2015-09-09 06:00

2015-09-09 10:38

Gift dig under Prideflagg

HAMMARÖ: Svenska kyrkan fixar vigslar och fika under Värmland Pride

Pridepräst. Under parollen Störst av allt är kärleken kommer Svenska kyrkan marschera till trummor i Prideparaden på lördag. För prästen Erik Andersson är det viktigt att markera att Svenska kyrkan är öppen för alla.

Det är fortfarande inte alltid enkelt att känna sig inkluderad i den kristna församlingen inom Svenska kyrkan. Det trots att Svenska kyrkan manifesterade att ”alla har rätt att älska den man vill” när de sa ja till samkönade äktenskap 2009.

Erik Andersson är präst i Hammarö församling och förbundsordförande i riksförbundet EKHO. Han får ofta mejl från kristna hbtq-personer som inte mår bra eftersom de inte får ihop de kristna värderingarna med hbtq.

– Svenska kyrkan får alltid bra reaktioner när de deltar i Prideparader, viket vi gjort hela sommaren. Men det finns alltid de som tycker annorlunda och protesterar mot det också. Vi har en förmåga att släta över vår egen historia och tar inte människors erfarenheter på allvar. Biskop Carolina Krook är den enda som uttalat en offentlig ursäkt till hur hbtq-personer behandlats.

Inte framme än

Sedan några månader tillbaka finns ett nytt hbt-nätverk inom Svenska kyrkan.

– Vi tänker att nu är vi framme. Men det är vi inte. Vi måste fortsätta kämpa och inte släppa taget om frågan.

Det går inom Karstads stift att bjuda in Erik Andersson till sin församling för att prata kring temat hbtq under rubriken Varje människa är en berättelse.

– Jag har varit ute i en del, men långt ifrån alla, och mött en stor nyfikenhet och vilja att veta mer. Det finns inget jättetryck i stiftet eftersom biskop Esbjörn Hagberg inte har prioriterat de frågorna och biskopen är en otroligt viktig symbolperson.

Säg ja på udden

Erik Andersson poängterar vikten av att sätta i gång tankarna, att först sätta fingret på sin egen situation för att sedan kunna se och förhålla sig till andras.

– Lars Gårdfeldt, präst från Kristinehamn, och Margareta Brandby-Cöster, präst i Karlstad, har betytt mycket som inspiratörer.

Erik Andersson är förlovad med sin sambo Kim. Men deras vigsel får vänta längre än till på lördag. Då ska han jobba och viga de par som vill, längst ut på Sandgrundudden, timmarna innan Prideparaden drar i gång.

– Det ska bli spännande att se hur många som kommer. Det ska inte bli något hbtq-jippo utan en fin och värdig stund för dem som vill säga ja till varandras kärlek. Att göra det under Pride kan vara en manifestation för något en tror på.

Förutom vigsel klockan 13–15, som kräver hindersprövning, och marsch till trummor i paraden så är ungdomsbussen på plats i museiparken för fika, samtal och normkritiska övningar. Klockan18 håller Erik Andersson en regnbågsmässa i Norrstrandskyrkan.

Det är fortfarande inte alltid enkelt att känna sig inkluderad i den kristna församlingen inom Svenska kyrkan. Det trots att Svenska kyrkan manifesterade att ”alla har rätt att älska den man vill” när de sa ja till samkönade äktenskap 2009.

Erik Andersson är präst i Hammarö församling och förbundsordförande i riksförbundet EKHO. Han får ofta mejl från kristna hbtq-personer som inte mår bra eftersom de inte får ihop de kristna värderingarna med hbtq.

– Svenska kyrkan får alltid bra reaktioner när de deltar i Prideparader, viket vi gjort hela sommaren. Men det finns alltid de som tycker annorlunda och protesterar mot det också. Vi har en förmåga att släta över vår egen historia och tar inte människors erfarenheter på allvar. Biskop Carolina Krook är den enda som uttalat en offentlig ursäkt till hur hbtq-personer behandlats.

Inte framme än

Sedan några månader tillbaka finns ett nytt hbt-nätverk inom Svenska kyrkan.

– Vi tänker att nu är vi framme. Men det är vi inte. Vi måste fortsätta kämpa och inte släppa taget om frågan.

Det går inom Karstads stift att bjuda in Erik Andersson till sin församling för att prata kring temat hbtq under rubriken Varje människa är en berättelse.

– Jag har varit ute i en del, men långt ifrån alla, och mött en stor nyfikenhet och vilja att veta mer. Det finns inget jättetryck i stiftet eftersom biskop Esbjörn Hagberg inte har prioriterat de frågorna och biskopen är en otroligt viktig symbolperson.

Säg ja på udden

Erik Andersson poängterar vikten av att sätta i gång tankarna, att först sätta fingret på sin egen situation för att sedan kunna se och förhålla sig till andras.

– Lars Gårdfeldt, präst från Kristinehamn, och Margareta Brandby-Cöster, präst i Karlstad, har betytt mycket som inspiratörer.

Erik Andersson är förlovad med sin sambo Kim. Men deras vigsel får vänta längre än till på lördag. Då ska han jobba och viga de par som vill, längst ut på Sandgrundudden, timmarna innan Prideparaden drar i gång.

– Det ska bli spännande att se hur många som kommer. Det ska inte bli något hbtq-jippo utan en fin och värdig stund för dem som vill säga ja till varandras kärlek. Att göra det under Pride kan vara en manifestation för något en tror på.

Förutom vigsel klockan 13–15, som kräver hindersprövning, och marsch till trummor i paraden så är ungdomsbussen på plats i museiparken för fika, samtal och normkritiska övningar. Klockan18 håller Erik Andersson en regnbågsmässa i Norrstrandskyrkan.