2016-08-02 15:14

2016-08-02 15:29

Skadereglering ännu inte klar

HAMMARÖ: Trygg Hansa och Hammarö kommun inte överens

Götetorpsskolan kommer att användas efter branden, antingen som både förskola och skola eller enbart som förskola. Men skaderegleringen från försäkringsbolaget är ännu inte klar.

Hammarö kommun och försäkringsbolaget Trygg Hansa har fortfarande inte fastställt det belopp som ska betalas ut efter branden i Götetorpsskolan. Men det är mer än de 14 miljoner kronor som skadorna antagits uppgå till.

– Skaderegleringen pågår fortfarande så jag kan inte ange något belopp än, säger Hanna Axelsson, kommunikationschef på Trygg Hansa.

Ni driver även ett skadeståndsärende mot de skyldiga till branden. Hur går ni vidare med det efter att de åtalade nu friats?

– Vi avvaktar nu att domen ska vinna laga kraft, och väntar på återkoppling från åklagaren om eventuellt överklagande, säger Hanna Axelsson.

Att Götetorpsskolan kommer att användas även i framtiden är aktuellt i samtliga tre förslag som togs fram innan sommaren i Hammarö kommun. Beslut togs i våras att skolans eleverna kommer gå kvar på HUC, Hammarö utbildningscenter, under läsåret 2016-2017.

Tre förslag

Första alternativet innebär att både Hammarlunden och Mörmoskolans högstadium flyttar till Hammarö utbildningscenter. De tomma lokalerna byggs om till både förskole- och grundskoleverksamhet, och Götetorpsskolan och Lillängsskolan flyttar till Mörmons lokaler. Vidare ska Götetorpsskolans förskole- och grundskoledel renoveras och användas till förskoleverksamhet.

I det andra alternativet flyttar enbart Mörmoskolans högstadium till Hammarö utbildningscenter. I övrigt gäller detsamma som i första alternativet.

Det tredje förslaget innebär att Hammarlundens högstadium flyttar till Hammarö utbildningscenter. Här föreslås också att Götetorpsskolan byggs upp som den var innan branden – med både förskole- och grundskoleverksamhet. Även här ska lokalerna som frigörs, alltså vid Hammarlunden, byggas om till både förskole- och grundskoleverksamhet.

Beslut i augusti

Beslut i skolfrågan fattas nu i augusti.

– Remissvar från samtliga partier ska ha kommit in till kommunstyrelsen senast den 15 augusti. Antingen fattas beslut redan då eller under bildningsnämnden möte den 22 augusti och servicenämndens möte den 24 augusti, säger Lillemor Larsson (V), ordförande i bildningsnämnden.

Hammarö kommun och försäkringsbolaget Trygg Hansa har fortfarande inte fastställt det belopp som ska betalas ut efter branden i Götetorpsskolan. Men det är mer än de 14 miljoner kronor som skadorna antagits uppgå till.

– Skaderegleringen pågår fortfarande så jag kan inte ange något belopp än, säger Hanna Axelsson, kommunikationschef på Trygg Hansa.

Ni driver även ett skadeståndsärende mot de skyldiga till branden. Hur går ni vidare med det efter att de åtalade nu friats?

– Vi avvaktar nu att domen ska vinna laga kraft, och väntar på återkoppling från åklagaren om eventuellt överklagande, säger Hanna Axelsson.

Att Götetorpsskolan kommer att användas även i framtiden är aktuellt i samtliga tre förslag som togs fram innan sommaren i Hammarö kommun. Beslut togs i våras att skolans eleverna kommer gå kvar på HUC, Hammarö utbildningscenter, under läsåret 2016-2017.

Tre förslag

Första alternativet innebär att både Hammarlunden och Mörmoskolans högstadium flyttar till Hammarö utbildningscenter. De tomma lokalerna byggs om till både förskole- och grundskoleverksamhet, och Götetorpsskolan och Lillängsskolan flyttar till Mörmons lokaler. Vidare ska Götetorpsskolans förskole- och grundskoledel renoveras och användas till förskoleverksamhet.

I det andra alternativet flyttar enbart Mörmoskolans högstadium till Hammarö utbildningscenter. I övrigt gäller detsamma som i första alternativet.

Det tredje förslaget innebär att Hammarlundens högstadium flyttar till Hammarö utbildningscenter. Här föreslås också att Götetorpsskolan byggs upp som den var innan branden – med både förskole- och grundskoleverksamhet. Även här ska lokalerna som frigörs, alltså vid Hammarlunden, byggas om till både förskole- och grundskoleverksamhet.

Beslut i augusti

Beslut i skolfrågan fattas nu i augusti.

– Remissvar från samtliga partier ska ha kommit in till kommunstyrelsen senast den 15 augusti. Antingen fattas beslut redan då eller under bildningsnämnden möte den 22 augusti och servicenämndens möte den 24 augusti, säger Lillemor Larsson (V), ordförande i bildningsnämnden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.