2017-11-14 15:41

2017-11-14 15:56

150 miljoner dyrare med två högstadier

HAMMARÖ: Efterfrågad prislapp i skolfrågan

Den 10 december blir det folkomröstning i skolfrågan på Hammarö.
Nu finns en prislapp framtagen för de båda alternativen.

En eller två högstadier? Det är frågan efter att kommunfullmäktiges inriktningsbeslut för skolbehovet i Hammarö kommun under året lett fram till en folkomröstning nu den 10 december.

De två alternativen att rösta om skiljer sig på en punkt: en gemensam högstadieskola på Hammarö utbildningscenter, HUC, eller en högstadieskola på Hammarlunden och en på HUC. I övrigt anser båda förslagen att resterande fem skolor innehåller F-6.

Efterfrågad prislapp

Prislappen på de två alternativen skiljer sig dock en hel del, närmare bestämt med 150 miljoner kronor. Det är kostnaden för en ny F-6 skola som behövs för att klara att genomföra alternativ två.

Slutsumman för alternativ ett blir således cirka 500 miljoner kronor för renovering och anpassning av befintliga skolor och för alternativ två cirka 650 miljoner kronor.

– Många har efterfrågat kostnaderna för de två alternativen vilket serviceförvaltningen fått i uppdrag att ta fram. Det ska sägas att det är en grov uppskattning baserad på nyckeltal. Det är en komplex fråga och kostnaden kan skena då vi inte vet konditionen på skolorna förrän vi börjar renovera. Inräknat är heller inte de moduler som måste finnas för eleverna då skolorna renoveras, säger Margareta Ivarsson (C), servicenämndens ordförande.

Stor kostnad

Majoriteten S, C och V är heller inte helt överens om delar i skolfrågan.

– Vi förordar en gemensam högstadieskola för ökad likvärdighet som är ett problem i hela Sverige och även på Hammarö, i det är vi väldigt överens. Men vi vill integrera Götetorpsskolan med Mörmoskolan för att få en större enhet där, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

– Vi är överens om det men vi vill även bygga en förskola där Götetorpsskolan finns i dag, säger Lillemor Larsson (V), bildningsnämndens ordförande.

Men på den punkten fick S och V ge med sig efter förhandlingar då C och oppositionen vill bygga upp Götetorpsskolan på befintlig plats. Den processen påbörjas därmed nu.

– Vi har alltid värnat de mindre enheterna för de små barnen. När det gäller högstadiet tycker vi olika inom partiet, men jag förordar ett gemensamt eftersom jag blir oerhört bekymrad av diskussionen om minskad likvärdighet. Sedan handlar det om väldigt mycket pengar. Alternativ två blir mycket dyrare och det är enorma summor för Hammarö kommun, säger Margareta Ivarsson.

För 150 miljoner kronor kan Hammarö kommun bygga en ny 25-meters bassäng och ytterligare en förskola.

– Det är en tidsfråga innan vi blir tvungna att göra det för jag vet inte hur länge till simhallen på Sätterstrand håller måttet. Som kommun är vi skyldiga att ha en simhall för att eleverna ska få godkänt i idrott. Att hyra in oss i Karlstad är ingen lösning då det knappt finns tider så det räcker i nuläget. Även kulturskolan behöver en lokal på västra sidan, säger Lillemor Larsson.

Informationsmöten

Nu hoppas kommunledningen att alla kommuninvånare verkligen röstar den 10 december.

– Jag vill att alla på Hammarö går och röstar, eller skickar ett ombud. Vad invånarna tycker är rådgivande för fullmäktiges beslut och därför är ett högt valdeltagande viktigt och att man sätter sig in i frågan för att kunna ta ett klokt beslut. Vi måste komma till skott nu för vi har skolor som inte är i så bra skick, säger Per Aspengren.

Hammarö kommun bjuder in till två informationstillfällen med Mats Ekholm, professor i pedagogik och före detta skoldirektör, som redogör för de senaste forskningsresultaten rörande skoluppbyggnad. Den 29 november 19-21 på Hammarlunden och den 30 november 19-21 på Skoghall Folkets hus.

All information om folkomröstningen finns på hammaro.se

En eller två högstadier? Det är frågan efter att kommunfullmäktiges inriktningsbeslut för skolbehovet i Hammarö kommun under året lett fram till en folkomröstning nu den 10 december.

De två alternativen att rösta om skiljer sig på en punkt: en gemensam högstadieskola på Hammarö utbildningscenter, HUC, eller en högstadieskola på Hammarlunden och en på HUC. I övrigt anser båda förslagen att resterande fem skolor innehåller F-6.

Efterfrågad prislapp

Prislappen på de två alternativen skiljer sig dock en hel del, närmare bestämt med 150 miljoner kronor. Det är kostnaden för en ny F-6 skola som behövs för att klara att genomföra alternativ två.

Slutsumman för alternativ ett blir således cirka 500 miljoner kronor för renovering och anpassning av befintliga skolor och för alternativ två cirka 650 miljoner kronor.

– Många har efterfrågat kostnaderna för de två alternativen vilket serviceförvaltningen fått i uppdrag att ta fram. Det ska sägas att det är en grov uppskattning baserad på nyckeltal. Det är en komplex fråga och kostnaden kan skena då vi inte vet konditionen på skolorna förrän vi börjar renovera. Inräknat är heller inte de moduler som måste finnas för eleverna då skolorna renoveras, säger Margareta Ivarsson (C), servicenämndens ordförande.

Stor kostnad

Majoriteten S, C och V är heller inte helt överens om delar i skolfrågan.

– Vi förordar en gemensam högstadieskola för ökad likvärdighet som är ett problem i hela Sverige och även på Hammarö, i det är vi väldigt överens. Men vi vill integrera Götetorpsskolan med Mörmoskolan för att få en större enhet där, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

– Vi är överens om det men vi vill även bygga en förskola där Götetorpsskolan finns i dag, säger Lillemor Larsson (V), bildningsnämndens ordförande.

Men på den punkten fick S och V ge med sig efter förhandlingar då C och oppositionen vill bygga upp Götetorpsskolan på befintlig plats. Den processen påbörjas därmed nu.

– Vi har alltid värnat de mindre enheterna för de små barnen. När det gäller högstadiet tycker vi olika inom partiet, men jag förordar ett gemensamt eftersom jag blir oerhört bekymrad av diskussionen om minskad likvärdighet. Sedan handlar det om väldigt mycket pengar. Alternativ två blir mycket dyrare och det är enorma summor för Hammarö kommun, säger Margareta Ivarsson.

För 150 miljoner kronor kan Hammarö kommun bygga en ny 25-meters bassäng och ytterligare en förskola.

– Det är en tidsfråga innan vi blir tvungna att göra det för jag vet inte hur länge till simhallen på Sätterstrand håller måttet. Som kommun är vi skyldiga att ha en simhall för att eleverna ska få godkänt i idrott. Att hyra in oss i Karlstad är ingen lösning då det knappt finns tider så det räcker i nuläget. Även kulturskolan behöver en lokal på västra sidan, säger Lillemor Larsson.

Informationsmöten

Nu hoppas kommunledningen att alla kommuninvånare verkligen röstar den 10 december.

– Jag vill att alla på Hammarö går och röstar, eller skickar ett ombud. Vad invånarna tycker är rådgivande för fullmäktiges beslut och därför är ett högt valdeltagande viktigt och att man sätter sig in i frågan för att kunna ta ett klokt beslut. Vi måste komma till skott nu för vi har skolor som inte är i så bra skick, säger Per Aspengren.

Hammarö kommun bjuder in till två informationstillfällen med Mats Ekholm, professor i pedagogik och före detta skoldirektör, som redogör för de senaste forskningsresultaten rörande skoluppbyggnad. Den 29 november 19-21 på Hammarlunden och den 30 november 19-21 på Skoghall Folkets hus.

All information om folkomröstningen finns på hammaro.se

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.