2015-12-01 17:23

2015-12-01 17:23

"Det är en ny epok i Hammarös historia"

HAMMARÖ: 170 nya boenden i år och fler planarbeten pågår

Det har inte byggts så många lägenheter i Hammarö kommun på 25 år. På tisdagen togs ett rejält skoptag för bygget av ytterligare två punkthus i Lillängshamnen.

För 25 år sedan, när HSB byggde flerfamiljshus på Mörmogärdet, skålade kommunalrådet Siw Gidlöf med dåvarande vd för HSB Värmland i ett par fina glas. Vid lunchtid i tisdags plockade hon fram dem igen ur sin kartong.

– Då var jag ordförande i socialnämnden och höll i invigningen. Jag fick glasen av honom med löftet om att de skulle användas igen när HSB bygger på Hammarö. Jag sparade dem och nu är det dags att skåla för nya fina lägenheter med nya vd:n Annette Björkman!

Försäljningen påbörjades i juni och 43 av de 47 bostadsrätterna är redan sålda. De blivande grannarna var alla inbjudna till lunch vid bygget efter första spadtaget. Ett spadtag som inte gjordes av kommunalrådet som brukligt. Den här gången fick en av de boende kliva upp i en grävmaskin och skopa ett rejält tag.

Hur kändes det där?

– Det var läskigt. Det kändes som den skulle tippa framåt. Men nu har jag varit med och lagt grunden till vårt nya boende, säger Marianne Carlsson.

Varför har ni köpt lägenhet här?

– Därför att det är finaste läget i hela Värmland! Och det är ett bra pris. Jag och maken flyttar från en villa på Jonsbol till en trea på femte våningen i det norra huset. Vi har ett fritidshus på Takene så sen kan vi ta båten dit från lägenheten.

Som NWT berättade redan i mars blir det två flerfamiljshus i sju våningar, elva tvåor, 32 treor och fyra fyror. Priserna ligger från 1,1 miljon till 2,8 miljoner kronor i insats och hyror från 3 200 till 6 900 kronor.

– Alla lägenheter har öppen planlösning och stora inglasade balkonger i söderläge. Utsikten är det viktigaste och alla kan se ut över Vänern, säger Dan Anders Persson, arkitekt på Mondo.

Peab är totalentreprenör och inflyttning sker våren 2017. Innan dess ska 4 000 kubikmeter bergschakt bort, platta gjutas så husen kan resas i mars 2016.

Intill dessa startade Hammaröbostäder i september bygget av 62 hyreslägenheter i två punkthus. De är inflyttningsklara i december 2016. Och ytterligare lägenheter är planerade i området.

– Kommunen äger tomten intill, gamla Trofédepån eller gamla vattenverket. Där skissas det på fyra våningar höga terrasshus i etage. Också med utsikt över Vänern, säger Sven-Arne Rundin, tf byggchef på miljö- och byggförvaltningen.

Ytterligare påbörjade byggen på Hammarö i år är 24 villor på Rud Ängen, drygt 20 villor och 12 Myresjöhus Start living på Gråberg vid Bärstadsskolan, Lundbergs nio villatomter, BoByggs nio parhus och Nordisk Boutvecklings drygt 50 radhus på Rosenlund Lövnäs.

– Och på västra Tye står två villor klara och planarbete pågår för en förtätning där ute till 2017. Hammarö växer vansinnigt fort just nu. Bara i år har vi 170 nya boenden, en riktig byggboom och ännu fler som vill flytta hit, säger Sven-Arne Rundin.

För 25 år sedan, när HSB byggde flerfamiljshus på Mörmogärdet, skålade kommunalrådet Siw Gidlöf med dåvarande vd för HSB Värmland i ett par fina glas. Vid lunchtid i tisdags plockade hon fram dem igen ur sin kartong.

– Då var jag ordförande i socialnämnden och höll i invigningen. Jag fick glasen av honom med löftet om att de skulle användas igen när HSB bygger på Hammarö. Jag sparade dem och nu är det dags att skåla för nya fina lägenheter med nya vd:n Annette Björkman!

Försäljningen påbörjades i juni och 43 av de 47 bostadsrätterna är redan sålda. De blivande grannarna var alla inbjudna till lunch vid bygget efter första spadtaget. Ett spadtag som inte gjordes av kommunalrådet som brukligt. Den här gången fick en av de boende kliva upp i en grävmaskin och skopa ett rejält tag.

Hur kändes det där?

– Det var läskigt. Det kändes som den skulle tippa framåt. Men nu har jag varit med och lagt grunden till vårt nya boende, säger Marianne Carlsson.

Varför har ni köpt lägenhet här?

– Därför att det är finaste läget i hela Värmland! Och det är ett bra pris. Jag och maken flyttar från en villa på Jonsbol till en trea på femte våningen i det norra huset. Vi har ett fritidshus på Takene så sen kan vi ta båten dit från lägenheten.

Som NWT berättade redan i mars blir det två flerfamiljshus i sju våningar, elva tvåor, 32 treor och fyra fyror. Priserna ligger från 1,1 miljon till 2,8 miljoner kronor i insats och hyror från 3 200 till 6 900 kronor.

– Alla lägenheter har öppen planlösning och stora inglasade balkonger i söderläge. Utsikten är det viktigaste och alla kan se ut över Vänern, säger Dan Anders Persson, arkitekt på Mondo.

Peab är totalentreprenör och inflyttning sker våren 2017. Innan dess ska 4 000 kubikmeter bergschakt bort, platta gjutas så husen kan resas i mars 2016.

Intill dessa startade Hammaröbostäder i september bygget av 62 hyreslägenheter i två punkthus. De är inflyttningsklara i december 2016. Och ytterligare lägenheter är planerade i området.

– Kommunen äger tomten intill, gamla Trofédepån eller gamla vattenverket. Där skissas det på fyra våningar höga terrasshus i etage. Också med utsikt över Vänern, säger Sven-Arne Rundin, tf byggchef på miljö- och byggförvaltningen.

Ytterligare påbörjade byggen på Hammarö i år är 24 villor på Rud Ängen, drygt 20 villor och 12 Myresjöhus Start living på Gråberg vid Bärstadsskolan, Lundbergs nio villatomter, BoByggs nio parhus och Nordisk Boutvecklings drygt 50 radhus på Rosenlund Lövnäs.

– Och på västra Tye står två villor klara och planarbete pågår för en förtätning där ute till 2017. Hammarö växer vansinnigt fort just nu. Bara i år har vi 170 nya boenden, en riktig byggboom och ännu fler som vill flytta hit, säger Sven-Arne Rundin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.