2016-08-01 11:10

2016-08-01 14:48

Ungdomarna frias för skolbrand

HAMMARÖ: Dom i Götetorpsbranden

(UPPDATERAD) På måndagen föll domen mot de tre ungdomar som åtalats för skolbranden på Götetorp.
De frikänns alla tre från brott av Tingsrätten i Karlstad.

Det var på eftermiddagen på nyårsafton som Götetorpsskolan på Hammarö stod i lågar. Misstänkta blev snart en då 16-årig tjej och två killar då 18 och 19 år gamla som åtalades för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Skolan ska enligt åtalet ha antänts av fyrverkeripjäser i en soptunna intill skolväggen och ödelade helt skolans lågstadiedel. Skador som uppgår till cirka 14 miljoner kronor.

Inte utesluta andra

De tre tidigare ostraffade gymnasieungdomarna har hela tiden förnekat brott. Men säger samtidigt att de befann sig på platsen den eftermiddagen och smällde smällare i en soptunna, men att de kontrollerade att det inte brann innan de lämnade platsen.

Ett vittne har sett en tjej och två killar på platsen smälla smällare i en soptunna. Dock uppger ungdomarna att de befann sig vid en annan ingång med en annan soptunna än den där branden ska ha startat. Och att de lämnade platsen och befann sig hemma innan larmet om brand nådde SOS.

Det finns ett tidsglapp på 20 minuter i respektive berättelser.

Eftersom de tre ungdomarna angett att de lämnat platsen innan vittnet kom dit, anser Tingsrätten i Karlstad att det inte kan uteslutas att några andra ungdomar, en tjej och två killar, hunnit komma dit och lämnat platsen på samma sätt som de tre åtalade ungdomarna säger att de gjorde. Det finns även avvikelser i signalement på en av ungdomarna.

Lättade och glada

Därmed frias de alla tre från grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Både jag och min klient är väldigt nöjda och glada att Tingsrätten håller med om att det inte går att utesluta andra gärningsmän. Det är vad vi drivit hela tiden. Min klient är ung och det här har påverkat hela familjen under ett halvår, så de är väldigt lättade, säger Viktor Falkenström, den åtalade tjejens försvarsadvokat.

Åklagare Ludmila Pronko har semester och har inte gått att nå. Hon har till den 22 augusti på sig att överklaga Tingsrättens dom.

– Jag har sagt till min klient att det här är en delseger men att det alltid finns en risk för överklagande vid ett frikännande, säger Viktor Falkenström.

Det var på eftermiddagen på nyårsafton som Götetorpsskolan på Hammarö stod i lågar. Misstänkta blev snart en då 16-årig tjej och två killar då 18 och 19 år gamla som åtalades för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Skolan ska enligt åtalet ha antänts av fyrverkeripjäser i en soptunna intill skolväggen och ödelade helt skolans lågstadiedel. Skador som uppgår till cirka 14 miljoner kronor.

Inte utesluta andra

De tre tidigare ostraffade gymnasieungdomarna har hela tiden förnekat brott. Men säger samtidigt att de befann sig på platsen den eftermiddagen och smällde smällare i en soptunna, men att de kontrollerade att det inte brann innan de lämnade platsen.

Ett vittne har sett en tjej och två killar på platsen smälla smällare i en soptunna. Dock uppger ungdomarna att de befann sig vid en annan ingång med en annan soptunna än den där branden ska ha startat. Och att de lämnade platsen och befann sig hemma innan larmet om brand nådde SOS.

Det finns ett tidsglapp på 20 minuter i respektive berättelser.

Eftersom de tre ungdomarna angett att de lämnat platsen innan vittnet kom dit, anser Tingsrätten i Karlstad att det inte kan uteslutas att några andra ungdomar, en tjej och två killar, hunnit komma dit och lämnat platsen på samma sätt som de tre åtalade ungdomarna säger att de gjorde. Det finns även avvikelser i signalement på en av ungdomarna.

Lättade och glada

Därmed frias de alla tre från grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Både jag och min klient är väldigt nöjda och glada att Tingsrätten håller med om att det inte går att utesluta andra gärningsmän. Det är vad vi drivit hela tiden. Min klient är ung och det här har påverkat hela familjen under ett halvår, så de är väldigt lättade, säger Viktor Falkenström, den åtalade tjejens försvarsadvokat.

Åklagare Ludmila Pronko har semester och har inte gått att nå. Hon har till den 22 augusti på sig att överklaga Tingsrättens dom.

– Jag har sagt till min klient att det här är en delseger men att det alltid finns en risk för överklagande vid ett frikännande, säger Viktor Falkenström.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.