2016-04-06 06:00

2016-04-06 06:00

Först ut med byggåterbruk

HAMMARÖ: Som första kommun i Värmland satsar Hammarö på byggåterbruk

När du åker till tippen är det oftast för att slänga något. Men fler och fler återvinningscentraler satsar på återbruk. På Hammarö utökas återbruket med start i dag onsdag.

Kläder, hushållsartiklar, inredningsprylar, leksaker och möbler har sedan tidigare kunnat lämnas in för återanvändning på Hammarö ÅC. Från och med nu går det också att lämna in helt byggmaterial som toaletter och handfat, vitvaror, elektronik, trädgårdsmaskiner och cyklar för återanvändning, i stället för att slänga det.

En vinst för både miljön och plånboken enligt kommunens renhållningssamordnare Emil Florell.

Gratis att återbruka

– Som det varit fram till nu har man som kommuninvånare fått betala för att lämna in avfall som inte är hushållsavfall, som byggavfall. När vi nu öppnar upp för den här möjligheten blir det gratis. Men då ska det vara helt och kunna återanvändas. Inte skräp alltså, det får man fortfarande slänga i respektive container.

Den extra avgiften för byggavfall tas ut eftersom det kostar pengar för återvinningscentralen att deponera den typen av avfall.

Så när du, som småföretagare eller privatperson på Hammarö, river ut ett fungerande badrum eller kök, för ett nytt och fräscht, så kan alltså någon annan få nytta av prylarna. Men det går inte att åka dit och plocka med sig saker därifrån. De hämtas av Peter Sörensen på Byggreturen som rengör, lagar och fixar till innan de kan säljas vidare.

Vi är redo

– Det här måste göras i samhället och jag tror människor är oerhört redo, i tanken. Men när man väl står här på återvinningen, med hyrd kärra ett par timmar och ska hinna med det mellan barnens träning, besök hos svärmor och grillkväll, kan det vara lättare att bara slänga allt. Så då måste det vara smidigt och finnas på samma ställe. Nu har man valmöjligheten att återbruka i stället för att bara slänga, säger Peter Sörensen.

I dag onsdag klockan 10 är första dagen byggåterbruket är öppet. Det finns precis till höger när man svänger in på återvinningscentralen.

Hoppas på fler

Hammarö är redan i dag bra på återanvändning. Under 2015 lämnades 85 ton material till Myrornas insamling av kläder, möbler och hushållsprylar.

– Vi tycker det är ett bra samarbete med Byggreturen där sakerna kommer till nytta för en billig penning i stället för att de ska dumpas som skräp. Kretsloppsparker finns redan i större städer men vi satsar på att bli den bästa lilla kommunen på återbruk. Hoppas att det sprider sig även till andra kommuner i länet och landet, säger Emil Florell.

Kläder, hushållsartiklar, inredningsprylar, leksaker och möbler har sedan tidigare kunnat lämnas in för återanvändning på Hammarö ÅC. Från och med nu går det också att lämna in helt byggmaterial som toaletter och handfat, vitvaror, elektronik, trädgårdsmaskiner och cyklar för återanvändning, i stället för att slänga det.

En vinst för både miljön och plånboken enligt kommunens renhållningssamordnare Emil Florell.

Gratis att återbruka

– Som det varit fram till nu har man som kommuninvånare fått betala för att lämna in avfall som inte är hushållsavfall, som byggavfall. När vi nu öppnar upp för den här möjligheten blir det gratis. Men då ska det vara helt och kunna återanvändas. Inte skräp alltså, det får man fortfarande slänga i respektive container.

Den extra avgiften för byggavfall tas ut eftersom det kostar pengar för återvinningscentralen att deponera den typen av avfall.

Så när du, som småföretagare eller privatperson på Hammarö, river ut ett fungerande badrum eller kök, för ett nytt och fräscht, så kan alltså någon annan få nytta av prylarna. Men det går inte att åka dit och plocka med sig saker därifrån. De hämtas av Peter Sörensen på Byggreturen som rengör, lagar och fixar till innan de kan säljas vidare.

Vi är redo

– Det här måste göras i samhället och jag tror människor är oerhört redo, i tanken. Men när man väl står här på återvinningen, med hyrd kärra ett par timmar och ska hinna med det mellan barnens träning, besök hos svärmor och grillkväll, kan det vara lättare att bara slänga allt. Så då måste det vara smidigt och finnas på samma ställe. Nu har man valmöjligheten att återbruka i stället för att bara slänga, säger Peter Sörensen.

I dag onsdag klockan 10 är första dagen byggåterbruket är öppet. Det finns precis till höger när man svänger in på återvinningscentralen.

Hoppas på fler

Hammarö är redan i dag bra på återanvändning. Under 2015 lämnades 85 ton material till Myrornas insamling av kläder, möbler och hushållsprylar.

– Vi tycker det är ett bra samarbete med Byggreturen där sakerna kommer till nytta för en billig penning i stället för att de ska dumpas som skräp. Kretsloppsparker finns redan i större städer men vi satsar på att bli den bästa lilla kommunen på återbruk. Hoppas att det sprider sig även till andra kommuner i länet och landet, säger Emil Florell.

Nytt återbruk på Hammarö ÅC

Detta kan du från onsdag lämna till återbruk:

Bygg: Toaletter, handfat, badkar, badrumsinredning, köksinredning, diskbänkar, fönster och dörrar med karm, hela byggvaror

Vitvaror: Alla fungerande vitvaror

Cyklar: Cyklar som är hela eller har mindre defekter

Trädgårdsmaskiner: fungerande gräsklippare eller andra trädgårdsmaskiner

Elektronik: fungerande elektronik