2018-04-24 06:00

2018-04-24 07:01

Ny skola ska "rädda" Hammarlunden

HAMMARÖ

Även Hammarlunden F-6 har arbetsmiljöproblem. Ett utlåtande från Arbetsmiljöverket kommer i slutet av april om ventilation- och fuktproblem.
– Man har fyllt den skolan till bristningsgränsen. Det är vanvettigt trångt, säger Margareta Ivarsson (C), ordförande i servicenämnden.

Skolfrågan på Hammarö ledde som bekant till kommunens första folkomröstning. Kommunstyrelsen och senare fullmäktige klubbade att man skulle agera efter alternativ två. Det som över 80 procent av invånarna röstade på, med två högstadieskolor.

Innan dess brann Götetorpsskolan med rättegång och ett långdraget försäkringsärenden som följd. Parallellt kom fler och fler klagomål om arbetsmiljöproblem på Mörmoskolan 7-9 till kommunpolitikernas kännedom.

Många mår dåligt

– Jag har hört att det varit problem i många, många år och att mätningar gjorts men att det inte lett fram till något. Sedan fastighetschefen började 2016 har han jobbat med det här och då förstod jag att det är allvarligt. Och nu står vi där, att skolan inte går att rädda. Det är för många som mår dåligt och då är det viktigt för oss att komma därifrån, säger Margareta Ivarsson (C), ordförande i servicenämnden.

Att få tag på så många skolpaviljonger på kort tid beskriver hon som rent ”cirkusartat”. Därför är oron stor i väntan på rapporten från Arbetsmiljöverket gällande Hammarlundens skola F-6.

– Man har fyllt den skolan till bristningsgränsen, det är mycket elever och vanvettigt trångt. Ventilationen är ansträngd och det finns fuktproblem. Det är ett sammelsurium och jag är orolig för att det inte håller. Det är trångt även på högstadiet så det måste till en ny skolenhet.

Plan för ny skola

Av den anledningen har kommunen tagit fram ett planprogram för en detaljplan som kan rymma en ny skola intill Hammarlunden, mellan bostadsområdena Hammar och Anneberg. Planen finns ute för granskning till den 6 maj.

Som behovet ser ut planeras för en F-6 skola för cirka 500 elever, idrottshall och idrottsplan. Ett samrådsmöte kommer hållas på tisdag kväll.

– Det är mycket värre med lokalerna än vad jag någonsin kunnat tro. Ingen annan kan ha trott det heller under den här mandatperioden, eller under den förra. Men nu vet vi tyvärr att det var så här häftigt. Men det kommer bli bra när vi kommer över den här tuffa puckeln, säger Margareta Ivarsson.

Skolfrågan på Hammarö ledde som bekant till kommunens första folkomröstning. Kommunstyrelsen och senare fullmäktige klubbade att man skulle agera efter alternativ två. Det som över 80 procent av invånarna röstade på, med två högstadieskolor.

Innan dess brann Götetorpsskolan med rättegång och ett långdraget försäkringsärenden som följd. Parallellt kom fler och fler klagomål om arbetsmiljöproblem på Mörmoskolan 7-9 till kommunpolitikernas kännedom.

Många mår dåligt

– Jag har hört att det varit problem i många, många år och att mätningar gjorts men att det inte lett fram till något. Sedan fastighetschefen började 2016 har han jobbat med det här och då förstod jag att det är allvarligt. Och nu står vi där, att skolan inte går att rädda. Det är för många som mår dåligt och då är det viktigt för oss att komma därifrån, säger Margareta Ivarsson (C), ordförande i servicenämnden.

Att få tag på så många skolpaviljonger på kort tid beskriver hon som rent ”cirkusartat”. Därför är oron stor i väntan på rapporten från Arbetsmiljöverket gällande Hammarlundens skola F-6.

– Man har fyllt den skolan till bristningsgränsen, det är mycket elever och vanvettigt trångt. Ventilationen är ansträngd och det finns fuktproblem. Det är ett sammelsurium och jag är orolig för att det inte håller. Det är trångt även på högstadiet så det måste till en ny skolenhet.

Plan för ny skola

Av den anledningen har kommunen tagit fram ett planprogram för en detaljplan som kan rymma en ny skola intill Hammarlunden, mellan bostadsområdena Hammar och Anneberg. Planen finns ute för granskning till den 6 maj.

Som behovet ser ut planeras för en F-6 skola för cirka 500 elever, idrottshall och idrottsplan. Ett samrådsmöte kommer hållas på tisdag kväll.

– Det är mycket värre med lokalerna än vad jag någonsin kunnat tro. Ingen annan kan ha trott det heller under den här mandatperioden, eller under den förra. Men nu vet vi tyvärr att det var så här häftigt. Men det kommer bli bra när vi kommer över den här tuffa puckeln, säger Margareta Ivarsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.