2014-12-09 18:16

2015-01-20 23:09

Små bilar säkrar stationen

RÄDDNINGSTJÄNST: Högbodas deltidsbrandkår först ut

Två nya mindre utryckningsfordon ska göra det lättare att bemanna deltidsbrandkåren i Högboda. De kan båda köras med B-körkort och är utrustade med ny och smart utrustning.
– Det känns väldigt positivt och ökar tryggheten, säger Ulla Karlsson i Högboda byalag.

Under några år har Räddningstjänsten Karlstadsregionen haft problem med att hitta deltidsbrandmän till stationen i Högboda. Stationschefen Berndt Johansson och räddningschefen Nils Weslien har nu kommit på en kreativ lösning.

– Vi bestämde oss för att byta ut den gamla brandbilen med C-behörighet mot två mindre som det bara krävs vanligt körkort för att köra. Det gör det enklare att bemanna stationen, berättar Nils Weslien.

De nya fyrhjulsdrivna utryckningsfordonen består av en Volkswagen Caddy med plats för två personer och en lite större Mercedes Sprinter som rymmer tre brandmän.

– Den lilla bilen körs av en så kallad FIP, första insats person. Det betyder att brandmannen kan rycka ut direkt från jobbet eller hemmet och genom det kan komma tre minuter snabbare till branden eller olyckan. Det är viktiga minuter, säger Nils Weslien.

Är tidigt ute

Båda bilarna är utrustade med mycket ny och smart utrustning, bland annat har Caddyn skärsläckare och Sprintern moderna hydraulverktyg.

– Vi tror att vi är först i Värmland med den här typen av nya, mindre fordon och flera av våra stationer är intresserade av den lösningen, säger Nils Weslien.

I Högboda byalag är man mycket nöjda med satsningen som är kostnadsberäknad till 1,2 miljoner kronor.

– Det känns väldigt positivt och ökar tryggheten i bygden när det blir enklare att få deltidsbrandmän till stationen. En stor fördel med de mindre brandbilarna är också att de kan köra den lilla bron över järnvägen när bommarna är nere, säger Ulla Karlsson.

Under några år har Räddningstjänsten Karlstadsregionen haft problem med att hitta deltidsbrandmän till stationen i Högboda. Stationschefen Berndt Johansson och räddningschefen Nils Weslien har nu kommit på en kreativ lösning.

– Vi bestämde oss för att byta ut den gamla brandbilen med C-behörighet mot två mindre som det bara krävs vanligt körkort för att köra. Det gör det enklare att bemanna stationen, berättar Nils Weslien.

De nya fyrhjulsdrivna utryckningsfordonen består av en Volkswagen Caddy med plats för två personer och en lite större Mercedes Sprinter som rymmer tre brandmän.

– Den lilla bilen körs av en så kallad FIP, första insats person. Det betyder att brandmannen kan rycka ut direkt från jobbet eller hemmet och genom det kan komma tre minuter snabbare till branden eller olyckan. Det är viktiga minuter, säger Nils Weslien.

Är tidigt ute

Båda bilarna är utrustade med mycket ny och smart utrustning, bland annat har Caddyn skärsläckare och Sprintern moderna hydraulverktyg.

– Vi tror att vi är först i Värmland med den här typen av nya, mindre fordon och flera av våra stationer är intresserade av den lösningen, säger Nils Weslien.

I Högboda byalag är man mycket nöjda med satsningen som är kostnadsberäknad till 1,2 miljoner kronor.

– Det känns väldigt positivt och ökar tryggheten i bygden när det blir enklare att få deltidsbrandmän till stationen. En stor fördel med de mindre brandbilarna är också att de kan köra den lilla bron över järnvägen när bommarna är nere, säger Ulla Karlsson.