2015-07-27 15:00

2015-07-27 15:00

"Landet nosar på Europa"

SJU FRÅGOR TILL: Jonas Gunnarsson (S) som ska vara valobservatör i Vitryssland

I september och oktober åker den socialdemokratiske politikern Jonas Gunnarsson till Vitryssland för att observera presidentvalet.
– Det ska bli spännande och intressant.

Att observera ett val – vad innebär det för din del?

– För vår del är det att luska ut om det lever upp till demokratiska standarder.

– Jag åker två gånger. Europarådet skickar ett team på tre personer i september, då ska vi bland annat besöka myndigheter och träffa presidenten och göra en bedömning utifrån det. I oktober ska vi vara ute i lokaler se hur man praktiskt sköter valet.

Har du varit med om att observera val tidigare?

– Valobservationer har jag varit på, men inte med ett föruppdrag, så det ska bli spännande och intressant.

Vet du var du kommer att vara placerad i oktober?

– Nej, det vet jag inte än.

Hur det känns det att bli tillfrågad om det här uppdraget?

– Det är spännande eftersom Vitryssland är ett land som många partier i Värmland jobbat länge med, både Socialdemokraterna och Moderaterna har haft många olika projekt där. Det är ett land som vi som län har stor relation till. Och att det ligger nära Sverige gör det speciellt.

Vad är din relation till Vitryssland?

– Jag har jobbat rätt så mycket med Vitryssland, mitt partidistrikt har ett partnerpartidistrikt som vi har jobbat med i över tio år och de har vi lärt känna ganska väl. Landet nosar på Europa och längtar efter att få bli en del av det vi är en del av i övriga Europa.

Hur är situationen rent allmänt i Vitryssland för tillfället?

– Rent politiskt är det ett särskilt läge eftersom det pågår en konflikt mellan två grannländer, Ryssland och Ukraina. Många förhandlingar mellan länderna har skett i Minsk, och det har gjort att man fått ett större ansvar på den världspolitiska kartan.

Som du sa så ska du även få träffa presidenten Alexander Lukasjenko, vad kommer du prata med honom om?

– Det är jag inte klar över än, men det kommer att handla om valet. Hur han ser på det kommande valet, och hur man mot bakgrund av tidigare val ska säkerställa att det här ska bli bättre.

Att observera ett val – vad innebär det för din del?

– För vår del är det att luska ut om det lever upp till demokratiska standarder.

– Jag åker två gånger. Europarådet skickar ett team på tre personer i september, då ska vi bland annat besöka myndigheter och träffa presidenten och göra en bedömning utifrån det. I oktober ska vi vara ute i lokaler se hur man praktiskt sköter valet.

Har du varit med om att observera val tidigare?

– Valobservationer har jag varit på, men inte med ett föruppdrag, så det ska bli spännande och intressant.

Vet du var du kommer att vara placerad i oktober?

– Nej, det vet jag inte än.

Hur det känns det att bli tillfrågad om det här uppdraget?

– Det är spännande eftersom Vitryssland är ett land som många partier i Värmland jobbat länge med, både Socialdemokraterna och Moderaterna har haft många olika projekt där. Det är ett land som vi som län har stor relation till. Och att det ligger nära Sverige gör det speciellt.

Vad är din relation till Vitryssland?

– Jag har jobbat rätt så mycket med Vitryssland, mitt partidistrikt har ett partnerpartidistrikt som vi har jobbat med i över tio år och de har vi lärt känna ganska väl. Landet nosar på Europa och längtar efter att få bli en del av det vi är en del av i övriga Europa.

Hur är situationen rent allmänt i Vitryssland för tillfället?

– Rent politiskt är det ett särskilt läge eftersom det pågår en konflikt mellan två grannländer, Ryssland och Ukraina. Många förhandlingar mellan länderna har skett i Minsk, och det har gjort att man fått ett större ansvar på den världspolitiska kartan.

Som du sa så ska du även få träffa presidenten Alexander Lukasjenko, vad kommer du prata med honom om?

– Det är jag inte klar över än, men det kommer att handla om valet. Hur han ser på det kommande valet, och hur man mot bakgrund av tidigare val ska säkerställa att det här ska bli bättre.