2015-09-04 15:53

2015-09-04 16:14

Han åker till Grekland för att hjälpa till

HAMMARÖ: Inlägg på Facebook har gett stor respons

Flyktingkatastrofen vid Medelhavet har väckt ett enormt engagemang.
Nu åker Hammaröbördige Erik Springer, 31, till grekiska ön Lesbos för att hjälpa till.

På torsdagskvällen publicerade yrkesofficeren Erik Springer ett inlägg på Facebook som omgående fått stor respons.

”Detta är den största katastrofen i Europa sedan andra världskriget och det är inte värdigt 2015 att de behandlas som nu”, skrev han och berättade att han själv kommer att resa till Grekland för att hjälpa till.

– Jag är förbannad på sättet som EU inte tar hand om det här. Det är egentligen bara Sverige och Tyskland som tar någon form av ansvar, säger Erik Springer.

Den 13 september reser han till ön Lesbos.

– Jag har varit i Afghanistan och Kosovo tidigare och vet hur mycket man kan göra på plats med ganska lite medel. Nu har jag möjligheten att vara ledig några dagar – då åker jag ner och hjälper till själv

På mindre än ett dygn har personer som sett hans inlägg på Facebook skänkt cirka 35 000 kronor. Pengar som ska gå till förnödenheter.

– Jag har tittat vad som behövs. Nu när det börjar bli mycket pengar så kommer jag ta med skor och barnkläder ner och eventuellt mjölkersättningspulver. Resten köper jag på plats för pengarna jag fått in. Då handlar det om blöjor, bindor, vattenflaskor och sådana saker, säger han.

Vad säger du om det stora engagemanget som väckts?

– Mycket beror säkert på bilden på treåringen som spolats upp på land. Förhoppningsvis kan det vara en sådan bild som gör att det blir ett före och ett efter den bilden. Det är väl så vi är funtade – att vi måste få något som sticker till ordentligt i hjärtat för att vi ska förstå hur illa det är.

På torsdagskvällen publicerade yrkesofficeren Erik Springer ett inlägg på Facebook som omgående fått stor respons.

”Detta är den största katastrofen i Europa sedan andra världskriget och det är inte värdigt 2015 att de behandlas som nu”, skrev han och berättade att han själv kommer att resa till Grekland för att hjälpa till.

– Jag är förbannad på sättet som EU inte tar hand om det här. Det är egentligen bara Sverige och Tyskland som tar någon form av ansvar, säger Erik Springer.

Den 13 september reser han till ön Lesbos.

– Jag har varit i Afghanistan och Kosovo tidigare och vet hur mycket man kan göra på plats med ganska lite medel. Nu har jag möjligheten att vara ledig några dagar – då åker jag ner och hjälper till själv

På mindre än ett dygn har personer som sett hans inlägg på Facebook skänkt cirka 35 000 kronor. Pengar som ska gå till förnödenheter.

– Jag har tittat vad som behövs. Nu när det börjar bli mycket pengar så kommer jag ta med skor och barnkläder ner och eventuellt mjölkersättningspulver. Resten köper jag på plats för pengarna jag fått in. Då handlar det om blöjor, bindor, vattenflaskor och sådana saker, säger han.

Vad säger du om det stora engagemanget som väckts?

– Mycket beror säkert på bilden på treåringen som spolats upp på land. Förhoppningsvis kan det vara en sådan bild som gör att det blir ett före och ett efter den bilden. Det är väl så vi är funtade – att vi måste få något som sticker till ordentligt i hjärtat för att vi ska förstå hur illa det är.