2016-09-26 17:46

2016-09-26 18:59

Liam lämnades ensam på förskolan

HAMMARÖ: "Vad som helst hade kunnat hända"

Liam, 3 år, glömdes kvar på avdelningen när de andra gick till lekplatsen för mellanmål.
– Han sätter inte sin fot där igen, säger hans mamma.

När Anna Johansson hämtade sin son Liam från förskolan Sätterstrand vid fyratiden för ett par veckor sedan sa personalen att allt varit bra.

– Jag tänkte inte mer på det eftersom det brukar vara bra, säger hon.

När de satte sig för att äta middag ringer dock förskolechefen till familjen och berättar att Liam blivit kvarglömd på avdelning när personalen gått till en lekplats i närheten med de andra barnen för att äta mellanmål.

– De säger att de varit borta i 40 minuter och att han lagt sig i en koja och såg ut att sova när de kom tillbaka. Vi har inte fått något svar på hur det har kunnat gå till, förutom att han antogs vara hämtad redan. Då var det bara vikarier på plats. Vad som helst hade kunnat hända, säger Anna.

– Han sätter inte sin fot där igen och vi har bett att få en annan plats på en förskola närmare där vi bor. Det har vi inte fått än. Det känns som vi straffas för att de gjort fel, fortsätter hon.

Björn Svantesson är bildningsförvaltningens ordförande i Hammarö kommun.

– Det får ju inte hända att ett barn glöms bort. Föräldrar ska kunna känna sig trygga när de lämnar sina barn på förskolan. Vi tar det här på största allvar och en utredning pågår, under den tiden är de aktuella pedagogerna avstängda. Förskolechefen har haft personalmöte med alla på samtliga avdelningar på Sätterstrand och det har satts upp en åtgärdsplan för rutiner. Dessutom har samtliga föräldrar informerats om händelsen, säger han.

Kommer han att erbjudas en plats på en annan förskola?

– Absolut. Det hanteras enligt de rutiner vi har som utgår från ett barnperspektiv så det blir så bra för pojken som möjligt. Vi har erbjudit en plats på Götetorpskolan, men eftersom det är på andra sidan ön från föräldrarnas önskemål har vi även fått fram en plats på Sjöglimten, granne till Sätterstrand. Jag tror det kommer att lösa sig, säger Björn Svantesson.

När Anna Johansson hämtade sin son Liam från förskolan Sätterstrand vid fyratiden för ett par veckor sedan sa personalen att allt varit bra.

– Jag tänkte inte mer på det eftersom det brukar vara bra, säger hon.

När de satte sig för att äta middag ringer dock förskolechefen till familjen och berättar att Liam blivit kvarglömd på avdelning när personalen gått till en lekplats i närheten med de andra barnen för att äta mellanmål.

– De säger att de varit borta i 40 minuter och att han lagt sig i en koja och såg ut att sova när de kom tillbaka. Vi har inte fått något svar på hur det har kunnat gå till, förutom att han antogs vara hämtad redan. Då var det bara vikarier på plats. Vad som helst hade kunnat hända, säger Anna.

– Han sätter inte sin fot där igen och vi har bett att få en annan plats på en förskola närmare där vi bor. Det har vi inte fått än. Det känns som vi straffas för att de gjort fel, fortsätter hon.

Björn Svantesson är bildningsförvaltningens ordförande i Hammarö kommun.

– Det får ju inte hända att ett barn glöms bort. Föräldrar ska kunna känna sig trygga när de lämnar sina barn på förskolan. Vi tar det här på största allvar och en utredning pågår, under den tiden är de aktuella pedagogerna avstängda. Förskolechefen har haft personalmöte med alla på samtliga avdelningar på Sätterstrand och det har satts upp en åtgärdsplan för rutiner. Dessutom har samtliga föräldrar informerats om händelsen, säger han.

Kommer han att erbjudas en plats på en annan förskola?

– Absolut. Det hanteras enligt de rutiner vi har som utgår från ett barnperspektiv så det blir så bra för pojken som möjligt. Vi har erbjudit en plats på Götetorpskolan, men eftersom det är på andra sidan ön från föräldrarnas önskemål har vi även fått fram en plats på Sjöglimten, granne till Sätterstrand. Jag tror det kommer att lösa sig, säger Björn Svantesson.