2016-03-24 10:43

2016-03-24 14:33

Kommunen avvecklar Sätterstrand

HAMMARÖ: Det finns ingen politisk majoritet att driva det vidare

(UPPDATERAD) Det kommunala bolaget Sätterstrand Business Park AB kommer att avvecklas. Det meddelade kommunalrådet Siw Gidlöf vid en presskonferens på torsdagen.

När försvaret lämnade lokalerna på Sätterstrand 2006 fattade Hammarö kommun beslutet att göra en storsatsning på grön IT, miljö och hälsa. 2007 var man i gång med att hyra ut lokaler till företag och började sedan bygga en stor miljömedveten serverhall.

Från 2009, då aktiebolaget bildades, och fram till nu har Hammarö kommun gått in med aktieägartillskott på runt 40 miljoner kronor för att säkra bolaget. Kommunen har fått tillbaka intäkter i form av hyra, men inte tillräckligt mycket.

I början av mars i år var halva det egna bundna kapitalet, på tre miljoner kronor, förbrukat och bolagets styrelsen behövde omedelbart göra en kontrollbalansräkning. Redan då flaggade kommunstyrelsens ordförande Siw Gidlöf (S) för att bolaget Sätterstrand kunde komma att avvecklas.

I torsdags stod de inför faktum, Sätterstrand Business Park AB avvecklas.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att Sätterstrand återgår till den form det startade i 2007, i kommunal drift. Det fanns ingen politisk majoritet att driva det vidare. Kommunen äger lokalerna och hyresgästerna finns kvar och berörs inte av att bolaget avvecklas, säger Siw Gidlöf.

För att klara avvecklingen, som kommer ta 6 till 8 månader, tillför Hammarö kommun ett sista aktieägartillskott i bolaget på 6 miljoner kronor.

Hur många personer berörs?

– Det finns en vd och ytterligare en och en halv tjänst, så tre personer. Vd:n kan ju inte sitta kvar. Vad vi gör med de med andra tjänsterna är i nuläget inte klart.

Siw Gidlöf ser inte något problem med att kommunen driver Sätterstrand, även om Socialdemokraterna hellre hade velat driva det vidare i bolagsform.

– Företagsparken går runt men serverhallen är till stor del outnyttjad. Vi har haft fyra förlorade år, under det borgerliga styret, med okunskap om möjligheterna och avsaknad av ambition att utveckla verksamheten. Därför står vi där vi är i dag och tvingas ta det här beslutet.

– Vi ångrar inte satsningen eftersom det fanns en framtidstro och utvecklingen inom IT, och det är en fantastisk hall. Men vi var väl för tidigt ute, fortsätter hon.

Hur verksamheten ska vändas från förlust till lönsamhet i kommunal regi har Siw Gidlöf inget svar på i dagsläget.

– Det är en process som påbörjas efter att bolaget avvecklats.

När försvaret lämnade lokalerna på Sätterstrand 2006 fattade Hammarö kommun beslutet att göra en storsatsning på grön IT, miljö och hälsa. 2007 var man i gång med att hyra ut lokaler till företag och började sedan bygga en stor miljömedveten serverhall.

Från 2009, då aktiebolaget bildades, och fram till nu har Hammarö kommun gått in med aktieägartillskott på runt 40 miljoner kronor för att säkra bolaget. Kommunen har fått tillbaka intäkter i form av hyra, men inte tillräckligt mycket.

I början av mars i år var halva det egna bundna kapitalet, på tre miljoner kronor, förbrukat och bolagets styrelsen behövde omedelbart göra en kontrollbalansräkning. Redan då flaggade kommunstyrelsens ordförande Siw Gidlöf (S) för att bolaget Sätterstrand kunde komma att avvecklas.

I torsdags stod de inför faktum, Sätterstrand Business Park AB avvecklas.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att Sätterstrand återgår till den form det startade i 2007, i kommunal drift. Det fanns ingen politisk majoritet att driva det vidare. Kommunen äger lokalerna och hyresgästerna finns kvar och berörs inte av att bolaget avvecklas, säger Siw Gidlöf.

För att klara avvecklingen, som kommer ta 6 till 8 månader, tillför Hammarö kommun ett sista aktieägartillskott i bolaget på 6 miljoner kronor.

Hur många personer berörs?

– Det finns en vd och ytterligare en och en halv tjänst, så tre personer. Vd:n kan ju inte sitta kvar. Vad vi gör med de med andra tjänsterna är i nuläget inte klart.

Siw Gidlöf ser inte något problem med att kommunen driver Sätterstrand, även om Socialdemokraterna hellre hade velat driva det vidare i bolagsform.

– Företagsparken går runt men serverhallen är till stor del outnyttjad. Vi har haft fyra förlorade år, under det borgerliga styret, med okunskap om möjligheterna och avsaknad av ambition att utveckla verksamheten. Därför står vi där vi är i dag och tvingas ta det här beslutet.

– Vi ångrar inte satsningen eftersom det fanns en framtidstro och utvecklingen inom IT, och det är en fantastisk hall. Men vi var väl för tidigt ute, fortsätter hon.

Hur verksamheten ska vändas från förlust till lönsamhet i kommunal regi har Siw Gidlöf inget svar på i dagsläget.

– Det är en process som påbörjas efter att bolaget avvecklats.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.