2015-09-06 20:42

2015-09-07 12:23

Agnes svar från statsministern

HAMMARÖ: 11-åring skrev ett brev och efterlystes av Stefan Löfven på Facebook

När 11-åriga Agnes Olsson såg flyktingströmmarna över Medlehavet blev hon ledsen ville göra något. Skriv ett brev till statsministern svarade föräldrarna. Det gjorde hon, men glömde skriva med sin adress. Då postade Stefan Löfven en film på Facebook.

Det blev ingen vanlig helg hos familjen Olsson på Hammarö. Efter att statsminister Stefan Löfven kontaktat 11-åriga Agnes Olsson via sin Facebooksida gick telefonen varm och journalister från hela Sverige har velat ha en kommentar från Agnes.

Det började med att hon blev ledsen och ville göra något för att hjälpa flyktingarna som just nu flyr över Medlehavet med risk för sina liv.

– Det var i måndags när jag satt fram för tv:n och såg alla bilderna på flyktingarna på nyheterna som jag blev ledsen. Jag frågade mamma och pappa vad jag kunde göra och de föreslog att jag skulle skriva till Stefan Löfven och fråga. Så jag skrev ett brev och skickade det på onsdagen.

Lagar cyklar

Agnes Olsson skrev att hon och hennes pappa hjälper ensamkommande flyktingbarn att laga deras cyklar så de kan cykla och frågade om han hade förslag på vad hon kunde göra mer.

– Sen kom jag på att jag glömde skriva med adressen så han kunde svara mig. Men sen tänkte jag att det viktigaste var att det kom fram att vi behöver göra något nu.

Stefan Löfven blev berörd och spelade in en film där han tackar för brevet och svarar på frågorna. Han postade filmen på sin Facebooksida och uppmanade folk att dela så att svaret kunde nå fram till Agnes.

Det gjorde det och Agnes spelade in en tackfilm som också lades ut på sidan. Båda filmerna har blivit oerhört sedda, gillade och delade.

– Jag ville visa att jag finns på riktigt och att det inte var något pr-trick.

Ringde och tackade

Stefan Löfven ringde också till Agnes och tackade personligen.

– Han tyckte det var roligt att jag skrivit brevet och frågade om vi pratar om flyktingkatastrofen i skolan, och det gör vi. Sen sa han att jag ska fortsätta vara en god kamrat och att alla kan göra någonting. Eftersom Lilla Aktuellt har filmat mig här hemma så tror jag vi kommer se det i skolan. Det kändes pinsamt först men jag måste stå upp för vad jag kämpar för och tror på. Och det gör jag nu.

Nästa gång familjen Olsson besöker Stockholm är de inbjudna på fika hos statsministern.

– Vi var i chock hela familjen, det har varit omtumlande dagar. Det här händer bara en gång i livet, säger Anges Olsson.

Det blev ingen vanlig helg hos familjen Olsson på Hammarö. Efter att statsminister Stefan Löfven kontaktat 11-åriga Agnes Olsson via sin Facebooksida gick telefonen varm och journalister från hela Sverige har velat ha en kommentar från Agnes.

Det började med att hon blev ledsen och ville göra något för att hjälpa flyktingarna som just nu flyr över Medlehavet med risk för sina liv.

– Det var i måndags när jag satt fram för tv:n och såg alla bilderna på flyktingarna på nyheterna som jag blev ledsen. Jag frågade mamma och pappa vad jag kunde göra och de föreslog att jag skulle skriva till Stefan Löfven och fråga. Så jag skrev ett brev och skickade det på onsdagen.

Lagar cyklar

Agnes Olsson skrev att hon och hennes pappa hjälper ensamkommande flyktingbarn att laga deras cyklar så de kan cykla och frågade om han hade förslag på vad hon kunde göra mer.

– Sen kom jag på att jag glömde skriva med adressen så han kunde svara mig. Men sen tänkte jag att det viktigaste var att det kom fram att vi behöver göra något nu.

Stefan Löfven blev berörd och spelade in en film där han tackar för brevet och svarar på frågorna. Han postade filmen på sin Facebooksida och uppmanade folk att dela så att svaret kunde nå fram till Agnes.

Det gjorde det och Agnes spelade in en tackfilm som också lades ut på sidan. Båda filmerna har blivit oerhört sedda, gillade och delade.

– Jag ville visa att jag finns på riktigt och att det inte var något pr-trick.

Ringde och tackade

Stefan Löfven ringde också till Agnes och tackade personligen.

– Han tyckte det var roligt att jag skrivit brevet och frågade om vi pratar om flyktingkatastrofen i skolan, och det gör vi. Sen sa han att jag ska fortsätta vara en god kamrat och att alla kan göra någonting. Eftersom Lilla Aktuellt har filmat mig här hemma så tror jag vi kommer se det i skolan. Det kändes pinsamt först men jag måste stå upp för vad jag kämpar för och tror på. Och det gör jag nu.

Nästa gång familjen Olsson besöker Stockholm är de inbjudna på fika hos statsministern.

– Vi var i chock hela familjen, det har varit omtumlande dagar. Det här händer bara en gång i livet, säger Anges Olsson.