2017-08-22 06:00

2017-08-22 06:00

Hjorten slet för sitt liv

HAMMARÖ: "Det är hemskt hur man kan låta det se ut så här"

Jeffrey Lang fick en oväntad syn under sin dagliga lunchrunda med hunden. I ett skogsparti låg en dovhjort som fastnat med hornen i taggtråd och ett plastnät. Som tur var tog sig hjorten loss, men vildmarksälskande Jeffrey tycker det är oansvarigt av markägaren.

– Det var här hjorten låg, säger Jeffrey Lang och pekar på en stor, brun plätt.

Plasten ligger i drivor överallt på den lilla skogsplätten, och Jeffreys hund får kämpa för att undvika all utspridd taggtråd. Man förstår varför dovhjorten fastnade.

Obehagligt

Det var för en dryg vecka sedan som han fann det fängslade djuret. Helt plötsligt stannade hunden upp och stirrade mot gläntan, där låg en stor dovhjort, med hornen intrasslade i plasten och taggtråden.

– Först trodde jag att den var död, men när jag närmade mig långsamt rörde hjorten på sig, då insåg jag att jag var tvungen att göra något.

Jeffrey är jägare och spenderar stor del av sin tid i naturen, för honom var det av ren instinkt som han ingrep.

– Jag hade ingen kniv att skära loss den med, då gick jag i stället fram och försökte lossa med händerna. Hjorten hoppade då och försökte ta sig loss av egen maskin och vid tredje försöket lyckades den och sprang iväg.

Ingripande

Det är svårt som en vanlig ”Svensson” att veta exakt hur man ska ingripa i liknande situationer, och det beror ofta på hur djuret agerar.

– Man får befria djuret om man vill och känner att man inte utsätter djuret för mycket stress, då kan den avlida på plats alternativt skada människorna runt den. Man får också avliva djuret om det lider för mycket, men då gäller det att man tar ansvar så att det blir gjort på rätt sätt, säger Per Risberg på Naturvårdsverket.

Vem har ansvar?

Av märkena i marken att döma och hur pass trött dovhjorten var, hade den legat där länge. Det var rena turen att Jeffrey gick förbi, annars hade djuret förmodligen avlidit på plats.

– Det är hemskt hur man kan låta det se ut så här, någon måste ta ansvar för våra skogar. I just den här skogen leker barn och bygger kojor, tänk den dagen som de fastnar, är det först då någon ska städa upp? säger Jeffrey Lang.

– Det var här hjorten låg, säger Jeffrey Lang och pekar på en stor, brun plätt.

Plasten ligger i drivor överallt på den lilla skogsplätten, och Jeffreys hund får kämpa för att undvika all utspridd taggtråd. Man förstår varför dovhjorten fastnade.

Obehagligt

Det var för en dryg vecka sedan som han fann det fängslade djuret. Helt plötsligt stannade hunden upp och stirrade mot gläntan, där låg en stor dovhjort, med hornen intrasslade i plasten och taggtråden.

– Först trodde jag att den var död, men när jag närmade mig långsamt rörde hjorten på sig, då insåg jag att jag var tvungen att göra något.

Jeffrey är jägare och spenderar stor del av sin tid i naturen, för honom var det av ren instinkt som han ingrep.

– Jag hade ingen kniv att skära loss den med, då gick jag i stället fram och försökte lossa med händerna. Hjorten hoppade då och försökte ta sig loss av egen maskin och vid tredje försöket lyckades den och sprang iväg.

Ingripande

Det är svårt som en vanlig ”Svensson” att veta exakt hur man ska ingripa i liknande situationer, och det beror ofta på hur djuret agerar.

– Man får befria djuret om man vill och känner att man inte utsätter djuret för mycket stress, då kan den avlida på plats alternativt skada människorna runt den. Man får också avliva djuret om det lider för mycket, men då gäller det att man tar ansvar så att det blir gjort på rätt sätt, säger Per Risberg på Naturvårdsverket.

Vem har ansvar?

Av märkena i marken att döma och hur pass trött dovhjorten var, hade den legat där länge. Det var rena turen att Jeffrey gick förbi, annars hade djuret förmodligen avlidit på plats.

– Det är hemskt hur man kan låta det se ut så här, någon måste ta ansvar för våra skogar. I just den här skogen leker barn och bygger kojor, tänk den dagen som de fastnar, är det först då någon ska städa upp? säger Jeffrey Lang.

  • Philip Alfredsson