2015-12-01 18:11

2015-12-01 18:11

Fler platser för flyktingar

HAMMARÖ: Det finns kapacitet att hjälpa till

Platsbrist har länge varit förklaringen till att Hammarö kommun tagit emot ytterst få flyktingar. Under hösten har man hittat flera hundra platser och det finns kapacitet för fler.

Den förste oktober kunde Hammarö kommun, tillsammans med privata aktörer, lämna in förslag på 300 tillfälliga asylplatser till Migrationsverket. Vissa platser kunde erbjudas redan veckan därpå medan andra skulle ta längre tid att få fram, enligt kommunalrådet Siw Gidlöf.

– På Sätter finns det sedan tidigare hem för ensamkommande flyktingbarn. Just nu har vi två hem där med 80 ungdomar och det finns utrymme för ett boende till. På Sätter finns dessutom två hus för tillfälliga ankomstboenden som har kapacitet för 70 personer. Där finns i dag 63, säger Sven-Arne Rundin, tf byggchef på miljö och byggförvaltningen.

I gamla Hammarö gymnasieskola finns det också platser.

– Socialförvaltningen förfogar över några lägenheter men vandrarhemmet är nu omvandlat till ankomstboende. Och vi har kapacitet att ta emot fler om det kniper. Stora Enso har lokaler på sitt område som kan disponeras, fortsätter han.

Sedan tidigare har Hammarö kommun ett avtal med Migrationsverket om att ta emot 85 nyanlända personer med permanent uppehållstillstånd under en treårsperiod samt plats för 24 ensamkommande ungdomar.

Den förste oktober kunde Hammarö kommun, tillsammans med privata aktörer, lämna in förslag på 300 tillfälliga asylplatser till Migrationsverket. Vissa platser kunde erbjudas redan veckan därpå medan andra skulle ta längre tid att få fram, enligt kommunalrådet Siw Gidlöf.

– På Sätter finns det sedan tidigare hem för ensamkommande flyktingbarn. Just nu har vi två hem där med 80 ungdomar och det finns utrymme för ett boende till. På Sätter finns dessutom två hus för tillfälliga ankomstboenden som har kapacitet för 70 personer. Där finns i dag 63, säger Sven-Arne Rundin, tf byggchef på miljö och byggförvaltningen.

I gamla Hammarö gymnasieskola finns det också platser.

– Socialförvaltningen förfogar över några lägenheter men vandrarhemmet är nu omvandlat till ankomstboende. Och vi har kapacitet att ta emot fler om det kniper. Stora Enso har lokaler på sitt område som kan disponeras, fortsätter han.

Sedan tidigare har Hammarö kommun ett avtal med Migrationsverket om att ta emot 85 nyanlända personer med permanent uppehållstillstånd under en treårsperiod samt plats för 24 ensamkommande ungdomar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.