2016-03-22 18:40

2016-03-22 18:40

Så kan Hallersrud utvecklas

HAMMARÖ: "Kommunen gör ett omtag efter de diskussioner som varit"

Nu finns planprogrammet för Hallersrud utställt på Hammarö kommun. Det innehåller bland annat fem olika förslag för utvecklad industritomt, plan för 60 villor och för gamla skolan.

I slutet av september 2015 skrev NWT om krocken mellan en växande industritomt i direkt anslutning till villaområdet på Hallersrud på Hammarö.

Företaget, som köper in, renoverar och säljer jordbruksmaskiner och liknande, har expanderat och för länge sedan växt ur sin lokal. Det har lett till att fler och fler maskiner, fordon med tillbehör står på tomten och längs med infarten till bostadsområdet Hallersrud.

Förre kommunarkitekten föreslog en stor lagerbyggnad för förvaring av maskinerna på andra sidan vägen från företaget. Men efter protester från de boende blev det aldrig av. Kommunen lovade att ta fram ett planprogram för hela området för att på demokratisk väg få fram en lösning som alla inblandade kan acceptera.

– Kommunen gör ett omtag efter de diskussioner som varit. Det blir samrådsmöte kring planen den 6 april och då är alla välkomna till Sockenstugan för att diskutera. Industrin är etablerad i området så alla fem förslag innebär att det finns kvar. Det är viktigt att alla får säga sitt, både företaget och de boende, säger kommunalrådet Siw Gidlöf (S).

Förutom olika förslag till företagsexpansion finns förslag på nya bilvägar och gång- och cykelvägar.

Planprogrammet innehåller även ett förslag för placering av 60 bostäder.

– Men det är bara förslag. Dessutom uppmanar vi till förslag på vad de gamla skollokalerna kan användas till. Den äldsta byggnaden behöver renoveras, men den andra, med matsal, är inte fullt så gammal. Paviljongerna som fanns där ska bort, om de inte redan är borttagna, säger Siw Gidlöf.

Om ett av förslagen kan godtas, väntar en detaljplan av området.

– Så det tar minst ett år innan en förändring av området kan påbörjas.

Planprogrammet finns utställt på kommunhuset och i biblioteket i Skoghall, samt på Hammarö kommuns hemsida.

I slutet av september 2015 skrev NWT om krocken mellan en växande industritomt i direkt anslutning till villaområdet på Hallersrud på Hammarö.

Företaget, som köper in, renoverar och säljer jordbruksmaskiner och liknande, har expanderat och för länge sedan växt ur sin lokal. Det har lett till att fler och fler maskiner, fordon med tillbehör står på tomten och längs med infarten till bostadsområdet Hallersrud.

Förre kommunarkitekten föreslog en stor lagerbyggnad för förvaring av maskinerna på andra sidan vägen från företaget. Men efter protester från de boende blev det aldrig av. Kommunen lovade att ta fram ett planprogram för hela området för att på demokratisk väg få fram en lösning som alla inblandade kan acceptera.

– Kommunen gör ett omtag efter de diskussioner som varit. Det blir samrådsmöte kring planen den 6 april och då är alla välkomna till Sockenstugan för att diskutera. Industrin är etablerad i området så alla fem förslag innebär att det finns kvar. Det är viktigt att alla får säga sitt, både företaget och de boende, säger kommunalrådet Siw Gidlöf (S).

Förutom olika förslag till företagsexpansion finns förslag på nya bilvägar och gång- och cykelvägar.

Planprogrammet innehåller även ett förslag för placering av 60 bostäder.

– Men det är bara förslag. Dessutom uppmanar vi till förslag på vad de gamla skollokalerna kan användas till. Den äldsta byggnaden behöver renoveras, men den andra, med matsal, är inte fullt så gammal. Paviljongerna som fanns där ska bort, om de inte redan är borttagna, säger Siw Gidlöf.

Om ett av förslagen kan godtas, väntar en detaljplan av området.

– Så det tar minst ett år innan en förändring av området kan påbörjas.

Planprogrammet finns utställt på kommunhuset och i biblioteket i Skoghall, samt på Hammarö kommuns hemsida.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.