2017-08-29 17:54

2017-08-29 17:54

Äldre upprörda över att samordnare försvinner

HAMMARÖ: De vill behålla Anette

Socialnämnden har tuffa sparkrav och nu görs de sista åtgärderna innan årsskiftet. En av dem är att ta bort aktivitetssamordnaren som betyder så mycket för de äldre.

Veronica Dellvik, som bott fyra år på trygghetsboendet Lillängshamnen i Skoghall, kan inte nog understryka aktivitetssamordnaren Anette Sabels betydelse för de äldre. Det är hon som ordnar aktiviteter i samlingslokalen flera dagar i veckan, fester efter säsong med underhållning, hjälper till med problem, knackar på hos de ensamma och hämtar de som inte själva kommer ut.

Oersättlig

– Hon bakar och ser till att det finns kaffe, ordnar jympa, utflykter och ser vilka som inte kommit och knackar på. Hon är fantastisk och betyder så oerhört mycket för många. Det går inte att ersätta henne och vi skulle bli jätteledsna och besvikna om hon försvinner, säger Veronica Dellvik som nu bor i annat boende med fortsätter komma till samlingslokalen precis som många andra.

Gemensamt har de skickat en skrivelse till socialförvaltningen som uttrycker denna besvikelse. Deras förslag är att i stället för att ta bort tjänsten marknadsföra samlingslokalen Träffpunkten för alla äldre på Hammarö så fler kan hitta dit.

Extramöte

På torsdag ska frågan diskuteras på ett extrainsatt socialnämndsmöte.

– Jag har förstått att det här är en angelägen fråga för de äldre. Tjänsten har redan reducerats till 50 procent enligt ett tidigare beslut och förslaget är att även den sista halvtiden försvinner. Vi ser över alla sätt att spara pengar, säger Solweig Gard (S), socialnämndens ordförande.

Av de 30 miljoner kronor som låg i Hammarö kommuns sparbudget hamnade 12 miljoner kronor på socialnämnden.

– Vi har fortfarande tre miljoner kvar att spara in innan årsskiftet och jag tror inte vi klarar att få ihop det. Samlingslokalen kommer såklart att finnas kvar även om tjänsten försvinner och hon får nya arbetsuppgifter. Vi får se vad vi kommer fram till på torsdag helt enkelt, fortsätter hon.

Veronica Dellvik, som bott fyra år på trygghetsboendet Lillängshamnen i Skoghall, kan inte nog understryka aktivitetssamordnaren Anette Sabels betydelse för de äldre. Det är hon som ordnar aktiviteter i samlingslokalen flera dagar i veckan, fester efter säsong med underhållning, hjälper till med problem, knackar på hos de ensamma och hämtar de som inte själva kommer ut.

Oersättlig

– Hon bakar och ser till att det finns kaffe, ordnar jympa, utflykter och ser vilka som inte kommit och knackar på. Hon är fantastisk och betyder så oerhört mycket för många. Det går inte att ersätta henne och vi skulle bli jätteledsna och besvikna om hon försvinner, säger Veronica Dellvik som nu bor i annat boende med fortsätter komma till samlingslokalen precis som många andra.

Gemensamt har de skickat en skrivelse till socialförvaltningen som uttrycker denna besvikelse. Deras förslag är att i stället för att ta bort tjänsten marknadsföra samlingslokalen Träffpunkten för alla äldre på Hammarö så fler kan hitta dit.

Extramöte

På torsdag ska frågan diskuteras på ett extrainsatt socialnämndsmöte.

– Jag har förstått att det här är en angelägen fråga för de äldre. Tjänsten har redan reducerats till 50 procent enligt ett tidigare beslut och förslaget är att även den sista halvtiden försvinner. Vi ser över alla sätt att spara pengar, säger Solweig Gard (S), socialnämndens ordförande.

Av de 30 miljoner kronor som låg i Hammarö kommuns sparbudget hamnade 12 miljoner kronor på socialnämnden.

– Vi har fortfarande tre miljoner kvar att spara in innan årsskiftet och jag tror inte vi klarar att få ihop det. Samlingslokalen kommer såklart att finnas kvar även om tjänsten försvinner och hon får nya arbetsuppgifter. Vi får se vad vi kommer fram till på torsdag helt enkelt, fortsätter hon.