2014-12-10 16:50

2015-01-20 22:55

Skickade könsbild till 14-åring – åtalas inte

VÄRMLAND: Fortsatt avstängd från skolan

Den skolanställde som skickade bild på sitt kön till en 14-årig elev åtalas inte.
Beslutet togs på onsdagen av åklagaren Ludmila Pronko:
– Det finns ingen misstanke om brott.

En skolanställd i Värmland skickade bild på sitt kön och stämde sexträff med en nyfunnen vän på Facebook.

Det visade sig vara en 14-årig flicka på hans skola. Mannen anmäldes av flickans anhöriga, misstänkt för sexuellt ofredande alternativt kontakt med barn i sexuellt syfte. Men han ska inte ha känt till flickans ålder.

”Riskbeteende”

– Han trodde att hon var myndig. Om jag är vuxen kan jag ta en bild på mina bröst eller mitt kön och skicka den till någon som är sexuellt intresserad, det är inget brott, säger åklagaren Ludmila Pronko.

Utredningen lades ner.

– Jag bedömde utifrån förhör med flickan, vittnesförhör och den tekniska bevisningen att den utpekade inte hade skäl att misstänka att motparten var under femton år. De har haft ömsesidiga kontakter. Av det jag ser på utskrifterna skedde kontakterna inte mot hennes vilja, säger åklagaren.

Gillrades en fälla för mannen?

– Jag vill inte peka ut en 14-åring som inte är straffmyndig. Generellt bör ungdomar förstå att det är 18-årsgräns på Facebook. Det är att ett riskbeteende att utge sig vara äldre, unga blir lätt kontaktade av vuxna i olika syften, säger Ludmila Pronko.

Fortsatt avstängd

Mannen stängdes av från sitt jobb under polisutredningen. Han är fortsatt avstängd från högstadieskolan. Arbetsgivaren utreder vad som har skett och går bland annat igenom skolans datorer. Den utredningen förväntas vara klar i mitten av januari.

– Skulle det framkomma något annat ska polisen kontaktas, säger Ludmila Pronko.

En skolanställd i Värmland skickade bild på sitt kön och stämde sexträff med en nyfunnen vän på Facebook.

Det visade sig vara en 14-årig flicka på hans skola. Mannen anmäldes av flickans anhöriga, misstänkt för sexuellt ofredande alternativt kontakt med barn i sexuellt syfte. Men han ska inte ha känt till flickans ålder.

”Riskbeteende”

– Han trodde att hon var myndig. Om jag är vuxen kan jag ta en bild på mina bröst eller mitt kön och skicka den till någon som är sexuellt intresserad, det är inget brott, säger åklagaren Ludmila Pronko.

Utredningen lades ner.

– Jag bedömde utifrån förhör med flickan, vittnesförhör och den tekniska bevisningen att den utpekade inte hade skäl att misstänka att motparten var under femton år. De har haft ömsesidiga kontakter. Av det jag ser på utskrifterna skedde kontakterna inte mot hennes vilja, säger åklagaren.

Gillrades en fälla för mannen?

– Jag vill inte peka ut en 14-åring som inte är straffmyndig. Generellt bör ungdomar förstå att det är 18-årsgräns på Facebook. Det är att ett riskbeteende att utge sig vara äldre, unga blir lätt kontaktade av vuxna i olika syften, säger Ludmila Pronko.

Fortsatt avstängd

Mannen stängdes av från sitt jobb under polisutredningen. Han är fortsatt avstängd från högstadieskolan. Arbetsgivaren utreder vad som har skett och går bland annat igenom skolans datorer. Den utredningen förväntas vara klar i mitten av januari.

– Skulle det framkomma något annat ska polisen kontaktas, säger Ludmila Pronko.