hade man kört dit värnpliktiga men de finns inte längre.

– Vi fick mycket hjälp av frivilliga vid branden i Västmanland, säger Lars-Göran Uddholm. Vi måste acceptera att det är så det bli i framtiden men då måste vi också organisera de frivilliga insatserna på ett bättre sätt.

Och det gäller inte bara ute i brandområdet. Han berättar till exempel hur räddningsstaben ganska snart insåg att IT-resurserna inte räckte till. Mobiltelenäten blev till exempel snart blockerade av alla som ville ringa.

– Då dyker det upp två grabbar – den ene med blått hår – som är på väg hem till Göteborg från en kurs i Piteå och frågar om de kan hjälp till. På några timmar använder de sina kunskaper till att bygga upp ett förstärkt trådlöst nätverk med hjälp av mobilföretagen och de kablar som Trafikverket har längs järnvägen intill.

Visst minns vi sommaren som gick. Vecka efter vecka var det nästan osannolikt varmt och soligt. Precis en sådan sommar som kanske de flesta av oss vill ha när vi är semesterlediga.

Riskfyllt väder

Men den typen av väder har också sina risker. Det visade sig när en skogsbrand uppstod i samband med markberedning några mil norr om Västerås i Västmanland. I kombination med starka vindar och – kanske – att räddningstjänsten inte drog på tillräckligt stort redan från början utvecklades branden till den klart största i mannaminne i Sverige.

Händelsen togs som utgångspunkt för en konferens i Gamla Wermlandsbanken i Karlstad på onsdagen.

Aldrig fullärda

– Vi måste alla lära oss av de misstag som begicks, säger Morgan Palmquist. Men också se de möjligheter som den här unika erfarenheten kan ge oss inför framtiden.

Morgan Palmquist jobbar på Räddningstjänsten i Karlstadsregionen men representerade i detta sammanhang Försäkringsbranschens Restvärdesräddning.

– Ja, det är viktigt att sprida kunskapen även om det som de flesta av oss aldrig kommer att uppleva, inflikar Lars-Göran Uddholm.

Uddholm är till vardags räddningschef på Södertörn utanför Stockholm men kallades in som räddningsledare i Västmanland när räddningstjänsten var på väg att tappa kontrollen över skogsbranden.

Frivilliga behövs

Palmqvist och Uddholm för också ett resonemang om vilka resurser samhället har när en händelse som den i Västmanland inträffar. För 20 år sedan hade man kört dit värnpliktiga men de finns inte längre.

– Vi fick mycket hjälp av frivilliga vid branden i Västmanland, säger Lars-Göran Uddholm. Vi måste acceptera att det är så det bli i framtiden men då måste vi också organisera de frivilliga insatserna på ett bättre sätt.

Och det gäller inte bara ute i brandområdet. Han berättar till exempel hur räddningsstaben ganska snart insåg att IT-resurserna inte räckte till. Mobiltelenäten blev till exempel snart blockerade av alla som ville ringa.

– Då dyker det upp två grabbar – den ene med blått hår – som är på väg hem till Göteborg från en kurs i Piteå och frågar om de kan hjälp till. På några timmar använder de sina kunskaper till att bygga upp ett förstärkt trådlöst nätverk med hjälp av mobilföretagen och de kablar som Trafikverket har längs järnvägen intill.