2016-10-07 14:34

2016-10-07 14:44

Asylsökande protesterar mot nedläggning

HAMMARÖ: "Vi trivs jättebra här så alla är jätteledsna"

Den 20 november stänger asylboendet på Sätterstrand. Bara en familj av de 74 asylsökande vet var de ska ta vägen. På fredagen åkte de till Migrationsverket med ett protestbrev.

På onsdagen fick personalen och de 74 boende veta att asylboendet på Sätterstrands vandrarhem kommer att läggas ner efter att avtalet löper ut den 20 november. Och då återgå till att vara vandrarhem igen.

Endast en familj har fått reda på var de ska kommunplaceras efter stängningen. De övriga vet ingenting.

– Vi har fått veta att de resterande ska få besked om kommunplacering mellan den 17 oktober och 4 november. Nu går de alla oroligt och väntar på posten för ingen av dem vill flytta härifrån. De är väldigt ledsna över att behöva lämna sin trygghet, praktikplatser och skolor mitt i terminen. Så det har varit mycket gråt, men även mycket skratt och bus. De är ju i ett fredligt land och har mycket att vara glada över också, säger Bobo Jonilson, boendevärd och sfi-lärare på Sätterstrand.

Jobb och skola

De 74 asylsökande, från Syrien och Afghanistan, har bott där sedan november förra året och känner att de kommit in bra i samhället. De 40 barnen går i skolan eller förskolan och 18 av de vuxna har praktikplatser, ytterligare tio platser väntar på dem i Hammarö kommun.

– Vi är mycket, mycket ledsna. Barnen gråter och alla andra också, vi har blivit som en stor familj här. Personalen, boendet, skolan, sjukvård, tandvård, maten, kompisar, ja allt är bra här! Nu vet vi inte var vi ska ta vägen, säger Youssef Alnaser asylsökande från det krigshärjade Syrien.

Därför skrev de ett protestbrev till Migrationsverket, som personalen översatt till svenska. Även Röda korset på Hammarö ställer sig bakom uppropet.

Vill stanna ett halvår

Där står bland annat att de ”hoppas få stanna i Sverige och bidra till det svenska samhället eftersom bomber ligger som en matta över hemstäderna i länder där tortyr och tvång dominerar och som vi inte kan återvända till på länge, kanske aldrig”.

Deras önskan och förhoppning med brevet är att avtalet förlängs i sex månade så att de får stanna på Sätterstrand till dess att deras asylärenden är avslutade.

– Det är skit att de flyttar, det handlar bara om pengar. Hammarö skulle behöva behålla dem här. Det är bättre för alla om det blir en spridning mellan kommunerna, säger Bobo Jonilson.

Vid lunchtid på fredagen åkte sex av de boende in till Migrationsverket i Karlstad med brevet.

– Vi hoppas att vi inte behöver flytta från Hammarö än. Att vi får stanna till skolan slutar till sommaren, säger 18-åriga Maimuna Alnaser, som går på Hammarlundens skola, och är den som ska överlämna brevet.

Tror du att de kommer att lyssna på er?

– Kanske. Jag hoppas att de gör det, säger hon.

På onsdagen fick personalen och de 74 boende veta att asylboendet på Sätterstrands vandrarhem kommer att läggas ner efter att avtalet löper ut den 20 november. Och då återgå till att vara vandrarhem igen.

Endast en familj har fått reda på var de ska kommunplaceras efter stängningen. De övriga vet ingenting.

– Vi har fått veta att de resterande ska få besked om kommunplacering mellan den 17 oktober och 4 november. Nu går de alla oroligt och väntar på posten för ingen av dem vill flytta härifrån. De är väldigt ledsna över att behöva lämna sin trygghet, praktikplatser och skolor mitt i terminen. Så det har varit mycket gråt, men även mycket skratt och bus. De är ju i ett fredligt land och har mycket att vara glada över också, säger Bobo Jonilson, boendevärd och sfi-lärare på Sätterstrand.

Jobb och skola

De 74 asylsökande, från Syrien och Afghanistan, har bott där sedan november förra året och känner att de kommit in bra i samhället. De 40 barnen går i skolan eller förskolan och 18 av de vuxna har praktikplatser, ytterligare tio platser väntar på dem i Hammarö kommun.

– Vi är mycket, mycket ledsna. Barnen gråter och alla andra också, vi har blivit som en stor familj här. Personalen, boendet, skolan, sjukvård, tandvård, maten, kompisar, ja allt är bra här! Nu vet vi inte var vi ska ta vägen, säger Youssef Alnaser asylsökande från det krigshärjade Syrien.

Därför skrev de ett protestbrev till Migrationsverket, som personalen översatt till svenska. Även Röda korset på Hammarö ställer sig bakom uppropet.

Vill stanna ett halvår

Där står bland annat att de ”hoppas få stanna i Sverige och bidra till det svenska samhället eftersom bomber ligger som en matta över hemstäderna i länder där tortyr och tvång dominerar och som vi inte kan återvända till på länge, kanske aldrig”.

Deras önskan och förhoppning med brevet är att avtalet förlängs i sex månade så att de får stanna på Sätterstrand till dess att deras asylärenden är avslutade.

– Det är skit att de flyttar, det handlar bara om pengar. Hammarö skulle behöva behålla dem här. Det är bättre för alla om det blir en spridning mellan kommunerna, säger Bobo Jonilson.

Vid lunchtid på fredagen åkte sex av de boende in till Migrationsverket i Karlstad med brevet.

– Vi hoppas att vi inte behöver flytta från Hammarö än. Att vi får stanna till skolan slutar till sommaren, säger 18-åriga Maimuna Alnaser, som går på Hammarlundens skola, och är den som ska överlämna brevet.

Tror du att de kommer att lyssna på er?

– Kanske. Jag hoppas att de gör det, säger hon.