2017-11-14 16:50

2017-11-14 16:50

Dubbelt så dyr renovering

HAMMARÖ: IFO-huset otjänligt

10 miljoner har blivit 20 miljoner i renoveringskostnad av det så kallade IFO-huset i Skoghalls centrum.

För några år sedan fattades beslut om att det så kallade IFO-huset i Skoghall behövde renoveras till en kostnad av tio miljoner kronor. Pengar som man fick.

Nu har en ny inventering gjorts och det har blivit större problem och högre kostnader med tiden.

– Hela fastigheten är oerhört eftersatt och det är ingen bra arbetsmiljö för personalen i huset. Vi är tvungna att bygga om plan ett för att det ska bli tjänligt. När vi räknade samman allt som behöver göras landade vi på 20 miljoner kronor totalt och det blev en kalldusch för oss alla, säger Margareta Ivarsson, (C), servicenämndens ordförande.

IFO-huset inrymmer till största del kommunens individ- och familjeomsorg. Där sitter också Nyföretagarcentrum och polisen.

– Hela öppenvården trycktes in där också när HVB-hemmet intill Hammarö utbildningscenter brann. Och verksamheten har svällt i och med att vi blivit fler invånare på Hammarö. Sedan en månad har hela verksamheten flyttat till Sätterstrand och huset står nu tomt.

Förslaget till fullmäktige är att äska tillskott på sju miljoner till socialförvaltningen och tre miljoner till serviceförvaltningen för att kunna renovera huset. Oppositionen ansåg att det räcker med ett totalt tillskott på fem miljoner.

– Det är viktigt att verksamheten får komma tillbaka till centrum så snart som möjligt, säger Margareta Ivarsson.

För några år sedan fattades beslut om att det så kallade IFO-huset i Skoghall behövde renoveras till en kostnad av tio miljoner kronor. Pengar som man fick.

Nu har en ny inventering gjorts och det har blivit större problem och högre kostnader med tiden.

– Hela fastigheten är oerhört eftersatt och det är ingen bra arbetsmiljö för personalen i huset. Vi är tvungna att bygga om plan ett för att det ska bli tjänligt. När vi räknade samman allt som behöver göras landade vi på 20 miljoner kronor totalt och det blev en kalldusch för oss alla, säger Margareta Ivarsson, (C), servicenämndens ordförande.

IFO-huset inrymmer till största del kommunens individ- och familjeomsorg. Där sitter också Nyföretagarcentrum och polisen.

– Hela öppenvården trycktes in där också när HVB-hemmet intill Hammarö utbildningscenter brann. Och verksamheten har svällt i och med att vi blivit fler invånare på Hammarö. Sedan en månad har hela verksamheten flyttat till Sätterstrand och huset står nu tomt.

Förslaget till fullmäktige är att äska tillskott på sju miljoner till socialförvaltningen och tre miljoner till serviceförvaltningen för att kunna renovera huset. Oppositionen ansåg att det räcker med ett totalt tillskott på fem miljoner.

– Det är viktigt att verksamheten får komma tillbaka till centrum så snart som möjligt, säger Margareta Ivarsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.