2016-02-19 15:56

2016-02-19 19:39

Hawaiifest invigde det nya solrummet

SKOGHALL: Ljus, värme och vågskvalp

Den konstgjorda solen sken. Det var varmt och gott. I fåtöljer och rullstolar satt gästerna och njöt av paraplydrinkar, vindruvor, ananas, vattenmelon och flera sorters snittar. I bakgrunden hördes både vågskvalp och Hawaiimusik.

På fredagen invigdes det nya solrummet på äldreboendet Gunnarskärsgården på Skoghall. När NWT kom på besök vid tiotiden var det redan fullsatt och i entréhall och korridor var det en lång kö av hyresgäster som väntade i sina rullstolar på deras tur.

Tolv åt gången

Tolv åt gången fick chansen att njuta av en stunds solsemester på hemmaplan, antingen i en korgstol eller i den egna rullstolen. Från taket lyser en konstgjord sol. Från högtalare strömmar ljudet av vågskvalp inspelat vid någon havsstrand. Och på väggarna är täckta av stora fototapeter med färgrika motiv från varmare trakter än vad Skoghall och Hammarö kan erbjuda.

Solrummet har varit i bruk i en hel månad och likadant med motsvarande rum på Björkhagsgården, Hammarö kommuns andra äldreboende. Så nu var det hög tid för invigning.

För att förgylla dagen bjöd Gunnarskärsgården sina hyresgäster på Hawaiifest. Det var mycket blommigt bland de anställdas kläder. Ur en högtalare ute i korridoren strömmade Hawaiimusik. Och från en bar i ett hörn av solrummet serverades paraplydrinkar, vindruvor, vattenmelon, ananas och flera sorteras hemgjorda snittar från Gunnarskärsgårdens eget kök.

– Det finns forskning som visar att gamla människor påverkas positivt av värmen och solen och av att lyssna på lugna vågskvalpet, berättar Annika Lückner som är biträdande socialchef i Hammarö kommun.

Idén till att inrätta solrum på äldreboendena fick man när man besökte den årliga kvalitetsmässan i Göteborg.

Mässbesök

– Vi träffade en utställare som kunde erbjuda det här konceptet. Vi tog det med oss hem och berättade om det för våra politiker. Och de nappade på det.

– Jag hoppas och tror att solrummen kommer att glädja många inom vår verksamhet, sade Solveig Gard när hon höll sitt invigningstal.

Silveig Gard är ordförande i socialnämnden.

Plats för att må gott

– Jag hoppas också att solrummen blir platser att må gott i och att de därmed också bidrar till en ökad nöjdhet med de aktiviteter som genomförs på våra särskilda boenden i Hammarö kommun, sade hon också.

Och så blir det nog också om man ska döma av de solnjutare som NWT talade med.

– Det här känns riktigt bra, berättade Vaspi Gustafsson.

På fredagen invigdes det nya solrummet på äldreboendet Gunnarskärsgården på Skoghall. När NWT kom på besök vid tiotiden var det redan fullsatt och i entréhall och korridor var det en lång kö av hyresgäster som väntade i sina rullstolar på deras tur.

Tolv åt gången

Tolv åt gången fick chansen att njuta av en stunds solsemester på hemmaplan, antingen i en korgstol eller i den egna rullstolen. Från taket lyser en konstgjord sol. Från högtalare strömmar ljudet av vågskvalp inspelat vid någon havsstrand. Och på väggarna är täckta av stora fototapeter med färgrika motiv från varmare trakter än vad Skoghall och Hammarö kan erbjuda.

Solrummet har varit i bruk i en hel månad och likadant med motsvarande rum på Björkhagsgården, Hammarö kommuns andra äldreboende. Så nu var det hög tid för invigning.

För att förgylla dagen bjöd Gunnarskärsgården sina hyresgäster på Hawaiifest. Det var mycket blommigt bland de anställdas kläder. Ur en högtalare ute i korridoren strömmade Hawaiimusik. Och från en bar i ett hörn av solrummet serverades paraplydrinkar, vindruvor, vattenmelon, ananas och flera sorteras hemgjorda snittar från Gunnarskärsgårdens eget kök.

– Det finns forskning som visar att gamla människor påverkas positivt av värmen och solen och av att lyssna på lugna vågskvalpet, berättar Annika Lückner som är biträdande socialchef i Hammarö kommun.

Idén till att inrätta solrum på äldreboendena fick man när man besökte den årliga kvalitetsmässan i Göteborg.

Mässbesök

– Vi träffade en utställare som kunde erbjuda det här konceptet. Vi tog det med oss hem och berättade om det för våra politiker. Och de nappade på det.

– Jag hoppas och tror att solrummen kommer att glädja många inom vår verksamhet, sade Solveig Gard när hon höll sitt invigningstal.

Silveig Gard är ordförande i socialnämnden.

Plats för att må gott

– Jag hoppas också att solrummen blir platser att må gott i och att de därmed också bidrar till en ökad nöjdhet med de aktiviteter som genomförs på våra särskilda boenden i Hammarö kommun, sade hon också.

Och så blir det nog också om man ska döma av de solnjutare som NWT talade med.

– Det här känns riktigt bra, berättade Vaspi Gustafsson.