2018-07-18 14:23

2018-07-19 13:33

Dålig luftkvalité på skola – riskerar 150 000 i vite

HAMMARÖ: Brist gentemot lagstiftningen

Hammarlundens skola i Hammarö kommun måste förbättra ventilationen i klassrummen – annars riskerar kommunen vite på 150 000 kronor.

Det var ett skyddsombud som slog larm till Arbetsmiljöverket. Enligt skyddsombudet var luftkvaliteten såpass dålig att den kan leda till ohälsa.

När Arbetsmiljöverket inspekterade lokalerna konstaterade man att det finns stora problem som också har lett till hälsoproblem för skolans personal och elever. Det handlar om för ojämn temperatur - kallt längs fönster och väggar men varmt i klassrummen - och dålig luftkvalité.

– Vi konstaterar en brist gentemot vår lagstiftning, men jag kan inte göra något slags uttalande om hur allvarligt just det här fallet är, säger Johan Nordström på Arbetsmiljöverket.

Otillräcklig ventilation

Elever och personal i årskurs 4-6, avdelning Linden och skolans expedition har drabbats av huvudvärk, torra slemhinnor, torr hud och ögonbesvär.

Redan 2017 fick Hammarö kommun reda på att ventilationen inte räckte till. Den är inte dimensionerad för så många personer som i dag vistas i klassrummen: ventilationen är anpassad till 12 elever när det i själva verket handlar om 20 till 27 elever, plus personal, per klassrum.

Men trots den gamla handlingsplanen har bristerna inte åtgärdats.

Måste åtgärdas före 2019

Anställda upplevde att avstängningen av ventilationen nattetid var ett av problemen. När man började köra ventilationen dygnet runt, upplevdes inomhusklimatet som bättre, trots det återgick skolan - enligt skyddsombudet skrivelse - till att stänga av ventilationen på nätterna.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Hammarö kommun åtgärdar ventilationen senast den 31 december i år, i annat fall hotas man med 150 000 kronor i vite.

Enligt Fredrik Jarälv, fastighetschef på Hammarö kommun, åtgärdades en del under fjolåret och arbetet kommer fortsätta under sommaren.

Det var ett skyddsombud som slog larm till Arbetsmiljöverket. Enligt skyddsombudet var luftkvaliteten såpass dålig att den kan leda till ohälsa.

När Arbetsmiljöverket inspekterade lokalerna konstaterade man att det finns stora problem som också har lett till hälsoproblem för skolans personal och elever. Det handlar om för ojämn temperatur - kallt längs fönster och väggar men varmt i klassrummen - och dålig luftkvalité.

– Vi konstaterar en brist gentemot vår lagstiftning, men jag kan inte göra något slags uttalande om hur allvarligt just det här fallet är, säger Johan Nordström på Arbetsmiljöverket.

Otillräcklig ventilation

Elever och personal i årskurs 4-6, avdelning Linden och skolans expedition har drabbats av huvudvärk, torra slemhinnor, torr hud och ögonbesvär.

Redan 2017 fick Hammarö kommun reda på att ventilationen inte räckte till. Den är inte dimensionerad för så många personer som i dag vistas i klassrummen: ventilationen är anpassad till 12 elever när det i själva verket handlar om 20 till 27 elever, plus personal, per klassrum.

Men trots den gamla handlingsplanen har bristerna inte åtgärdats.

Måste åtgärdas före 2019

Anställda upplevde att avstängningen av ventilationen nattetid var ett av problemen. När man började köra ventilationen dygnet runt, upplevdes inomhusklimatet som bättre, trots det återgick skolan - enligt skyddsombudet skrivelse - till att stänga av ventilationen på nätterna.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Hammarö kommun åtgärdar ventilationen senast den 31 december i år, i annat fall hotas man med 150 000 kronor i vite.

Enligt Fredrik Jarälv, fastighetschef på Hammarö kommun, åtgärdades en del under fjolåret och arbetet kommer fortsätta under sommaren.

  • Gustaf Ränkeskog

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.