2016-07-05 06:00

2016-07-19 10:43

Jan-Erik, djurens hjälte

VÄRMLAND: "Kärleken till djuren driver mig"

I Sverige finns det i dag över 100 000 hemlösa katter. Djur utan hem och utan en familj som tar hand om dem. Någon som försöker minska antalet hemlösa katter i Värmland är Jan-Erik Ek.

För cirka fem år sedan började Jan-Erik det ensamidella arbetet ”Djurtransporten i Värmland”, vars huvudsyfte är att transportera sjuka och skadade djur. Men hans hjärta har brunnit för att hjälpa hemlösa djur, främst katter, sedan länge. Redan 2001 började han hjälpa hemlösa katter och stödja katthem.

Djurälskare

Idén till ”Djurtransporten” kom när han läste om alla hemlösa katter som finns i Sverige, utan att någon organisation hjälper till.

– Svensk djurambulans finns ju, men de är inte etablerade i Värmland tyvärr, berättar Jan-Erik.

Han är själv uppväxt med katt och äger idag fyra katter, två kommer från katthem och två vildkatter, som hamnat hos honom genom ett katthem.

Till vardags studerar Jan-Erik till undersköterska, studier han bara har en termin kvar av. Ibland har det blivit tufft att orka plugga en hel dag om någon har ringt om ett skadat djur under natten berättar han. För det är oftast mitt i natten som ”djurtransportens” jourtelefonen ringer och då åker han självklart ut, oavsett årstid och oavsett tid.

För alla husdjur

Även om Jan-Erik fokuserar mycket på katter så är alla husdjursägare välkomna att kontakta djurtransporten om de skulle behöva hjälp med ett skadat djur.

– Kanske inte om du har en ko, eller häst, det blir svårt att transportera, tillägger han. Jag håller på att spara ihop till en stålbur till bagageluckan, men de kostar en del. Så om en hund behöver transport är det viktigt att ägaren har ett säkerhetssele, annars får jag inte köra den fortsätter han.

Eftersom det är en ensam ideellt arbete så är Jan-Erik beroende av donationer och sponsorer. Ibland går det flera månader utan en enda donation, vilket försvårar arbetet. Eftersom han täcker hela Värmland så blir det en hel del bensinpengar, men även utgifter för kattmat, plasthandskar och avmaskning tillkommer.

– Bristen på pengar ska inte vara skälet till att ett djur inte får hjälp, säger han och fortsätter sedan, om folk vill skänka pengar, för bensin eller kattmat är det välkommet.

Många sommarkatter

Han poängterar också att nu under sommaren ökar antalet påkörda och övergivna katter, då många väljer att skaffa katt över sommaren men släpper ut den i naturen när sommaren är över.

– Folk tror att katter klarar sig själva, men det gör de inte. Katter är ingen leksak som man sen kan lämna när man tröttnar, säger han uppgivet.

För cirka fem år sedan började Jan-Erik det ensamidella arbetet ”Djurtransporten i Värmland”, vars huvudsyfte är att transportera sjuka och skadade djur. Men hans hjärta har brunnit för att hjälpa hemlösa djur, främst katter, sedan länge. Redan 2001 började han hjälpa hemlösa katter och stödja katthem.

Djurälskare

Idén till ”Djurtransporten” kom när han läste om alla hemlösa katter som finns i Sverige, utan att någon organisation hjälper till.

– Svensk djurambulans finns ju, men de är inte etablerade i Värmland tyvärr, berättar Jan-Erik.

Han är själv uppväxt med katt och äger idag fyra katter, två kommer från katthem och två vildkatter, som hamnat hos honom genom ett katthem.

Till vardags studerar Jan-Erik till undersköterska, studier han bara har en termin kvar av. Ibland har det blivit tufft att orka plugga en hel dag om någon har ringt om ett skadat djur under natten berättar han. För det är oftast mitt i natten som ”djurtransportens” jourtelefonen ringer och då åker han självklart ut, oavsett årstid och oavsett tid.

För alla husdjur

Även om Jan-Erik fokuserar mycket på katter så är alla husdjursägare välkomna att kontakta djurtransporten om de skulle behöva hjälp med ett skadat djur.

– Kanske inte om du har en ko, eller häst, det blir svårt att transportera, tillägger han. Jag håller på att spara ihop till en stålbur till bagageluckan, men de kostar en del. Så om en hund behöver transport är det viktigt att ägaren har ett säkerhetssele, annars får jag inte köra den fortsätter han.

Eftersom det är en ensam ideellt arbete så är Jan-Erik beroende av donationer och sponsorer. Ibland går det flera månader utan en enda donation, vilket försvårar arbetet. Eftersom han täcker hela Värmland så blir det en hel del bensinpengar, men även utgifter för kattmat, plasthandskar och avmaskning tillkommer.

– Bristen på pengar ska inte vara skälet till att ett djur inte får hjälp, säger han och fortsätter sedan, om folk vill skänka pengar, för bensin eller kattmat är det välkommet.

Många sommarkatter

Han poängterar också att nu under sommaren ökar antalet påkörda och övergivna katter, då många väljer att skaffa katt över sommaren men släpper ut den i naturen när sommaren är över.

– Folk tror att katter klarar sig själva, men det gör de inte. Katter är ingen leksak som man sen kan lämna när man tröttnar, säger han uppgivet.

  • Johanna Lindholm