2016-10-19 11:47

2016-10-21 15:00

"Vi ser att det ökar"

HAMMARÖ: Psykiatridagen vill att fler vågar prata om psykisk ohälsa

Just nu pågår Psykiatridagen på Hammarö Arena. En dag med föreläsningar och utställare med målet att göra den osynliga sjukdomen synlig.

Ett benbrott, cancer eller en hjärnskakning syns och är sjukdomar vi ofta kan förhålla oss till. Men psykisk ohälsa upplevs fortfarande som ett tabuämne. Och det kan drabba alla.

– Många går väldigt länge med psykisk ohälsa innan de kontaktar hjälp och är väldigt dåliga när de väl gör det. Men det finns hjälp att få och det hoppas vi att den här dagen ska visa, säger Ingela Gustafsson, LSS handläggare på Hammarö kommun.

Är det därför ni anordnat den här dagen?

– Ja, vi anser i Hammarö kommun att vi måste våga prata om ämnet. Vi ser att det ökar i alla åldrar och att många stöter på det, själva, som anhöriga, närstående, i skolan och inom äldrevården. Vi vill avdramatisera den våldsamma bilden som kan finnas och visa att området är brett. Vi har därför valt att fokusera på föreläsare med egna upplevelser, säger hon.

De är:

Jenny Ström, som berättar om sina personliga erfarenheter av diagnoserna ADHD och Asperger syndrom och hur hon hittat fungerande strategier i vardagen.

Marie Niljung, volontär för Suicide Zero som berättar om tabun och myter gällande suicid utifrån personliga erfarenheter.

Christian Dahlström, författare och en av landets främsta debattörer inom psykisk ohälsa. Har skrivit bok om ångest och depression och har Sveriges största podcast om psykisk ohälsa.

Dessutom pratar personer från elevhälsan och individ- och familjeomsorg.

Varför är det så svårt att prata om?

– Psykisk ohälsa är fortfarande förknippat med skam och att det är en sjukdom som inte syns. Det finns mycket okunskap och ”ta-dig-i-kragen”-mentalitet och det är ju inte så lätt när man mår dåligt. Vi är på väg åt rätt håll men har en del att jobba på.

Vilka vänder sig dagen till?

– Alla skulle jag säga. Hela eftermiddagen, från 12-19 är gratis så vi hoppas både de som har en psykisk ohälsa kommer, personal inom våra verksamheter och anhöriga. Vi vet att det kommer besökare från andra kommunerna och även från Oslo så jag tror det blir välbesökt, säger Ingela Gustafsson.

Vad hoppas du Psykiatridagen ska ge?

– Att den ska ge eftertanke och att man pratar mer om ämnet. Sen hoppas vi på en fortsättning där vi kan ta hjälp av varandras erfarenheter som leder till en större kunskap.

Förutom föreläsare finns en hel del utställare på plats med koppling till psykisk ohälsa.

Ett benbrott, cancer eller en hjärnskakning syns och är sjukdomar vi ofta kan förhålla oss till. Men psykisk ohälsa upplevs fortfarande som ett tabuämne. Och det kan drabba alla.

– Många går väldigt länge med psykisk ohälsa innan de kontaktar hjälp och är väldigt dåliga när de väl gör det. Men det finns hjälp att få och det hoppas vi att den här dagen ska visa, säger Ingela Gustafsson, LSS handläggare på Hammarö kommun.

Är det därför ni anordnat den här dagen?

– Ja, vi anser i Hammarö kommun att vi måste våga prata om ämnet. Vi ser att det ökar i alla åldrar och att många stöter på det, själva, som anhöriga, närstående, i skolan och inom äldrevården. Vi vill avdramatisera den våldsamma bilden som kan finnas och visa att området är brett. Vi har därför valt att fokusera på föreläsare med egna upplevelser, säger hon.

De är:

Jenny Ström, som berättar om sina personliga erfarenheter av diagnoserna ADHD och Asperger syndrom och hur hon hittat fungerande strategier i vardagen.

Marie Niljung, volontär för Suicide Zero som berättar om tabun och myter gällande suicid utifrån personliga erfarenheter.

Christian Dahlström, författare och en av landets främsta debattörer inom psykisk ohälsa. Har skrivit bok om ångest och depression och har Sveriges största podcast om psykisk ohälsa.

Dessutom pratar personer från elevhälsan och individ- och familjeomsorg.

Varför är det så svårt att prata om?

– Psykisk ohälsa är fortfarande förknippat med skam och att det är en sjukdom som inte syns. Det finns mycket okunskap och ”ta-dig-i-kragen”-mentalitet och det är ju inte så lätt när man mår dåligt. Vi är på väg åt rätt håll men har en del att jobba på.

Vilka vänder sig dagen till?

– Alla skulle jag säga. Hela eftermiddagen, från 12-19 är gratis så vi hoppas både de som har en psykisk ohälsa kommer, personal inom våra verksamheter och anhöriga. Vi vet att det kommer besökare från andra kommunerna och även från Oslo så jag tror det blir välbesökt, säger Ingela Gustafsson.

Vad hoppas du Psykiatridagen ska ge?

– Att den ska ge eftertanke och att man pratar mer om ämnet. Sen hoppas vi på en fortsättning där vi kan ta hjälp av varandras erfarenheter som leder till en större kunskap.

Förutom föreläsare finns en hel del utställare på plats med koppling till psykisk ohälsa.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.